Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Yogamatten?

Mijn top 7 beste yogamatten!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
mm

Yogamatten? Er zijn op de markt allerlei verschillende soorten yogamatten te koop. Gemaakt van verschillende materialen en verschil in prijs. In mijn artikel vertel ik over de verschillende soorten materialen waar de yogamatten van worden gemaakt en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een yogamat. Welke yogamat past bij jou? Lees snel verder!

Yogamatten

Misschien ben je al begonnen met yoga en wil je graag een eigen yogamat aanschaffen maar weet je niet waar je moet beginnen. Het aanbod is de laatste jaren nogal gegroeid. Maar geen nood, ik zal je meenemen in de wereld van de yogamatten en je helpen bij jouw keuze!!

Yoga en de yogamatten

Yoga is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Steeds meer mensen ontdekken dat yoga een geweldige manier is om je lichaam gezond te houden en stress tegen te gaan. Yoga kun je eigenlijk overal beoefenen en je hebt er geen dure spullen voor nodig of allerlei apparaten. Een yogamat en een comfortabele plek, lekker zittende kleding en je bent klaar. Yogamatten zijn er in allerlei soorten en maten. Zowel de lengte als de breedte kunnen verschillen en ze zijn er ook nog in allerlei verschillende diktes te verkrijgen of worden van verschillende materialen gemaakt.

Waarom yogamatten aanschaffen?

Veel mensen die aan yoga doen kopen een eigen yogamat en dat kan zijn om verschillende redenen zoals bijvoorbeeld hygiëne. Als je geen yogamat aanschaft zijn er natuurlijk de matten die in de yogastudio door allemaal verschillende mensen worden gebruikt. Misschien is het dan lekker om een eigen yogamat aan te schaffen. Een yogamat kan echt het verschil maken wanneer je de oefeningen op dat matje uitvoert. De kwaliteit speelt daarbij zeker een rol zoals een goede isolatie of een gladde of stroef aanvoelende mat.

Vroeger werd yoga beoefend op katoenen geweven matjes of grasmatten of gewoon op de vloer. Nu zijn de matten van kunststof en rubber erg intrek in het westen. De uitvinding van deze yogamatten in het westen werd zo rond 1950 gedaan. Sindsdien is de yogamat steeds verder ontwikkeld en is er tegenwoordig enorm veel veranderd op het gebied van de yogamatten. Niet alleen de materialen en de diktes maar ook op het comfortabele vlak bieden ze veel meer grip. Bijvoorbeeld meer luchtdoorlatendheid of je kan een mat uitkiezen waar je minder op uitglijd. De vloer kan koud zijn en daarom is een mat die isolerend is meer comfortabel dan een dunne mat die niet deze eigenschappen heeft.

Yogamatten

Yogamatten kopen: waar moet ik allemaal op letten?

Heb je wel eens nagedacht over het kopen van een eigen yogamat? Ik in het begin niet maar nu ik vaker aan yoga doe vind ik het fijn om een eigen yogamat voor mezelf te hebben waar ik me prettig bij voel. Yogamatten worden overal aangeboden, bij allerlei winkels of warenhuizen. Maar bij mijn eerdere aanschaf van zo’n matje van €5 werd ik er niet erg vrolijk van. Ik had overal spierpijn in mijn rug en kwam nauwelijks mijn bed nog uit. Dit is niet fijn en zou ook niet moeten gebeuren als je yoga beoefent. Yoga neemt normaal gesproken kleine rugklachten weg. Je rug wordt er juist sterker van.

Yogamatten kopen

Als je beslist om een yogamat te kopen moet je natuurlijk eerst weten wat je wensen zijn en waar je op moet letten. Wat zijn de verschillen tussen de diverse yogamatten en welke yogamat past het meest bij jou? Dat ligt ook aan de stijl die jij beoefent met yoga. De keuze voor een bepaalde yogamat hangt af van de volgende aspecten.

Yoga stijl

Welke stijl van yoga beoefen je? Heb je hiervoor juist een zachte of harde mat nodig? Beoefen je yoga op een gladde of ruwe vloer? Heb je veel last van je gewrichten? En hoe vaak beoefen je yoga? Want dat kan een reden zijn om te kijken naar een mat die duurzamer is. Dit om slijtage tegen te gaan.

Prijs

Hoeveel wil je uitgeven aan een yogamat? Dit is een vraag die je jezelf moet stellen want er is zoveel op het gebied.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de yogamat kan belangrijk voor je zijn. Het kan een kleur zijn die je aanspreekt of bepaalde afbeeldingen die op het matje zijn aangebracht. Als je een mat hebt waar jij je prettig bij voelt zul je merken dat het ook helpt om stress tegen te gaan

Gewicht en afmeting

Dit kan belangrijk zijn als je bijvoorbeeld op de fiets gaat om yoga te beoefenen, dan moet het natuurlijk niet een gigantische mat zijn die je niet mee kan nemen. Of als je bijvoorbeeld veel op reis gaat en je wil jouw yogamat meenemen om daar yoga te beoefenen. Als je natuurlijk steeds op dezelfde plek yoga beoefent maakt dat niet uit want dan kan je de mat gewoon laten liggen.

De afmeting hangt helemaal af van jezelf af. Als jij het fijn vindt om met een grote mat te trainen zul je moeten kijken naar de afmetingen.

Yogamatten

Wat voor soorten materialen worden gebruikt voor Yogamatten?

Dit is ook weer een keuze die persoonlijk kan zijn of je bepaald materiaal wel fijn vind om op te bewegen of andere soort materialen wat minder. Om ervoor te zorgen dat je als je yoga beoefent altijd een stevige comfortabele basis hebt, is het handig om een yogamat te gebruiken die aan jouw verwachtingen voldoet. Je hebt verschillende yoga stijlen waar ook verschillende yogamatten voor gemaakt worden.

PVC

Je hebt yogamatten die van PVC zijn gemaakt. Deze matten worden ook wel stickie yogamatten genoemd. De matten hebben over het algemeen een goede grip tijdens de yogahouding en je hebt minder kans om weg te glijden.

TPE

Je hebt ook de TPE yogamat. De TPE staat voor Thermo Plastic Elastomer. Dit is een combinatie van rubber en kunststof en deze yogamatten zijn vrij van schadelijke stoffen en zijn 100% biologisch afbreekbaar

Natuurlijk rubber

Je hebt ook nog yogamatten die van natuurlijke rubbers zijn gemaakt. Deze zijn natuurlijk een bewuste keuze. De natuurrubber yoga mat wordt ook wel eens met andere materialen gemaakt zoals Frans katoen of jute. Deze natuurrubber yogamatten hebben een langere levensduur dan de TPE. Die slijten namelijk veel sneller als je intensief je yoga zou beoefenen.

Katoen

Er zijn ook nog yogamatten die van katoen zijn gemaakt. Dit zijn de traditionele Indiase yoga matten. Voordat PVC of rubber op de markt was werden deze katoenen yogamatten veel gebruikt, met name in India. Katoen is een natuurproduct en wordt tegenwoordig ook ecologisch geproduceerd. Katoen is ook nog eens biologisch afbreekbaar waardoor deze mat milieuvriendelijk is

Jute

De jute yogamat wordt gemaakt van vezels van de jute plant. Dit materiaal heeft een goede grip en heeft als voordeel dat het fijn is voor mensen die veel transpireren omdat het antimicrobiële eigenschappen heeft.

Kurk

Je hebt ook nog de yogamat die van kurk is gemaakt en dat kurk komt van de schors van een boom die voornamelijk in het middellands zeegebied voorkomt. De schors van de boom wordt afgeknipt en zal van nature weer opnieuw aangroeien. Een yogamat van kurk is een mat die door vele yogabeoefenaars als favoriet wordt gevonden. De kurk is super vochtabsorberend. Dit zorgt ervoor dat je niet wegglijdt tijdens het beoefenen van yoga.

Schapenwol

Yogamatten van schapenwol worden aangeschaft door mensen die van warmte houden met een zachte ondergrond. Deze matten meestal door mensen gekocht die een mildere vorm van yoga beoefenen. Zoals yoga Nidra of Kundalini yoga en natuurlijk bij meditatie kan hij ook heerlijk zijn.

Conclusie yogamatten

Je kan jezelf de vraag stellen wat is voor jou de perfecte yoga mat? Want daar is dus niet een eenzijdig antwoord op. Het gaat erom bij welke mat en welke yogales jij je prettig voelt. Als je je dus wilt verdiepen en je geld wil investeren in de perfecte yoga mat, houd dan de volgende factoren in de gaten bij het kiezen van jouw yoga mat.

Het materiaal van een yogamat is van groot belang voor de grip, de structuur, de demping en de duurzaamheid. Je comfort kan ook belangrijk zijn of het feit dat materiaal milieuvriendelijk is. PVC is bijvoorbeeld voordelig maar wel minder gunstig voor het milieu. Daar komen de eco materialen om de hoek kijken. Deze zijn in prijs ietsje duurder maar zijn wel vrij van allerlei giftige stoffen. Het materiaal van de yogamat is een kwestie van jouw persoonlijke voorkeur.

Mijn top 7 yogamatten

Bij het kiezen van de juiste yogamat kan je soms nog wel eens verdwalen in alle soorten die er te verkrijgen zijn. Hier een aantal yogamatten die in mijn ogen wel de beste zijn om al die heerlijke yoga sessies te kunnen beoefenen.

1. JAP Sport antislip yogamat

Op deze mat kun je heerlijk yoga beoefenen. Je hebt veel grip en toch voelt hij zacht aan.

Deze mat is gemaakt van absorberend microfiber. De toplaag bestaat uit en is gecombineerd met een rubberen basis. Daarmee is deze yogamat 100% biologisch afbreekbaar.

2. Matchu Sports yogamat

Deze yogamat is ideaal voor het uitvoeren van je oefeningen. De mat is voorzien van een speciaal patroon (mandala) die je ergens anders niet gauw zult vinden. Deze mat heeft een antislip functie en blijft dus goed op zijn plek liggen en zorgt voor genoeg demping.

3. Love Generation Premium yogamat

Een yogamat met de allerbeste kwaliteit die niet snel zal slijten. Hij heeft goede grip en de demping voor alle yogastijlen die je kunt beoefenen. De mat is gemaakt van gecertificeerd PVC. De premium yogamat is bijzonder slijtvast. Je kunt deze mat zeer intensief gebruiken voor alle yogastijlen.

4. Universele yoga mat

Deze yogamat is de essentiële basis voor een goede yogasessie. De mat is voorzien van een draagriem.

5. Sportbay Eco Deluxe yogamat

De Deluxe yogamat is een goede dubbel gelaagde mat. Hij is duurzaam en milieuvriendelijk en 100% biologisch afbreekbaar. De mat heeft een heerlijke demping en een is een goede ondergrond tijdens het beoefenen van yoga.

6. Yogi en yogini yogamat jute

Deze yogamatten zijn niet geschikt voor power yoga of hot yoga. Deze matten hebben een uitstekende grip op de ondergrond. De mat heeft een natuurlijke uitstraling en een prettig aanvoelende bovenzijde met uitstekende isolatie. Deze mat is een combinatie van 20% jute en 80% PVC.

7. ZENAGOY yogamat

Deze yogamatten zijn gemaakt van de allerbeste kwaliteit biologisch afbreekbaar natuurrubber. De toplaag is geproduceerd door gerecyclede plastic flessen. De print is gemaakt van inkt op waterbasis. Als je op deze yogamat ligt bevochtigd met water zal de grip enorm toenemen.

review yoga stap voor stap

Yoga stap voor stap online cursus!

Begin vandaag nog met deze online cursus voor beginners. De perfecte onlinecursus als je wilt beginnen met yoga.

Ga direct naar de speciale kortingspagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *