Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Wat is zwaarder vet of spiermassa?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Wat is zwaarder vet of spiermassa? Weet jij het antwoordt op deze vraag. Hoe zit dat nou eigenlijk allemaal in elkaar met vet en spieren. We zeggen wel altijd als we op de weegschaal staan dat spieren zwaarder zijn dan vet, maar is dit ook echt zo? Lees snel verder!

Wat is zwaarder vet of spiermassa?

Wat is eigenlijk zwaarder, vet of spiermassa? Welke van deze twee is het zwaarst?

Spiermassa bestaat uit water en eiwitten en lichaamsvet is vooral gemaakt van triglyceriden. Je kunt inderdaad zeggen dat spiermassa daarom meer weegt dan vetmassa.

Daarom zijn ook zoveel mensen teleurgesteld als ze eenmaal beginnen met sporten om gewicht te verliezen en dat na een paar weken blijkt dat de weegschaal niet naar beneden gaat. Het kan zelfs zo zijn dat de weegschaal wat omhoog gaat. Bij veel mensen die beginnen met sporten, is het zo dat de weegschaal omhoog gaat. Maar dat is juist een heel goed teken, het is geen reden om teleurgesteld te zijn. Als je meer bent gaan sporten en niet meer bent gaan eten dan kun je er vanuit gaan dat je meer spiermassa hebt gekweekt en dat is te zien aan wat extra kilo’s. Maar meer spiermassa betekent ook dat je meer calorieën gaat verbranden. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer je verbrandt. De vetverbranding gaat nog gewoon door in de spieren, omdat spierherstel energie kost. Met meer spiermassa is het ook makkelijker om je gewicht onder controle te houden.

Wat is zwaarder vet of spiermassa?

Vet versus spieren?

Iedereen weet natuurlijk dat 1 kilo vet even zwaar is als 1 kilo spiermassa. Dit principe wordt veel gebruikt in de sportwereld!!

Veel mensen denken nog steeds dat het om de massa gaat, maar het gaat om de massa per volume. Daar bedoel ik mee: de dichtheid van de spiermassa. Eerder in dit stuk heb ik je verteld dat spiermassa vooral bestaat uit eiwitten en een klein beetje vocht, zo´n 18%. Het vocht is ook zwaarder dan de vetmassa. Dat komt door de dichtheid van het water, en juist die dichtheid is hiervoor bepalend. Dus de dichtheid van de vetmassa of de dichtheid van jouw spiermassa is de bepalende factor!!

1 liter vetmassa is dus lichter dan 1 liter water en 1 liter spiermassa is zwaarder dan 1 liter water. Dat komt dus door de dichtheid. De dichtheid van spiermassa kan wel iets verschillen qua mens en afkomst. Mensen met Afrikaanse of latino afkomst hebben een iets hogere dichtheid van vetvrije massa. Spieren zijn maar 18% zwaarder dan vet bij hetzelfde volume en niet twee keer zo zwaar, zoals veel mensen beweren.

Spiermassa heeft een veel hogere dichtheid heeft, bijna het dubbele. Maar aangezien het verschil in dichtheid en dus volume per zelfde gewicht 18% is, zou 2 kilo spiermassa 1,88 liter in beslag nemen en 2 kilo vet 2,22 liter. Vetmassa neemt per zelfde gewicht dus ongeveer een vijfde meer ruimte in en niet bijna twee keer zoveel zoals op deze foto staat afgebeeld.

De samenstelling van je lichaam veranderen

Je kunt je lichaam echt in vorm brengen met krachttraining. Vaak willen mannen een bredere rug, grotere armspieren en brede borst. Vrouwen willen vaak een platte buik en rondere billen. Het kan allemaal met krachttraining. Je kunt tegelijk vet verbranden en spiermassa opbouwen maar je moet wel goed zorgen voor jezelf. Daar bedoel ik mee dat als je goed slaapt, heel goed oplet op jouw voeding en het soort training dat je daarbij doet, je veel kan bereiken. Je kunt ook nog eerst beginnen met bijvoorbeeld vet verlies door in een voedseltekort te gaan zitten voor een bepaalde periode, zodat jouw lichaam een vetverbrandingsmachine wordt. Als eenmaal de nodige kilo’s kwijt zijn kun je je meer richten op spiermassa opbouwen. Als je te weinig eet is het moeilijk om spiermassa op te bouwen. Het kan wel, maar het kost meer tijd en is minder efficiënt.

Wat is zwaarder vet of spiermassa?

Wel of niet spiermassa kweken?

Nu weet je dus dat spieren meer wegen dan vet maar het is zeker niet twee keer zoveel. Denk nu niet, ik wil geen spiermassa meer. Spiermassa is ontzettend belangrijk voor ons lichaam. Niet alleen zie je er goed uit, het is ook heel belangrijk voor je stofwisseling wat kan helpen bij het afvallen, het helpt je ook om minder snel aan te komen en om meer te kunnen eten.

Het complete keto-dieet kookboek
Afvallen met gezond en vooral lekker eten.
Killerbody Dieet.
Intermittent Fasting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *