Wat is Mindfulness? Mindfulness is een begrip dat je waarschijnlijk wel vaker voorbij hebt horen komen. Je hebt wel ongeveer een idee van wat het is, maar helemaal zeker weten doe je het niet. Voor veel mensen is het een beetje een vaag begrip. Om daar wat verduidelijking in aan te brengen, gaan we in dit artikel dieper in op wat mindfulness precies is. Lees snel verder!
Inhoudsopgave
De betekenis van mindfulness
Het komt er in de basis op neer dat je mindfulness bereikt wanneer je in staat bent om je volledig op het hier en nu te richten. Je raakt niet afgeleid door allerlei gedachtes over het verleden of de toekomst. Je bent perfect in staat om je volledig bewust te zijn van daar waar je op dat moment bent. Mindfulness is voor een grote groep mensen dan ook lastig om te bereiken. Er zijn tegenwoordig zoveel zaken gaande, dat je snel afgeleid raakt. Al is het maar een afleiding door bijvoorbeeld een berichtje op je smartphone.
Wanneer je echt mindfulness bereikt, ben je in staat je gevoelens en gedachtes te accepteren zoals ze zijn. Het brengt een bepaalde rust met zich mee. Mindfulness bereik je niet in één keer, maar het is een continue strijd tegen inkomende gedachtes en gevoelens. Zeker als je iemand bent die veel stress ervaart, kan dit in het begin lastig zijn. Het mooie is dan weer wel dat de potentiële voordelen ook een stuk significanter zijn.
Hoe werkt mindfulness?
Het is de bedoeling dat je uiteindelijk elke dag de hele dag bewust mindfulness toepast. Dat wil zeggen dat je niet alleen op een specifiek tijdstip probeert bewust je gedachtes en gevoelens te achterhalen. Het doel is om dit continu te doen. Uiteraard is dit een proces en is het weinig realistisch om te denken dat dat binnen één dag lukt. Maar je moet ergens beginnen.
In het begin ga je dus vooral mediteren. Voor bepaalde periodes ga je bewust op zoek naar het hier en nu en laat je bewust gedachtes en gevoelens de revue passeren. Misschien is dit in het begin 5 minuten of 10 minuten. Vervolgens ga je ernaar toewerken om dit steeds langer vol te houden. Ook wanneer je niet aan het mediteren bent, maar gewoon tijdens dagelijkse bezigheden.
Mindfulness meditatie verandert niet alleen je mindset en je perspectief, maar ook daadwerkelijk je brein. In je hersenen vinden veranderingen plaats die je uiteindelijk leiden tot meer positieve gedachtes en emoties. In plaats van angst, stress en ongerustheid te voelen, beleef je meer rust, focus en positieve energie. Door middel van neuroplasticiteit vinden deze veranderingen plaats in je hersenen.

Voordelen mindfulness
De grootste reden dat mensen er uiteindelijk voor kiezen om aan mindfulness te doen, is de hoeveelheid voordelen die erbij komen kijken. Mensen die geregeld mindfulness proberen te bereiken, geven aan dat er een groot aantal verschillende voordelen aan verbonden zijn. Dit resulteert erin dat ze er op termijn ook een gewoonte van maken. Door het keer op keer te blijven doen, word je er steeds beter in. Dit maakt het op den duur ook een stuk makkelijker. De volgende voordelen zijn het meest van toepassing:
Meer compassie
Door beter in staat te zijn om je op het hier en nu te richten, leef je ook meer met anderen mee. Je hecht meer waarde aan dat wat andere mensen meemaken. Ben je bijvoorbeeld in gesprek met iemand, dan richt je je 100% op dat wat een ander zegt. Zonder afleidende gedachtes en emoties toon je een stuk meer compassie. Vrienden en familie voelen zich beter begrepen.
Verminderde agressiviteit
Mindfulness zorgt ervoor dat je je emoties beter onder controle hebt. Dat wil dus zeggen dat je ook agressieve gevoelens beter kan sturen. Dankzij herhaalde meditatiesessies ga je agressiviteit beter aanvoelen als opkomende emotie. In plaats van je aan de emotie te onderwerpen, herken je de situatie en verminder je de emotie. Je gaat beter met extreme emoties om. Agressieve gevoelen zijn daar onderdeel van.
Verhoogde positiviteit
Zoals eerder al kort aangegeven, zorgt mindfulness voor positieve gevoelens. Dit omdat er in het hier en nu geen zorgen over de toekomst of schuldgevoelens uit het verleden zijn. In plaats van continu in je hoofd te malen over dat wat er komen gaat of dat wat er al is gebeurd, ben je volledig present. Door negatieve gedachtes en gevoelens in te dammen, voel je je automatisch positiever.
Verminderde stress
Verminderde stressgevoelens wordt vaak als één van de voornaamste voordelen van mindfulness genoemd. In de tijd waarin we leven, zijn er zoveel verschillende dingen gaande. Mensen voelen steeds meer stress, op alle gebieden. Stress is niet alleen oncomfortabel, maar ook daadwerkelijk slecht voor het lichaam op lange termijn. Zoals gezegd zijn er in het hier en nu geen zorgen of schuldgevoelens. Automatisch zorgt dit voor minder stress. Stress komt namelijk bijna altijd voort uit anticipatie voor de toekomst.
Verbeterde fysieke gesteldheid
Doordat mindfulness voor minder stress zorgt, helpt het ook het lichaam op verschillende manieren. Verminderde hartproblemen, een lagere bloeddruk, verminderde chronische pijnen en een verbeterde slaap zijn daar een paar van. Allemaal manieren dus om je fysieke gesteldheid te verbeteren. Het gaat om zeer significante verbeteringen, die op zichzelf weer voor extra positieve effecten in het lichaam zorgen.

Zelf mindfulness toepassen
Ben je zelf op zoek naar de genoemde voordelen, bijvoorbeeld omdat je vaak stress voelt en negatieve gevoelens ervaart? Dan is het wellicht een idee om met mindfulness of yoga aan de slag te gaan. Zoals eerder al aangegeven, is het een kwestie van herhaaldelijk proberen de juiste technieken te gebruiken. Op den duur word je er dan steeds beter in en begin je de genoemde voordelen te ervaren.
Mindfulness is ondertussen al een tijdje geen nieuw concept meer. Er zijn voldoende wetenschappelijke studies beschikbaar, die hebben bewezen dat mindfulness echt werkt. Het wordt dan ook breed toegepast door psychologen om depressieve gevoelens, stress en zorgen weg te nemen.
In een wereld met zoveel mogelijke afleidingen, is het een kunst om je te focussen op het hier en nu. Laat je gedachtes en gevoelens de vrij loop, zonder dat je er direct een label aan hangt. Je zal merken dat de positieve effecten hiervan al snel merkbaar worden. Binnen de kortste keren ga je meer en meer mindfulness toepassen. Het doel om dit continu en dag in dag uit vol te houden, ligt dan steeds meer binnen handbereik.