Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Wat is gezonde voeding?

Eet gezonde voedingen en krijg een fit en slank lichaam!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
mm

Wat is gezonde voeding? Weet jij wat je eet en wat het met jou lichaam doet? Wil jij ook zo graag een fit en slank lichaam maar je weet niet zo goed hoe. Ik vertel je in mijn artikel hier meer over, wat gezonde voeding is. Lees snel verder!

Wat is gezonde voeding?

We eten omdat het lekker is en omdat het gezellig is om samen te eten. We eten ook om te kunnen leven, fit te zijn en spieren op te bouwen, geconcentreerd en helder te denken en om lekker te kunnen slapen.

Maar we leven nu in een wereld die niet meer goed bij ons past. Ik wil met je bespreken wat in mijn ogen goede voeding is en wat in mijn ogen nepvoeding is. Ik wil je laten zien hoe je weer gezonder en mooier en vrolijker door het leven kan gaan als een modern en bewust mens die toch nog wel veel lijkt op onze voorouders, de oermens.

Ons lichaam heeft daarvoor energie, bouwstenen en regelstoffen nodig zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen, bioactieve stoffen en water. Een gezonde voeding bevat zoveel mogelijk noodzakelijke voedingsstoffen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Iedere dag gezonde voeding is een voorwaarde om je optimaal fit en energiek te voelen.

wat is gezonde voeding

Kennis leidt tot een drastisch andere keuze

Onze leefstijl is de afgelopen decennia veel veranderd. De stress nam toe, de fysieke arbeid nam af en we gingen over op totaal andere voeding. Ons lichaam heeft daar moeite mee en dat laat hij zien door middel van allerlei kwaaltjes en chronische klachten. We voelen ons lang niet altijd fit en in balans. Uit onderzoek blijkt dat ons lichaam sinds de oertijd maar weinig is veranderd.

Ons uiterlijk is misschien wel veranderd, maar bijvoorbeeld onze spijsvertering werkt nog op dezelfde manier als in de oertijd. De voeding die we nu eten lijkt helemaal niet meer op datgene wat er in de oertijd gegeten werd. Sterker nog: bepaalde producten die nu tot ons basis voedingspatroon behoren bestonden toen gewoonweg nog niet. Wij mensen stammen af van de aap, maar toch hebben we een ander voedingspatroon. We moeten dus niet kijken naar de voeding van de aap maar naar de voeding van de eerste mens, ook wel de oermens genoemd.

Voedingsmiddelen die in de oertijd niet voorkwamen:

  • Suikers, zoetigheden zoals snoep, koek, ijs en frisdranken.
  • Zuivelproducten: melk, yoghurt, kwark, vla en pudding.
  • Granen: brood, crackers, pasta en pizza.
  • Planten van de nachtschadefamilie: tomaat, paprika, aardappel en aubergine.
  • Peulvruchten: witte bonen, bruine bonen, kikkererwten, soja pinda’s en Alfalfa.
  • Kunstmatige toevoegingen: zoetstoffen, conserveermiddelen, geur en kleur en smaakstoffen.

Verandering sinds de oertijd

De moderne mens ontstond ongeveer 160.000 jaar geleden als resultaat van miljoenen jaren evolutie, een samenspel tussen erfelijke eigenschappen en de omgeving. De erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd in onze genen. Genen veranderen slechts langzaam, de mens van nu lijkt genetisch nog veel op de oermens van toen. Het genetische ontwerp is nog steeds toegerust op de leefstijl van de jagers en verzamelaars.

De jager verzamelaar verbleef op de plaats waar voedsel te vinden was. Hij plukte de groente, ging op jacht naar insecten, gevogelte en wild, ging vissen, raapte eieren en verzamelde knollen, bollen, noten en zaden en fruit. Deze mens at altijd wat de natuur te bieden had. Af en toe vond hij een kleine hoeveelheid honing. Pas ongeveer 10.000 jaar geleden begon de mens met vee te houden en voedsel te verbouwen zoals granen en peulvruchten.

Wat horen mensen te eten?

Ik heb deze vraag vaak aan mezelf gesteld. Ik denk dat deze vraag voor iedereen anders is want iedereen leeft ook op een andere manier. We leven niet meer in de oertijd en we zijn vaak afhankelijk wat voor voeding er te krijgen is.

Je kan jezelf wel de vraag stellen: wat is onze natuurlijke leefomgeving? Ieder mens weet dat je een paard geen biefstuk hoeft voor te schotelen of dat een goudvis geen kastanjes eet. Maar er gebeurt iets bijzonders als ik mijn kat een slagroomtaartje zou geven. Iedereen in mijn omgeving zou dan zeggen: dat is toch geen kattenvoer. De vraag is echter is het wel mensen voer? Wanneer we vanuit de evolutie en de menselijke geschiedenis naar voeding kijken, kom je tot de conclusie dat een slagroomtaart en vele andere hedendaagse voedingsmiddelen geen mensenvoer is.

MobileMobile

Bewegen

Ons lichaam is ingesteld op bewegen. Bewegen was in de oertijd immers een noodzaak om te overleven: Eindeloos voedsel zoeken en gaan jagen. Op dit moment hebben we nog maar weinig impulsen om in beweging te komen. We hebben het onszelf zo makkelijk mogelijk gemaakt. Om ons voedsel te verzamelen bijvoorbeeld gaan we vaak met de auto richting de supermarkt. Veel mensen voelen vaak de neiging om te bewegen maar negeren dat totaal. Als we toch de behoefte voelen om te bewegen is dat een heel gezond teken!

Vooral sinds de industriële revolutie is er in de leefomstandigheden van de mens veel veranderd. De mens is minder lichamelijk actief, kent een grotere welvaart met daaraan gekoppeld een ander eetgedrag. Voeding is een belangrijke factor die sinds de industriële revolutie is veranderd. De evolutie van de mens kan deze menselijke revolutie niet bij houden. De veranderingen in de leefstijl leiden in de huidige samenleving bij veel mensen tot chronische gezondheidsklachten zoals diabetes, overgewicht, hart en vaatziekten, gewrichtsaandoeningen, botontkalking, buikklachten, huidklachten en vooral ook vermoeidheid. Deze worden allemaal ook wel welvaartsziekten genoemd.

wat is gezonde voeding

Stress

Onze huidige levensstijl in combinatie met onze westerse voedingspatroon, levert allerlei vormen van stress op. De ervaren stress komt onder meer door de hoge werkdruk, het gebrek aan beweging, het ruime gebruik van geraffineerde voeding, zout, alcohol en suikers, de overmaat aan toxische stoffen in het leven en het milieu, het niet voldoende verwerken van emoties en nog vele andere onnatuurlijke prikkels. Het lichaam is opgewassen tegen kortdurende stress, zoals dat in de oertijd waarschijnlijk het geval was. Maar de ervaren chronische stress van de huidige samenleving speelt een rol bij het ontwikkelen van allerlei lichamelijke en psychische ongemakken.

Het eten van oervoeding kan ervoor zorgen dat het lichaam energie overhoudt. Deze energie kan het lichaam dan gebruiken om anderen stressfactoren zoals een hogere werkdruk of toxische stoffen in het milieu beter aan te kunnen.

Het doorbreken van de negatieve spiraal

Oervoeding is een effectieve manier om uit de negatieve spiraal van belastende voeding, verminderde beweging en verhoogde stress te stappen. Als het lichaam de juiste voedingsstoffen binnen krijgt wil het vanzelf meer bewegen en ervaart het minder stress. Als oervoeding niet jou ding is weet je natuurlijk wel dat een appel eten heel gezond is en dat een taartje wat minder gezond is. Dus ga dan op zoek naar wat voor jouw werkt. Eet meer groente en fruit en laat wat meer van al die andere producten staan. Je zal zien dat je leven gaat veranderen op energieniveau maar ook op uiterlijk vlak. Je gaat stralen van binnen maar ook aan de buitenkant. Geloof het maar!!

Allergieën en intoleranties

Oervoeding is heel geschikt voor mensen met allergieën en intoleranties. Deze voeding bevat geen gluten, zuivel, pinda’s, soja en planten van de nachtschadefamilie. En het is tevens vrij van suiker en chemische toevoegingen.

wat is gezonde voeding

Kennis is macht?

Ik heb net mijn 40e verjaardag achter de rug. De afgelopen 20 jaar is er veel gebeurd in mijn leven en zeker op het gebied van voeding. Ik ben een heel ander mens geworden, ik ben nu vader en echtgenoot. Ik ben het leven van mij en de mensen om mij heen anders gaan zien. Op het gebied van gezondheid is het voor mij een persoonlijk ontdekkingsreis geworden. Ik weet dat we allemaal anders zijn en dat we ons leven ook allemaal verschillend leven. Maar los van al die persoonlijke omstandigheden denk ik dat we allemaal een gelukkig en gezond gezinsleven nastreven, optimaal willen presteren in ons werk, goede vrienden willen zijn, nieuwe dingen blijven meemaken, veel willen lachen en ons mooiste leven willen leven naar de toekomst die we hebben uitgestippeld.

Ik denk zelf dat op de vraag, wat is gezonde voeding, dat daar niet één antwoord voor is. Ik denk dat kennis heel belangrijk is want kennis is macht. Zeker kennis over je eigen lichaam en je manier van eten kunnen veel bijdragen aan de gezondheid van je lichaam en je leven. Voeding is een medicijn voor jouw lichaam en dat bepaald ook voor een groot deel de kwaliteit van je leven. Gezond eten is in mijn ogen denk ik de juiste keuze kunnen maken. Daar bedoel ik mee dat je de balans vindt tussen een gezonde maaltijd en zo nu en dan even een foute snack.

Wat is jouw relatie met voeding?

Bij een duurzame gezonde relatie met voeding hoort in mijn ogen ook af en toe een foute keuze in wat jezelf erg lekker vind. Als je weet dat het slecht voor je is maar je kan er wel van genieten en het komt niet te vaak voor, dan is daar niets mis mee. Het zorgt ervoor dat je lichaam en je mind in evenwicht zijn. Dan brengt het niet te veel schade toe en gebruik je die foute snack ook niet als een excuus.

Maar voor dat je dit kunt doen is het eerst belangrijk om te weten wat gezonde voeding is voor jouw lichaam en wat haalbaar is. Dit is een leerproces en dat is bij mij ook niet van de ene op de andere dag gekomen. Ik denk zelfs dat ook ik nog niet klaar ben en ook nog niet klaar wil zijn. Voeding is in mijn ogen het leven van alles om ons heen. Ik leer nog elke keer weer nieuwe dingen en ben me ook steeds meer bewust van mijn eigen valkuilen. Maar ik weet wel steeds beter wat voor mij goede voeding is en wat voor mij het beste werkt om mijn mooiste leven te lijden.

Het complete keto-dieet kookboek
Afvallen met gezond en vooral lekker eten.
Killerbody Dieet.
Intermittent Fasting

BoekenBoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *