Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Wat doet jouw lichaam met Spiermassa?

Belangrijke rol als het om Fitheid gaat.

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Wat doet jouw lichaam met spiermassa? Hoe komt spiermassa tot stand? Welke voedingsstoffen spelen daarbij een belangrijke rol en hoe werkt dat nu eigenlijk in jouw lichaam? De theorie om aan jouw spiermassa te werken wordt vaak heel ingewikkeld gemaakt en het is natuurlijk ook een complex onderwerp. Maar in de praktijk hoeft dat zeker niet zo te zijn. Wil je meer weten wat jouw lichaam doet met spiermassa? Lees snel verder!

Wat is spiermassa?

Spiermassa is het gewicht in spieren in je lichaam. De spiermassa wordt vaak gemeten in verhouding tot jouw vetpercentage. Dus door je lichaam, en dus door jouw spieren aan weerstand bloot te stellen, zullen jouw spieren groeien.
Iedereen kan spiermassa opbouwen, of je nou jong of oud bent, dat maakt niet uit. Als kind ben je nog in de groei maar als je wat ouder begint te worden en je doet niks aan jouw spieren, zullen die zeker gaan afnemen. Dus als je jouw spiermassa wilt behouden moet je wel aan de bak.

vrouw doet aan krachttraining

Spiermassa en lichaamsvet, wat is het verschil?

Veel mensen denken als ze spiermassa aan het opbouwen zijn, dat ze automatisch dan ook hun lichaamsvet verbranden. Deze twee gaan zeker goed samen maar zijn wel allebei anders. Spiermassa is eigenlijk het gewicht in spier dat in jouw lichaam zit. En het lichaamsvetpercentage meet eigenlijk de hoeveelheid vet die in jouw lichaam zit. Als jij jouw spiermassa gaat trainen worden jouw spieren net motoren die veel energie vragen. Dus kun je ook zeker jouw lichaamsvet verbranden.


Onze spiermassa is ontzettend belangrijk omdat de spieren jou een fit gevoel kunnen geven. En als je er niet veel hebt of ze zijn niet sterk genoeg dan kan dat je een niet fit gevoel geven. Wanneer jouw lichaam spierweefsel opbouwt, verbrand je eigenlijk continu energie en vet. Dus als je meer spiermassa krijgt doordat je jouw spiermassa aan het werk zet, verbruikt jouw lichaam meer calorieën en energie. Daar door kun je natuurlijk meer eten en zullen jouw spieren meer zichtbaarder worden.

buikvet
Wat doet jouw lichaam met spiermassa?

Hoe bouwt jouw lichaam spiermassa op?

Het lichaam bouwt spiermassa op als jij jouw spieren in beweging brengt. Veel mensen denken dat je met zware gewichten aan de gang moet? Ik vertel je bij deze dat dit zeker niet hoeft. En dat je ook al bij wandelen of fietsen of gewoon in de keuken, aan het werk kunt en dat je jouw spiermassa daarmee traint.


Als je meer bewust wilt werken aan jouw spiermassa, is voeding een ontzettend belangrijk onderdeel. Werken aan jouw spiermassa tijdens de training is een ontzettend belangrijk onderdeel maar zeker ook goede voeding. Dus als je deze twee combineert is de kans op slagen dat jouw lichaam verandert en dat jij meer spiermassa zult krijgen velen malen groter.

De voorbereiding is het halve werk. Als je alles op papier hebt staan en weet waar je naartoe wilt, dus een soort planning voor jezelf maakt, zal je merken dat het leuker is. Dat komt vooral omdat je jouw progressie kunt bijhouden. Je kunt dan het verschil zien, maar je kunt ook sneller iets veranderen zodat je meer resultaat boekt. Er zijn zo ontzettend veel mensen die zomaar wat doen en heel veel jaren aanklooien juist omdat ze niks op papier hebben gezet, en dat is ontzettend zonde.


Maar als je goede voeding combineert met bewegen, is het vooral belangrijk hoe je gaat trainen en wat je gaat eten om spiermassa op te bouwen. Vergeet ook niet om iets te gaan doen wat je leuk vindt, want dan is de kans groter dat je het ook vol kunt houden.

Wat doet jouw lichaam met spiermassa?

Let op jouw energiebalans

Zoek uit hoeveel calorieën gebruikt worden door je lichaam en hoeveel calorieën je verbrandt, zowel in rust als tijdens een training. Dit is ontzettend belangrijk om te berekenen en noemen we ook wel het basale metabolisme. Als je energiebalans niet in orde is zul je merken dat jouw spieren niet gaan groeien.

Dus als je eet is het belangrijk dat je gezond eet maar ook genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Denk eraan dat jouw koolhydraten, vetten en eiwitten in balans zijn en dat je genoeg vocht binnen krijgt. Ook is het belangrijk om voldoende rust te hebben, zowel tussen de trainingen door als bij de nachtrust. Ook is het goed om te kijken naar jouw lichaam, of je voldoende rust ervaart en niet te gespannen en gestrest bent.

Als je jouw spiermassa traint is het belangrijk om je resultaten bij te houden zodat je stappen kunt zetten in jouw training. Daar bedoel ik mee dat je meer herhalingen achter elkaar doet of juist minder, of jouw gewichten omhoog stelt of de training zwaarder maakt zodat je progressie maakt en dat jouw spiermassa wordt uitgedaagd zodat er meer groei plaatsvindt.

Ook is het belangrijk om op jouw voeding te letten en om te kijken of je aankomt of afvalt, zowel qua vetgehalte maar ook de spiermassa. Want dat zijn twee verschillende onderdelen en die zijn ontzettend belangrijk om in de gaten te houden. Dat kun je het best nauwkeurig wegen op een lichaamsanalyse weegschaal.

Wat doet jouw lichaam met spiermassa?

Wat doet jouw lichaam als jij aan krachttraining doet?

Als je aan krachttraining doet worden de botten sterker. Eén van de allerbelangrijkste factoren om sterke botten te houden is dat je wordt blootgesteld aan weerstand, dat betekent dus dat krachttraining een essentieel onderdeel zou moeten zijn van je leven. Wanneer je een gewicht verplaatst trekken de spieren aan de botten zodat twee botten ten opzichte van elkaar bewegen Dit is precies de weerstand die de botten nodig hebben.

Door dit te ervaren geeft jouw lichaam door dat jouw botten goed onderhouden moeten worden. Want jouw lichaam is heel praktisch ingesteld. Je lichaam heb je nodig om je voort te bewegen en de werkzaamheden te doen die jij voor jezelf gepland hebt. Dus als je je lichaam niet gebruikt zal je jouw lichaam op termijn gaan verliezen. Want ons lichaam is gemaakt om spiermassa te kweken en om in beweging te blijven. Dus mensen met zwakke spieren hebben ook zwakke botten. De boodschap is dus: gebruik je spieren en botten!

Droog Trainen Protocol voor mannen en vrouwen.

Hieronder twee super goede trainingen om je spiermassa te vergroten ongeacht wat je leeftijd is. Het is voor jong en oud.

Henry en Rinus van de droog trainen academie zullen jou daar bij begeleiden. Je krijgt veel waardevolle informatie over voeding en krachttraining met daarbij trainingsschema`s die je kan volgen.

Dus begin er vandaag nog mee, zodat jij ook een krachtig en gezond lichaam krijgt die je altijd al had willen hebben.

Droog trainen vrouwen

Droog trainen protocol voor vrouwen.

Wil je heel graag afvallen en een strakker gespierd lichaam krijgen, start dan met de online training.

Ga direct naar de speciale kortingspagina!
Droog trainen mannen.

Droog trainen protocol voor mannen.

Wil je heel graag afvallen en een strakker gespierd lichaam krijgen, start dan met de online training.

Ga direct naar de speciale kortingspagina!

Gerelateerde artikelen over spiermassa, die misschien ook interessant voor je zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *