Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Waarom verlies je spiermassa als gevolg van ziekte?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Waarom verlies je spiermassa als gevolg van ziekte? Stel je voor, je hebt net dat niveau bereikt waar je ontzettend trots bent op de spiermassa die je gekweekt hebt en dan ineens overkomt je wat. Dat kan een griep zijn, maar natuurlijk ook iets anders ernstigs, en dat je langere tijd op bed moet liggen. Dat betekent dat je dus niet aan je spiermassa kunt werken. Als dit gebeurt zal je zeker afvallen en zal je ook geheid spiermassa verliezen. In deze blog ga ik je hier meer over vertellen. Lees snel verder!

Waarom verlies je spiermassa als gevolg van ziekte?

Als je spiermassa verliest omdat je ziek bent, gebeuren er eerst andere processen die in het lichaam plaatsvinden. Vaak verliezen we eerst vocht en glycogeen voorraden die in de spieren zitten. Hierdoor lijkt het vaak dat jouw spieren dunner zijn. Als je een weekje ziek ligt in bed kun je al wat verliezen maar het is vooral na een langere tijd dat ook echt de spiermassa wordt afgebroken. Dit hangt natuurlijk af van vele factoren die meespelen. Zoals voeding, de activiteiten die je nog doet, stress, je hormonen en natuurlijk je metabolisme.

Een van de eersten redenen dat je spiermassa zult verliezen is natuurlijk dat je veel minder energie hebt maar dat jouw lichaam wel veel meer energie vraagt. Omdat je vaak bij ziekte veel minder beweegt worden jouw spieren ook minder geprikkeld. Door de voeding die je neemt krijg je energie. Maar omdat je ziek bent gaat veel van die energie naar het herstelproces of naar het stukje in jouw lichaam dat deze energie nodig heeft.

man ziek in bed

Hoe snel verlies je spiermassa tijdens ziekte?

Dit is natuurlijk zeer afhankelijk van het soort ziekte dat je hebt. Bijvoorbeeld als je hoofdpijn hebt of buikpijn, dan kan je vaak nog wel genoeg voeding tot je nemen en dan zal je minder snel spierverlies hebben. Als je hoge koorts hebt kun je minder eten. Als je vaak moet overgeven en je hebt last van diarree dan kost dat jouw lichaam ontzettend veel energie. De energie wordt dan vaak uit je vetreserves en spiermassa gehaald.

Bij het verliezen van spiermassa tijdens ziekte, heeft je lichaam ook minder spierkracht. Daardoor wordt bewegen moeilijker en neemt het risico om af te vallen toe. Mensen die dus veel spiermassa verliezen zijn ze meer afhankelijk van anderen en kan zelfs een rollator worden ingezet of een sta-op-stoel of trap lift. Dit is dan nodig om toch nog zelfstandig te kunnen leven, alhoewel het zeker moeilijker wordt.

Waarom verlies je spiermassa als gevolg van ziekte?

Wat kan je doen om je spiermassa te behouden tijdens ziekte?

Er zijn heel veel soorten ziektes dus deze vraag kun je ook zeer breed beantwoorden. Als je natuurlijk alleen hoofdpijn hebt of buikgriep hebt, dan is dat vaak na één of een paar dagen wel over. Maar als je bijvoorbeeld chronisch ziek zou zijn dan is het ontzettend belangrijk om aan krachttraining te doen en goed te eten. Veel ziektes verergeren namelijk het spierverlies.

Bij ziektes als hartfalen en COPD worden mensen veel minder actief door de klachten die ze hebben. Deze klachten zorgen dan ook dat jouw spiermassa verdwijnt. Bij COPD neemt de spiermassa ook af doordat ademhalen veel moeilijker is geworden. Het ademhalen kost dan zoveel energie, dat de spieren worden afgebroken in jouw lichaam. Bijvoorbeeld bij kanker kan hetzelfde gebeuren. Als je diabetes heb is je suikerhuishouding in de spieren verstoord. Bij diabetes type 2 is de kans om spiermassa te verliezen groter doordat de spieren verzuren in het bloed omdat het minder goed kunnen opnemen en verbranden. Dat zorgt dan voor vetophoping in de spieren, waardoor het lichaam nog minder gevoelig wordt voor insuline. Als je dit wilt doorbreken moet je veel bewegen en dat geldt eigenlijk voor alle ziektes. Kijk wat haalbaar is en kijk wat je kunt doen.

Waarom verlies je spiermassa als gevolg van ziekte?

Spiermassa opbouwen met spiergeheugen

Als je voor het eerst in je leven aan krachttraining doet kan dat behoorlijk veel tijd kosten om ook daadwerkelijk spieren te kweken. Zeker als je al wat ouder bent kan het lang duren voordat je progressie maakt. Maar als je al op jonge leeftijd veel aan je spiermassa hebt gewerkt, en door een periode van rust je spierweefsel bent verloren, en je begint dan weer met trainen. Dan zal je merken dat je sneller op dat oude niveau terugkomt. Je spierweefsel heeft onthouden dat er iets van hem gevraagd werd, dat noemen we spiergeheugen. Daarom zal je dus sneller op dat oude niveau komen in vergelijking met als je nog nooit jouw spieren hebt aangesproken. Dit spiergeheugen bestaat uit 3 functies. De eerste is het spiergeheugen in de hersenen, de tweede is in de spiercellen en de derde zit in de genen.

Hoe herstelt jouw spiermassa het snelst na ziekte?

Als je ziek bent is voeding ontzettend belangrijk, maar het kan ook ontzettend moeilijk zijn om genoeg voeding tot je te nemen. Iedere maaltijd zou rond de 20 a 25 gram eiwit moeten bevatten. Maar als je ziek bent kom je daar lang niet aan en tegelijkertijd gaat alle energie naar de ziekte om zo snel mogelijk weer te herstellen. De combinatie van voeding, bewegen en rust is sowieso altijd nog het beste voor jouw spiermassa.

Door fysieke inspanning voor het eten, gaat de synthese van nieuwe spiereiwitten langer door. In plaats van 1,5 uur houdt de spieropbouw tot meer dan 24 uur aan. Veel mensen onderschatten het effect hiervan. Een beetje inspanning na het eten kan ervoor zorgen dat er 20% meer eiwit wordt gemaakt in de spieren. Je kan je niet voorstellen dat bewegen tijdens ziekte ontzettend belangrijk is. Maar ik vertel je dat dit ontzettend belangrijk is, bewegen maakt dat het lichaam de voedingsstoffen ook benut.

Dat besef is nog nauwelijks doorgedrongen bij verplegers van zieken en ouderen. Voor veel mensen die in het ziekenhuis liggen of thuis ziek zijn en nog kunnen lopen is het ontzettend belangrijk om aan tafel te komen om te eten. Daar bedoel ik mee dat niet zozeer de tafel belangrijk is om daar te eten maar om in beweging te komen als je dat nog kan. Kleine stapjes of alleen al de benen strekken, kan al helpen. In ziekenhuizen en verzorgingstehuizen worden nog veel te vaak mensen in bed gevoed. En het zou zo ontzettend kunnen helpen om meer in beweging te komen. Laat ouderen die in verzorgingshuizen wonen helpen om de tafel te dekken, af te wassen of koken. Of doe een rondje buiten of binnen. Maar kom in beweging en zorg dat er in elke maaltijd ieder geval wat eiwitten zitten.

Waarom verlies je spiermassa als gevolg van ziekte?

Hoe werkt spierverlies?

Ieder mens heeft te maken met spierverlies als hij ziek is. Beweging is de makkelijkste manier om de spiermassa gezond te houden. Dagelijks wordt in ons lichaam 1 tot 2% van alle spierweefsel afgebroken en weer opgebouwd. Dat betekent dat de armen waarmee ik dit schrijf over twee of drie maanden geheel zijn vervangen. Dit proces gebeurt bij iedereen, of je nou 16 of 100 bent. Maar van dit proces zul je niets merken, je krijgt het pas in de gaten als het misgaat. Want voor het continu opbouwen van het spiereiwit is fysieke inspanning nodig.

Als jouw been dus in het gips wordt gezet is vaak het eerste wat je merkt dat het gips erg strak zit en dat je ontzettende jeuk onder het gips krijgt. Je zult dan ook merken dat je er niet bij kan maar drie dagen later is het gips erg ruim en kun je je hand er tussen steken. Je zult dan misschien denken dat het gips is opgerekt maar niks is minder waar want jouw spieren zijn verdwenen. Als het gips eraf is kun je heel snel jouw spiermassa weer opbouwen.

Zeker als je jong bent gaat dat heel makkelijk maar je kunt nu wel bedenken als je wat ouder wordt dat het wat minder makkelijk gaat. Veel ouderen die iets breken of voor lange tijd in een bed liggen, blijven vaak verzwakt. Dit kan gebeuren door een operatie of een periode van ziekte of natuurlijk als ze wat gebroken hebben. Jouw spiermassa heeft altijd beweging en voeding nodig. Als daar dus een breuk in komt kun je snel de gevolgen daarvan zien. Mensen die kanker hebben maar ook astronauten die terugkeren op aarde na een langdurig verblijf in de ruimte kunnen dan opeens niet meer lopen. Dat komt voornamelijk door het verlies van spierweefsel. Hetzelfde gebeurt ook als je stopt met eten en bewegen.

Voeding bepaalt hoe jouw lichaam reageert. De uitspraak ´je bent letterlijk wat je zojuist gegeten hebt´ is een ontzettend wijze uitspraak. Maar dit hangt wel weer samen met of jij lichamelijke inspanning hebt gedaan. Sommige aminozuren die vrijkomen bij de eiwitvertering, met name leucine, werkt op de spiercellen als signaalmoleculen. Dus je kunt zeggen dat jouw spiercellen reageren door de aanmaak van eiwitten te verhogen. Deze eiwitvertering stimuleert ook de afgifte van de insuline en dit zorgt ervoor dat de eiwitafbraak in de spieren afneemt. In spanning onderdrukt de eiwitsynthese in spieren tijdelijk maar die prikkel leidt ertoe dat de aanmaak achteraf juist extra gestimuleerd wordt.

Als je steeds ouder wordt, worden je spieren ook minder gevoelig voor de signaalfuncties van de aminozuren die de spieropbouw stimuleren. Dat heet anabole resistentie. Niemand weet eigenlijk waarom dit proces ontstaat maar ik kan je wel vertellen dat het daarom zo ontzettend belangrijk is dat je aan jouw spiermassa werkt. Ook als je ziek bent en zeker als je ouder begint te worden.

Eiwitrijke voeding

Hulp inroepen!

Om spieren op te bouwen heb je veel tijd en inzet nodig en een gestructureerd trainingsschema. Als je iets wilt bereiken is het in mijn ogen nodig om een plan hebben of een soort schema waar je je aan kunt houden. Zeker als je net ziek bent geweest en je wilt weer beginnen met trainen en dan is het fijn dat er iemand is die jou kan helpen. De mannen van de Droogtrain Academie hebben een ontzettend mooie cursus met veel inhoud en verdieping over het proces van spiermassa opbouwen. Als dit je aanspreekt is het zeker de moeite waard om dit fantastische trainingsprogramma aan te schaffen. Misschien kan het jou wel helpen om net dat stapje in de goede richting te nemen.

Droog Trainen Protocol voor mannen en vrouwen.

Hieronder twee super goede trainingen om je spiermassa te vergroten ongeacht wat je leeftijd is. Het is voor jong en oud.

Henry en Rinus van de droog trainen academie zullen jou daar bij begeleiden. Je krijgt veel waardevolle informatie over voeding en krachttraining met daarbij trainingsschema`s die je kan volgen.

Dus begin er vandaag nog mee, zodat jij ook een krachtig en gezond lichaam krijgt die je altijd al had willen hebben.

Droog trainen mannen.

Droog trainen protocol voor mannen.

Wil je heel graag afvallen en een strakker gespierd lichaam krijgen, start dan met de online training.

Ga direct naar de speciale kortingspagina!
Droog trainen vrouwen

Droog trainen protocol voor vrouwen.

Wil je heel graag afvallen en een strakker gespierd lichaam krijgen, start dan met de online training.

Ga direct naar de speciale kortingspagina!

Gerelateerde artikelen over spiermassa, die misschien ook interessant voor je zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *