Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Waar is yoga goed voor? Tien redenen om er vandaag nog mee te beginnen.

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Yoga is een term die afkomstig is uit het Sanskriet en betekent ‘verbinden’. Door middel van ademhaling kun je lichaam en geest verenigen. Yoga kun je op verschillende manieren interpreteren. Het gaat namelijk niet alleen maar om fysieke oefeningen die je helpen om je lichaam gezonder en sterker te maken. Dit is maar een klein onderdeel van waar het eigenlijk om gaat. Waar is yoga goed voor? In dit blog bespreken we 10 redenen waarom je vandaag nog met yoga zou moeten beginnen. Lees snel verder!

Wat is yoga?

Het zorgt ervoor dat je lichaam soepel wordt. Als je een yogales bijwoont zul je een aantal yogahoudingen uitvoeren. Deze oefeningen zorgen ervoor dat alles in je lichaam beter gaat functioneren. Denk dan aan je klieren, organen, gewrichten, bloedvaten en zenuwstelsel, maar ook je evenwicht wordt er beter van. Door verschillende yoga oefeningen uit te voeren zorg je voor een betere doorbloeding van je lichaam en de ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat je beter en bewuster kunt ontspannen.

Waar is yoga goed voor?

Waar is yoga goed voor?

Als we het hebben over yoga, gaat het over meer dan alleen de verschillende houdingen. Ook zijn ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en meditatie een onderdeel van een complete yoga practise. Dit tezamen zorgt voor een algehele fitheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Onderstaand volgen 10 redenen waarom je yoga op een regelmatige basis zou moeten beoefenen.

1 Yoga vergroot je flexibiliteit

Tijdens een les wordt er veel aandacht besteed aan het stretchen van je spieren. Dit zorgt ervoor dat je spieren flexibeler worden, met als resultaat dat je lichaam vitaler en beweeglijker wordt.

Want het is een fabel dat je heel erg lenig moet zijn om aan yoga te kunnen doen, maar dit is helemaal niet waar. Niet iedereen heeft dezelfde bouw en niet iedereen is even flexibel. Yoga zorgt er wel voor dat je flexibiliteit bevorderd wordt.

2 Het versterkt je spieren

Afhankelijk van wat voor soort yoga je doet, zal het je helpen om je spieren sterker te maken. Bij sommige houdingen wordt er van je gevraagd om het enkele minuten vast te houden en dit zorgt ervoor dat je spieren sterker worden. Wil je het beste uit jezelf halen? Dan is een flexibel en sterk lichaam erg belangrijk. Als je langere tijd aan yoga doet, zul je merken dat je lichaamsbouw verandert. Tijdens de houdingen (Asana’s genoemd) spreek je verschillende spiergroepen aan. Door actief aan yoga te blijven doen, werk je aan een goede houding, waarbij je jouw spieren op de juiste manier aanspant, ontwikkelt en gebruikt.

3 Het zorgt voor een betere lichaamshouding

Als je in je dagelijkse leven veel zit (als je bijvoorbeeld een zittend beroep hebt), dan heeft dit een nadelig effect op jouw lichaamshouding. Het kan je helpen om je lichaamshouding te verbeteren en leert je om bewuster om te gaan met je lichaam. Ook zorgen de yoga houdingen ervoor dat je botten sterker worden. Hierdoor heb je minder kans op botontkalking.

yoga zorgt voor een betere lichaamshouding

4 Verlaagt je bloeddruk

Het kan ervoor zorgen dat je bloeddruk omlaag gaat, omdat je tijdens de oefeningen heel veel aandacht besteedt aan je ademhaling en meditatie. Dit werkt ontspannend op lichaam en geest. Je zult hierdoor op termijn minder stress ervaren.

5 Zorgt voor stress verlaging

Heb je veel last van stress? Dan kan yoga je zeker helpen om hier vanaf te komen. Alleen al door het doen van een aantal ademhalingsoefeningen heb je invloed op je zenuwstelsel. Je zult zien dat je bloeddruk daalt, dat je hartslag rustiger wordt en dat je je direct rustiger voelt worden.

Stress zorgt voor de verstoring van diverse processen in ons lichaam. Voor een tijdje is dit niet heel erg, maar als je continu last hebt van stress dan is het wel degelijk schadelijk voor je lichaam. Doordat je lichaam steeds uit balans is, kun je last krijgen van chronische klachten, zowel lichamelijk als mentaal.

Een manier om meer ontspanning in je lichaam te creëren is het uitvoeren van Yoga Nidra. Het is een methode waarbij er wordt toegewerkt naar een complete mentale, fysieke en emotionele ontspanning.

Yoga staat voor verbinding en Nidra voor slaap. Tijdens het beoefenen van Yoga Nidra heb je het idee dat je slaapt, maar op een dieper niveau is je bewustzijn nog steeds aan het werk. Je balanceert tussen slapen en wakker zijn. Deze staat bereik je door visualisaties en oefeningen. Omdat je zowel fysiek, emotioneel en mentaal helemaal ontspannen raakt, ben je veel ontvankelijker. Je kunt er hier meer over lezen.

6 Yoga zorgt voor een betere bloedcirculatie

Omdat je bij yoga veel verschillende houdingen beoefent, verbetert je bloedcirculatie. Dit is niet alleen het gevolg van inspanning, maar dit komt ook door het uitvoeren van verschillende bewegingen. Als je bijvoorbeeld een oefening doet waarbij je je benen in de lucht moet houden, dan zorgt dit voor een betere bloedcirculatie in je benen.

7 Yoga zorgt voor een betere zuurstofopname

Ademhaling is één van de belangrijkste onderdelen van yoga. Je neemt veel meer zuurstof op in je lichaam, omdat je op een andere manier leert te ademen. Je benut de capaciteit van je longen volledig, waardoor de zuurstof efficiënter wordt opgenomen.

Yoga zorgt voor een betere zuurstofopname.

8 Het helpt je aan een betere focus

Het regelmatig beoefenen van yoga helpt je om beter te leren focussen. Niet alleen op de yoga mat, maar ook in het dagelijkse leven. Bij de les leer je bijvoorbeeld om je volledig te concentreren op de houding die je op dat moment uitoefent, en dit leid je af van de gedachten in je hoofd. Een juiste ademhaling kan je hierbij helpen.

Wanneer je focus afdwaalt naar de gedachten in je hoofd, dan kun je daar kort aandacht aan geven om vervolgens terug te keren naar je ademhaling en waar je op dat moment mee bezig bent. Yoga leert je om meer in het nu te leven.

9 Yoga zorgt voor een sterkere rug

Binnen de yoga kun je zes verschillende houdingen terugvinden. Gedraaide houdingen, voorover buigingen, laterale houdingen, achterover buigingen, inversies en extensies. Door het uitvoeren van al deze houdingen werk je aan het sterker, vitaler en flexibeler maken van je rug.

10 Het geeft je energie

We gaven al eerder aan dat je door het regelmatig beoefenen van yoga minder stress zult ervaren. Dit komt vooral door de focus op mindfulness en meditatie. Je zult zien dat je door deze oefeningen te doen meer energie krijgt. Dit helpt je ook in het dagelijkse leven om te gaan met tegenslagen die je tegenkomt. Als je je energieker voelt, zul je minder snel weglopen voor tegenslagen in je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *