Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Supplementen en Vitamines.

Heeft ons lichaam dit echt nodig?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Supplementen en vitamines! In dit artikel wil ik je graag meer vertellen over de gevaren van lukraak vitamines en supplementen slikken. Voedingssupplementen vindt je in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes. Het lichaam neemt de voedingsstoffen in pillen gemakkelijker op dan in eten. Lees snel verder!

Supplementen en vitamines zijn gezond slik ze niet lukraak.

Online, in de apotheek, de drogisterij, de supermarkt… je vind ze overal, de voedingssupplementen die je een gezonder lijf beloven. Maar het is toch beter om een beetje voorzichtig te zijn met wat je allemaal inneemt.

Voedingssupplementen zijn nu populairder dan ooit en het is goede business. Het zijn geen geneesmiddelen dus het is heel makkelijk om ze te verkopen want je heb er geen arts voor nodig om ze voor te schrijven.

Het gaat hier om extra voedingstoffen die je kan nemen zoals mineralen, vitamines, co-enzymen en vetzuren die een voedingstekort kunnen aanvullen. Zodat je een goede gezondheid hebt en je fit en energiek kan voelen. Je zou kunnen zeggen dat dit alleen maar een voordeel is. Maar het is te kort door de bocht om te zeggen dat je met voedingssupplementen gezonder wordt en dan zomaar van alles in te gaan nemen.

Voor elke voedingstof die je inneemt is een dagelijkse hoeveelheid (ADH)  aanbevolen om gezond te blijven maar ook die je beter niet kan overschrijden. Als je de vitamines A, D, E, en k neemt dat zijn vitamines die vet oplosbaar zijn. Deze vitamines worden opgeslagen in ons vetweefsel en als je te veel van deze vitamines binnen krijgt stapelt je lijf ze op. Je moet dus voorzichtig zijn met wat je inneemt. Een te hoge doses vitamine E geeft je het risico op prostaat kanker. Voor zover we weten is de vitamine D de enige in vet oplosbare vitamine die je probleemloos als supplement mag innemen.

Uit plassen helpt niet bij een te hoge innamen.

De vitamine B en C zijn in water oplosbaar. We hebben lang gedacht dat bij te veel aan vitamine C, het zou worden uitgescheiden bij het plassen, maar dat is niet helemaal waar. Een overdoses vitamine C kan je kans op nierstenen vergroten. Er is hier nog wat onenigheid over tussen de wetenschappers.

Maar het feit blijft dat vitamine C de nieren belast en dat je moet uitkijken bij een verminderde nierfunctie. Een overdoses vitamine C kan je bloeddruk verlagen en verhogen daar is nog onduidelijkheid over. Bij een hoge innamen vitamines C is er kans van opstapeling van ijzer. En dat is weer schadelijk voor organen en gewrichten.

Ook de B vitamine kunnen nadelige effecten hebben op ons lichaam. Het voedingscentrum zegt dat bij langdurig gebruik van te veel te vitamine B6 het zenuwstelsel worden aangetast. En bij een te hoge doses vitamine B3 kan bloedvatenverwijding ontstaan of schade aan lever en ogen.

Ik raad dus aan om vooral te kijken naar voedingssupplementen die je een lange tijd gebruikt of verschillende supplementen die je tegelijk inneemt, wees daar voorzichtig mee. Supplementen dus niet lukraak innemen.

Supplementen en vitamines helpen bij afvallen.

Supplementen en vitamines met te hoge voedingsstoffen.

Bij sommige supplementen zit er te veel in aan voedingstoffen en vitamines dat maakt de overdosering  wel heel makkelijk. Zo zijn er vitamine C tabletten van 2000 mg, terwijl de aanbevolen hoeveelheid voor een volwassenen tussen de 75 a 100 mg per dag zit. Wil je toch graag je voeding aanvullen dan kun je het beste voor multivitaminen en mineralensupplement kiezen met de gehalte die niet hoger zijn dan de ADH.

Voedingssupplementen kunnen onderling sterk verschillen in kwaliteit en samenstelling. Tenzij je over kennis beschikt op het vlak van BIO(CHEMIE, is het moeilijk om onderscheid te maken tussen wat is goed of slecht. Twee producten met dezelfde hoeveelheid magnesium hoeven toch niet gelijkwaardig te zijn. De meesten mineralen zijn verbonden met een of meerdere elementen.. De moleculen kunnen daardoor van product tot product verschillen. Daardoor kan het zijn dat we het ene mineraal beter opnemen of verdragen dan de ander.

Bovendien kunnen sommige voedingstoffen andere voedingstoffen niet verdragen. Het lichaam kan bijvoorbeeld ijzer en zink niet tegelijkertijd opnemen.

En dan zijn er ook nog voedingstoffen die de werking van medicijnen kunnen beïnvloeden. Zo mag je bijvoorbeeld geen vitamine K slikken als je antistollingsmiddelen ( bloedverdunners)( gebruikt.

Hebben supplementen en vitamines nut?

Vergis je niet: voedingssupplementen hebben wel degelijk nut om vastgestelde tekorten weer bij te vullen. En van sommige voedingstoffen weten we dat sommige mensen er wel wat extra’s van kunnen gebruiken.

Bijvoorbeeld vitamine D voor 50-plussers en mensen met een donkere huid, foliumzuur voor zwangere vrouwen, vitamine B12 voor vegetariërs en mensen met metformine en maagzuurremmers gebruiken. Als je denkt dat je tekort aan voedingstoffen hebt ingenomen omdat je extreem moe bent of een verminderde afweer hebt. Vraag dan je huisarts om advies. Want als je zeker bent dat je een ziekte onder de leden hebt of medicijnen gebruikt. Dan is lukraak supplementen slikken geen goed idee.

Vaak als je gezond en gevarieerd eet krijg je al veel voedingsmiddelen binnen die nog heel veel andere voedingstoffen bevatten. Voor de meeste mensen is het dus niet nodig om extra vitamines en mineralen te nemen alleen als je zeker weet dat je tekort heb. Dit doe je ook in overleg met apotheek of je huisarts.

Als je het verschil niet weet tussen een supplement van een huismerk en dat van een gerenommeerd merk dan kan je dat altijd opzoeken op de website van de apotheek, of je vraag stellen bij de huisarts.

Supplementen en vitamines heb je ook in de vorm van kruidenpreparaten.

Wat zijn Kruidenpreparaten?

Kruidenpreparaten zijn poeders , drankjes of pillen met kruiden. Ze staan bekend om een bepaald effect te geven bij innamen. Ze kunnen helpen om je eetlust te remmen, slaperig van te worden of te kalmeren. De meesten van deze effecten zijn nog niet goed onderzocht.

De preparaten worden gemaakt van werkzame stoffen uit natuurlijke kruiden. Omdat de preparaten van natuurlijke voedingstoffen zijn gemaakt geeft het natuurlijk niet de garantie dat het gezond voor je is of dat het werkt. Er zijn kruidenpreparaten waar je voorzichtig mee moet zijn of die zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid. Efedra en kava zijn voorbeelden van zeer gevaarlijke kruidenpreparaten, ook synefrine die verwant is aan efedra kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid.

Wees voorzichtig met het bestellen via het internet en lees heel goed de etiketten wat er allemaal voor stoffen in kunnen zitten. Overleg ook altijd met je arts of apotheek als je medicijnen neemt voor dat je het kruidenpreparaat gaat gebruiken. De combinatie met bepaalde medicijnen en kruiden kunnen gevaarlijk voor je zijn of de werking veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *