Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Spiermassa Zorgt Voor Jouw Immuunsysteem?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Spiermassa zorgt voor jouw immuunsysteem? Het is erg belangrijk voor je body en mind om voldoende te bewegen en je spiermassa te vergroten. Dit heeft namelijk een positief effect op je weerstand en je humeur. In mijn artikel zal ik je hier meer over vertellen. Lees snel verder!

Droog trainen mannen.

Droog trainen protocol voor mannen.

Wil je heel graag afvallen en een strakker gespierd lichaam krijgen, start dan met de online training.

Ga direct naar de speciale kortingspagina!
Droog trainen vrouwen

Droog trainen protocol voor vrouwen.

Wil je heel graag afvallen en een strakker gespierd lichaam krijgen, start dan met de online training.

Ga direct naar de speciale kortingspagina!

Spiermassa zorgt voor jouw immuunsysteem

Als je regelmatig last hebt van verkoudheid, stress, moeheid of allerlei andere regelmatige lichamelijke klachten, dan heb je waarschijnlijk niet zo’n goed immuunsysteem. Daarom is het zo belangrijk om te gaan sporten en te werken aan je spiermassa. Want een zwak immuunsysteem zorgt ervoor dat je je niet beter gaat voelen. Een sterke spiermassa zorgt voor jouw immuunsysteem en zal je weerstand ook aanzienlijk beter maken.

Heb je een sterke afweer nodig? Zorg dan voor meer spiermassa. Sporten, krachttraining en bewegen kan een effectieve manier zijn om jouw immuunsysteem te vergroten. Een goed werkend immuunsysteem houdt ons gezond en jouw skeletspieren spelen hierbij een belangrijke rol. Dit is vooral tijdens ernstig chronische ziektes die zonder sterke spieren de immuniteit flink verlagen.

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem wordt ook wel je afweersysteem genoemd want het verdedigt jouw lichaam. Het immuunsysteem is een verdedigingssysteem en als dat systeem goed is heb je dus weerstand. Dit betekent weerstand tegen virusdeeltjes, bacteriën, parasieten, schimmels en andere ongewenste invloeden van buitenaf. Elk jaar is er bijvoorbeeld een griepseizoen, dat heerst elk jaar, dus hebben wij met invloeden te maken die niet goed zijn voor ons lichaam. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat je een sterk verdedigingssysteem hebt en een immuunsysteem waar je trots op kan zijn.

Echter zijn ook factoren die effect hebben op je weerstand, denk hierbij aan hoge mate van stress, alcoholgebruik, roken en depressie. Daarnaast zijn er ook veel mensen die onvoldoende water drinken en dat zorgt er ook voor dat je weerstand verslechtert. Door niet genoeg te drinken kunnen jouw afvalstoffen namelijk niet goed worden afgevoerd. Verder is lichaamsbeweging, sport en krachttraining een ontzettend belangrijk onderdeel om jouw immuunsysteem een boost te geven en zo je weerstand te onderhouden.

Het versterken van jouw spiermassa zorgt op korte termijn voor een beetje stress voor je lichaam maar op de lange termijn heeft het een positief effect op jouw gehele immuunsysteem. Je organen worden beter van bloed voorzien en werken hierdoor veel efficiënter.

Spiermassa zorgt voor jouw immuunsysteem?

Meer spiermassa betekent beter immuunsysteem

Bij een chronische ziekte zal jouw spiermassa drastisch omlaag gaan. Dit is een proces van cachexie, dat is een complex syndroom dat dit spierverlies veroorzaakt. Een sterke spiermassa kan dus voorkomen dat dit proces plaatsvindt. Er zijn allerlei ziektes waarbij dit proces plaatsvindt zoals nierziekten, kanker, hartfalen, COPD en aids. Deze systemische ontsteking zorgt ervoor dat behoorlijke veranderingen plaatsvinden in jouw metabolisme en lichaamscompositie. Met andere woorden: jouw immuunsysteem gaat drastisch achteruit en met meer spiermassa kun je dit proces tegengaan.

Sterke spieren zorgen ervoor dat jouw immuunsysteem beter werkt. Het houdt het proces van cachexie tegen zodat het lichaam niet uitgeput raakt. Dit is natuurlijk niet het enige wat je bij al deze ernstige ziektes kunt ervaren. Ook heb je te maken met T cellen die zijn ontzettend belangrijk voor je afweer. Deze T cellen hebben te maken met de skeletspieren. Om jou skeletspieren sterker te maken is het belangrijk om aan je spiermassa te werken zodat je het proces van cachexie tegen kan gaan.

Wat voor invloed heeft spiermassa op je immuunsysteem?

Er zijn verschillende studies geweest die aantonen dat mensen die matig aan sport doen of intensief sporten een redelijk verschil maken, zeker als het aankomt op spiermassa. Je spiermassa zorgt namelijk voor de bloedsomloop en hierdoor worden witte bloedcellen sneller door het lichaam verspreid. De witte bloedcellen herkennen namelijk ongewenste invloeden van buitenaf en reageren daarop om jouw lichaam te beschermen. Sporten en werken aan je spiermassa zorgt er dus voor dat deze bloedcellen de indringer sneller kunnen tegenhouden. Als je dus weinig aan sport doet is dit effect omgekeerd en zullen de witte bloedcellen er lang over doen om de slechte indringers van buitenaf tegen te kunnen houden.

Doe dus geregeld aan krachttraining en werk aan jouw spiermassa want dat heeft een positief effect op je weerstand. Bovendien kan het ook helpen met het welzijn van je lichaam want je voelt je beter, je krijgt er energie van en zult merken dat jouw humeur ook een boost krijgt. Ook kan het helpen om de drukke dag te verwerken en om jouw stressniveau naar een lager pitje te brengen. Zoals je dus ziet, is het werken aan je spiermassa een ontzettend belangrijk onderdeel van jouw gezondheid en het brengt je meer kwaliteit in het leven.

Werk aan je lichaam en spiermassa

Sporten en werken van je spiermassa is dus ontzettend belangrijk en dat geld voor ieder mens. Als je maar een half uur per dag matig tot intensief beweegt kan dat al vele voordelen met zich meebrengen. Als je dit elke dag zou doen draagt dat bij aan jouw bloedsomloop, die de zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam pompt om de afvalstoffen af te voeren.

Als je een zittend beroep hebt is het ontzettend belangrijk om elk half uur even te gaan staan maar ook thuis kun je allerlei oefeningen bedenken om je immuunsysteem te helpen en je spiermassa aan het werk te zetten. Zoals bijvoorbeeld de trap op en neer lopen of ga eens lekker een middagje in de tuin werken. Voor de rest kun je natuurlijk inschrijven bij de sportschool lekker gaan zwemmen of gewoon joggen door het park.

Een wandeling wordt ook zeker aangeraden want het is een goede oefening om lekker relaxed te bewegen en toch je immuunsysteem te stimuleren. Zorg wel dat je een stevige workout in een half uur doet. Ik bedoel daarmee dat je licht transpireert want dan ben je goed bezig en daag je jouw lichaam uit. Die inspanning is heel goed voor jouw lichaam, immuunsysteem, en spiermassa.

Bij ieder mens werkt het immuunsysteem anders maar ook leeftijd speelt een belangrijke rol. Als je ouder wordt, wordt je immuunsysteem dat ook en dan kan je vatbaarder worden voor infecties. Wanneer je dus regelmatig aan beweging doet zal je merken dat jouw immuunsysteem helpt om je te beschermen tegen infecties en ziekte. Als je niet aan sport of krachttraining kunt doen, ga dan fietsen of wandelen maar zorg ervoor dat je voldoende beweegt.

Spiermassa zorgt voor jouw immuunsysteem

Conclusie

Nu weet je dat sporten goed is maar ik denk dat je dit al wist voordat ik dit stuk aan het schrijven was. Maar het is belangrijk om te weten dat spiermassa is de sleutel tegen ongezond oud te worden. Je immuunsysteem zorgt voor je maar jij moet ook zorgen voor jouw immuunsysteem. Er zijn zoveel mogelijkheden om thuis te bewegen of te sporten maar ook krachttraining is een ontzettend belangrijk onderdeel voor een gezonde leefstijl.

Maar dit alleen is niet genoeg. Een gezond eetpatroon waar genoeg variatie in zit is belangrijk om jouw immuunsysteem optimaal te laten werken. Daarnaast hoort daar natuurlijk ook voldoende rust en zeker voldoende slaap bij. Want die ontspanning heeft een grote rol bij het functioneren van een goed werkend immuunsysteem.

Met een gezonde en actieve leefstijl hou je jouw spieren sterk, en dus ook de skeletspieren. Ook als je geen ziekte hebt verlies je 3 tot 8% aan spiermassa als je niet zou bewegen. Hierdoor neemt je stofwisseling af en je vetopslag juist neemt toe. Als je dus aan krachttraining doet en werkt aan jouw spiermassa gebeurt het tegenovergestelde.

Het complete keto-dieet kookboek
Afvallen met gezond en vooral lekker eten.
Killerbody Dieet.
Intermittent Fasting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *