Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Spiermassa Trainen na je 40ste. Waarom is dit zo belangrijk?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Spiermassa trainen na je 40ste. Ja! Zelfs als je 40,50,60,70,80 of 90 jaar wordt is het zeer de moeite waard om te beginnen en zelfs als je 100 of ouder bent is het goed om spiermassa op te bouwen. Als je begint met trainen moet natuurlijk het een en ander worden aangepast, zeker omdat je niet meer de jongste bent. Je kunt natuurlijk geen wereldrecords meer wegdrukken maar het is wel goed om te blijven trainen, vooral omdat een groot deel van je spiermassa verloren gaat naarmate je ouder wordt. In mijn artikel ga ik jou daar meer over vertellen en waarom bewegen zo belangrijk is als je ouder wordt. Lees snel verder!

Je bent nooit te oud om spiermassa te trainen

Veel mensen zien ouder worden als een straf; je huid komt er rimpelig uit te zien, je kunt haar verliezen maar je spieren worden ook allemaal wat strammer en stijver. Als je wakker wordt kom je misschien moeilijker je bed uit of je doet er gewoon wat langer over om naar de badkamer te komen. Maar aan de andere kant is ouder worden ook een heel mooi proces; je zult merken dat je minder moet, dat je veel beter na kan denken voordat je bepaalde keuzes maakt, je weet meer wat je wilt en je laat je minder snel afleiden En ja, dat lichaam is niet meer wat het 20 jaar geleden was want toen deed het lichaam heel veel voor jou en nu is het tijd dat je samen gaat werken.

Je kunt natuurlijk allerlei dingen aan jezelf veranderen; haarimplantaten of allerlei gezicht crèmepjes, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel iets op de markt wat jouw problemen weg kan nemen. Maar is dat wel zo? Eén ding waar je wel elke dag mee bezig kunt zijn en wat ook heel goed te realiseren is, is een gespierd lichaam. Na je 40ste is het ontzettend belangrijk om je spiermassa te trainen en dat ook te blijven doen.

 Spiermassa trainen na je 40ste

Het is nooit te laat om jouw spiermassa te trainen!

Of je nou al jaren aan het trainen bent of je begint net, dat maakt niets uit voor het trainen van spiermassa. Ieder mens heeft spieropbouwende potentie, dat wil zeggen dat het nooit te laat is om jouw spiermassa te trainen. Het is wel handig om wat informatie te verzamelen hoe dit nou in zijn werk gaat. Ook na je 40e gaat jouw testosteronniveau met 1% per jaar af, dus als je spiermassa gaat trainen kun je het beste focussen op compound oefeningen.

Vermindering of verlies van spiermassa

Veel mensen weten dit niet, maar je verliest al spiermassa vanaf je 30e. De grootste verandering vinden ergens tussen de leeftijd 40 en 50 jaar plaats.

Het gaat dan over spieren die betrokken zijn bij kortdurende krachtinspanningen. Als je hier niet iets tegen gaat doen kun je op latere leeftijd problemen krijgen met je eigen zelfredzaamheid. We willen allemaal zo lang mogelijk voor ons zelf kunnen blijven zorgen daarom is het zo belangrijk om aan jouw spiermassa te werken, zeker na je 40ste.

Spiermassa trainen na je 40ste

Aan je spiermassa werken, als je ouder begint te worden

We weten nu dat jouw spiermassa afneemt en ook dat dit een natuurlijk proces is. Maar minder bewegen helpt zeker niet mee. Veel ouderen van 65 plus bewegen minder dan jongeren. Zeker in zorginstellingen bewegen ze veel te weinig en dat is natuurlijk ontzettend slecht voor de algehele gezondheid, maar ook zeker voor iemand zijn spiermassa.

Nu is er natuurlijk ook goed nieuws; krachtverlies en verlies van spiermassa zijn niet onomkeerbaar. Zeker na je 40ste heeft krachttraining een positief effect op je spiermassa. Als je aan je spiermassa werkt zul je merken dat je snel sterker wordt. Maar ook krijgt het lichaam meer stabiliteit. Dit kan ervoor zorgen dat je meer zelfredzaam bent en dat je minder ongemakken ervaart omdat het leven makkelijker wordt.

Als je dit wil bereiken, moet je natuurlijk wel actie ondernemen. Een krachttraining is hier een ontzettend belangrijk onderdeel van. Het is met andere woorden van groot belang om jouw spierverlies tegen te gaan, en zoveel mogelijk aan jezelf te werken. Als je dit gaat doen, zul je je mooiste leven gaan leiden.

Waarom is bewegen voor ouderen zo belangrijk?

Als ouderen niet genoeg bewegen zullen er meerdere ongemakken ontstaan. Je spierkracht zal achteruit gaan en je uithoudingsvermogen ook. Hierdoor zul je minder goed functioneren en dat is nou net zo belangrijk, zeker als je ouder wordt. Al deze achteruitgang zal de zelfredzaamheid niet bevorderen. Ouderen zullen minder naar buiten komen om hun eigen boodschapje te doen, een wandeling in het park doen of aan familie- of vrienden uitjes meedoen.

Als je niet genoeg beweegt zul je merken dat je lichaam minder spiereiwitten aanmaakt. Dit zorgt er dan voor dat je spiermassa gaat afnemen. Hieronder geef ik een aantal punten om mensen te blijven motiveren om meer te bewegen:

Bewegen zorgt voor soepele gewrichten doordat je gewrichtssmeer aanmaakt. Hierdoor voelen je gewrichten soepeler en je lichaam beter aanvoelt.

De chronische aandoeningen zoals diabetes en een te hoge bloeddruk, kun je verkleinen door genoeg te bewegen.

Door genoeg te bewegen zul je het proces van ouder worden tegengegaan.

Door genoeg te bewegen, te sporten en zeker aan krachttraining te doen, zul je merken dat je betere conditie krijgt, en dat jouw lichaam meer in evenwicht is.

Als je genoeg beweegt zul je merken dat je een positief gevoel hebt, en het zorgt ervoor dat je meer energie hebt om de dingen te kunnen doen die je wil doen.

Door genoeg te bewegen, te sporten en aan krachttraining te doen, zul je merken dat je meer stabiliteit ervaart in jouw lichaam. Doordat je stabieler bent en meer in evenwicht bent zul je minder kans hebben op valincidenten en blessures.

Spiermassa trainen na je 40ste

Na je 40e spiermassa opbouwen?

Je zal nu wel denken ik moet nu volle dagen aan de bak om dat fantastische lichaam te krijgen en te zorgen dat mijn spiermassa gaat groeien. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn, ik denk dat 1 a 2 keer per week trainen al genoeg is om spiermassa kweken. Richt je aandacht niet alleen maar op kracht maar ook op balans, coördinatie en lenigheid. Focus je op de kracht die je nodig hebt in het dagelijks leven zoals bukken, traplopen of fietsen.

En als je gaat trainen met gewichten, richt je dan op compound oefeningen. Dat zijn samengestelde oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen aanspreekt en je dus deze spieren tegelijk traint. Met deze manier van trainen zul je merken dat je niet alleen in kracht sterker wordt maar ook dat jouw spiermassa groeit. Als je begint is het ontzettend belangrijk dat je iets gaat meten en opschrijven, dat je dus een schema voor jezelf bijhoudt zodat je progressie blijft maken en dat je natuurlijk op een goede- en slimme manier blijft groeien.

Leeftijd speelt geen rol bij het bouwen aan je spiermassa

Er is geen maximum leeftijd om met krachttraining te beginnen. Ook als je 100 bent kun je prima nog beginnen met trainen en indrukwekkende resultaten behalen. Ik zeg maar zo: je bent dus nooit te oud om te gaan sporten. Het is wel ontzettend belangrijk om te kijken wie jij bent en hoe jouw fysieke gestel is. Zorg altijd voor voldoende rust tijdens het opbouwen van jouw spiermassa.

Zeker als je 40 bent moet je een stapje terug doen. Het is dan dus extra belangrijk om rust te pakken en je zult ook merken dat het herstel langer duurt. Maar het is ook ontzettend belangrijk dat je na de training jouw spieren rust gunt. Als je deze rust niet pakt heb je meer kans op blessures. Dus slaap voldoende, let ontzettend goed op je voeding en neem dagen van niks doen tussen de trainingen door, maar blijf wel bewegen.

Zorg dat je als mens beweegt, blijf bewegen en blijf werken aan jouw spiermassa Dit is zo’n ontzettend belangrijk onderwerp dat ook zeker extra aandacht verdiend. Je bent het waard!!

Droog Trainen Protocol voor mannen en vrouwen.

Hieronder twee super goede trainingen om je spiermassa te vergroten ongeacht wat je leeftijd is. Het is voor jong en oud.

Henry en Rinus van de droog trainen academie zullen jou daar bij begeleiden. Je krijgt veel waardevolle informatie over voeding en krachttraining met daarbij trainingsschema`s die je kan volgen.

Dus begin er vandaag nog mee, zodat jij ook een krachtig en gezond lichaam krijgt die je altijd al had willen hebben.

Droog trainen vrouwen

Droog trainen protocol voor vrouwen.

Wil je heel graag afvallen en een strakker gespierd lichaam krijgen, start dan met de online training.

Ga direct naar de speciale kortingspagina!
Droog trainen mannen.

Droog trainen protocol voor mannen.

Wil je heel graag afvallen en een strakker gespierd lichaam krijgen, start dan met de online training.

Ga direct naar de speciale kortingspagina!

Gerelateerde artikelen over spiermassa, die misschien ook interessant voor je zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *