Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Roeitrainer kopen?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Roeitrainer kopen? Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een roeiapparaat? Wist jij dat er vier verschillende soorten weerstand zijn, welke past bij jou en wat zijn de voor en nadelen ervan. In mijn artikel heb ik het een en ander voor je op een rij gezet. Lees snel verder!

Tot 30% korting op fitnessapparatuur tijdens Black Friday 2017

Roeitrainer kopen?

Een roeitrainer kopen is misschien wel een van de beste keuzes die je de afgelopen tijd hebt gemaakt. Om dat te doen ben je precies op de goede plek beland. Waar moet je op letten bij de aankoop van een roeitrainer? Lees snel verder!

Als je besluit om een roeitrainer aan te schaffen zijn er wel verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. De eerste vraag die je zelf zou kunnen stellen is: waar ga je dit apparaat voor gebruiken? Is de aanschaf van een roeitrainer lekker om thuis aan je conditie te werken of ga je echt aan de bak om er alles uit te halen voor het aankomende roeiseizoen? Of is het voor de revalidatie van jezelf, van een andere patiënt of misschien wel voor je eigen fysiotherapiepraktijk?

Je moet ook zeker rekening houden met wat voor lengte jij of degene die het apparaat gaat gebruiken heeft. En ook van het gewicht moet je op de hoogte zijn. Ook moet je er rekening mee houden of je dit apparaat voor een langere tijd gaat uitproberen of gewoon om eerst te kijken of dit wel bevalt. Je zou ervoor kunnen kiezen om eerst even wat testritjes te doen. Als laatste punt is het belangrijk om te weten dat het weerstandsysteem een groot verschil in de manier van trainen en het geluid tijdens het trainen maakt.

Roeitrainer kopen

Maximaal belastbaar gewicht?

Het maximale belastbaar gewicht is ook zeker een factor waar je rekening mee moet houden. Als je voor kwaliteit wilt gaan en een goede roeitrainer wilt aanschaffen, moet je denken aan een minimaal gewicht van 130 kg. Vaak is het zo dat hoe lichter het apparaat, hoe goedkoper de kosten zijn. Het maximale belastbare gewicht van 115 kg is de VirtuFit Row 1.0 en de Fitness Row 3 en de Focus Fitness Row 2 hebben een maximaal gewicht van 120 kilo.

Nu zul je misschien denken: deze roeitrainers halen niet de 130 kilogram, zijn het dan wel goeie roeitrainers? Ja, het zijn goede roeitrainers alleen vaak worden ze voor privé gebruik aangeschaft zoals bij jou thuis of in je eigen praktijk. Het zijn eigenlijk ook allemaal instapmodellen die niet gemaakt zijn om de hele dag te gebruiken.

Stabiliteit van de roeitrainer?

Wat ook belangrijk is om rekening mee te houden is de stabiliteit van het apparaat. Als je de roeitrainer gebruikt moet het wel degelijk aanvoelen en stabiel staan Je wilt natuurlijk niet tijdens je training telkens alle kanten opschuiven.Want dat is zeker niet ideaal voor het trainen.

Vaak wordt er gezegd dat een zwaardere en bredere roeitrainer stabieler is. De stabiliteit hangt in die zin ook samen met het maximaal belastbare gewicht. Hoe hoger dit maximaal belastbaar gewicht is des te stabieler de roeitrainer dus staat. Hoe belangrijk is stabiliteit voor jou en de roeitrainer die je wil gaat kopen? Dit is een vraag die je jezelf kunt stellen. Maar over het algemeen wordt er een keuze gemaakt door de mate die je het apparaat gaat gebruiken. Als je een roeitrainer aanschaft om alleen thuis te trainen is natuurlijke stabiliteit een stuk minder belangrijk dan voor iemand die wilt gaan trainen om deel te nemen aan de Olympische spelen roeien.

Hoe ga je een roeitrainer gebruiken?

Hoe je de roeitrainer gaat gebruiken is heel belangrijk bij de aanschaf van zo’n apparaat. Is het bijvoorbeeld voor thuis, is het om je conditie steeds verder op te krikken, om gewoon lekker te trainen, om te revalideren of om te roeien op hoog niveau en misschien wel mee te willen doen met een roeiwedstrijd?

Afhankelijk hiervan zijn de soorten en het gebruik onder te verdelen in drie categorieën: thuisgebruik, semi-professioneel en professioneel. Als je alleen thuis traint heb je vaak ook minder ruimte. Dan zijn de opklapbare roeitrainers meer geschikt dan een professionele roeimachine die veel ruimte inneemt en die ook bedoeld is om trainingsschema’s te creëren en bij te houden. Een semi-professionele roeitrainer is goed om te revalideren en een beetje je conditie bij te houden. Dit soort apparaten staan ook vaak in de praktijk van een fysiotherapeut of dokter.

De maximale lengte van een roeitrainer?

Mocht je langer zijn dan 1 meter 90, dan is dat ook een belangrijke factor in de zoektocht naar jouw ideale apparaat. De reden hiervan is dat bij sommige roeitrainers de stelsels waarbij het zitvlak is gemonteerd een maximale lengte hebben. Dus als iemand langer is dan de genoemde lengte, kan het apparaat de riemslag niet maken. Let dus goed op de omschrijving van het apparaat.

Garantie

De roeitrainers hebben vaak garantie. Als er displays zijn die onderdeel uitmaken van het geheel, vallen deze ook onder de garantie. Een extra garantie voor bedrijven bestaat ook. Maar daar komt dan natuurlijk ook wat bij kijken omdat de roeitrainers vaak intensief worden gebruikt. Bij roeitrainers wordt er onderscheid gemaakt tussen het typen weerstand dat de machine gebruik. Er zijn 4 verschillende type weerstanden bij roeitrainers. Er is een type weerstand dat het minst voorkomt en dat is de hydraulische weestand, de andere overgebleven drie soorten zijn luchtweerstand, waterstand en magneet weerstand.

Hydraulische weerstand

Bij hydraulische weerstand wordt de weerstand van een hydraulische cilinder bepaald want die is gevuld met een bepaald soort gas. Het voordeel hiervan is dat de weerstand vrij makkelijk aangepast kan worden. Dit systeem is het goedkoopste weerstand systeem van alle vier roeitrainers. Maar als dit systeem kapot gaat kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Vaak is de beweging van dit apparaat ook het minst soepel van alle andere systemen.

Luchtweerstand

Bij het type luchtweerstand wordt door het luchtweerstand systeem de zwaarte automatisch aangepast aan de hand van de weerstand die jezelf uitoefent. Over het algemeen maken deze roeitrainers ook het meest geluid.

Waterweerstand

De roeitrainers die op waterweerstand lopen komen het dichtst in de buurt van het roeien in het water. Er zijn ook hier weer veel verschillen tussen de diverse modellen en roeitrainers met een waterweerstand systeem. Dat komt door de verschillende hoeveelheden water dat in de tank zit want dat bepaalt vervolgens hoe zwaar de training is. Ook kun je vaak handmatig de zwaarte aanpassen want dat beïnvloedt ook de zwaarte van de training. Apparaten die waterweerstand gedreven worden zorgen bij veel mensen voor een geruststellend gevoel omdat je het water hoort kabbelen. Het lijkt dus net of je echt in het water aan het roeien ben.

Magneetweerstand

Bij roeitrainers die het magneetsysteem hebben wordt de weerstand bepaald door het vliegwiel. Over het algemeen betekent het dat hoe zwaarder het vliegwiel is hoe hoger de weerstand. De zwaartes kun je ook aanpassen door de zwaarte van de magneet te verstellen. De weerstand van het apparaat kun je dus vrij simpel aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *