Opgeblazen buik? Veel mensen hebben er last van, het is een vervelend en naar gevoel. Wat is een opgeblazen buik en wat kan je er aan doen om het te verminderen of zelfs te voorkomen. Hier onder wat tips wat je er zelf aan zou kunnen doen. Lees snel verder?
Inhoudsopgave
Opgeblazen buik?
We hebben allemaal wel eens last van opgeblazen buik en daar hoef je dus niet voor te schamen. Er zijn onderzoeken gedaan dat 1 op de 5 Nederlanders last heeft van zijn buik en opgeblazen gevoel. Ook iedereen kan verschillend reageren op voeding of drinken maar ook je gevoel kan mee spelen.
Wat is een opgeblazen buik?
Een opgeblazen gevoel of buik kan vervelend aanvoelen. Vaak komt dit door dat je net hebt gegeten. Normaal is er gas aanwezig in je darmkanaal. Maar door voeding en darmbacteriën kan er tijdelijk meer gas in je darmbacteriën aanwezig zijn
Wat kan je tegen een opgeblazen buik doen.
Een windje laten in gezelschap mag dan wel een rede zijn om je dood te schamen, toch is het heel natuurlijk: Het is een gevolg van je spijsverteringsproces. Als je aan het eten bent kan je lichaam niet alles voor honderd procent verteren. Dat geld vooral voor voedingsvezels die niet in de dunne darm worden verteerd en dan in de dikke darm eindigen.
Ze worden daar verwerkt door miljarden bacteriën die in je darmen te vinden zijn. Bij dit proces komen gassen vrij en daardoor zwellen je darmen en dus ook je buik. Dat gaat beetje bij beetje het is dan ook niet gek dat je taille in de loop van de dag met twee tot drie centimeter uitzet.
Een deel van dat gas raak je via de natuurlijke weg kwijt: een mens laat dagelijks gemiddeld zo rond de tien windjes per dag. Dat is samen goed voor een halve tot een liter aan gas productie.
En dit moet je ook niet inhouden maar gewoon laten gaan anders riskeer je een opzette buik en dat leid weer tot ongemak en zelfs pijn.

Veel of weinig gas, met of zonder geur?
De darmflora is bij iedereen anders en werkt dus ook anders. Het speelt een belangrijke rol in de hoeveelheid gas die er in de darmen wordt gevormd. Daarnaast zijn er natuurlijk voedingsmiddelen die helpen bij het bevorderen van gas. Vezelrijke voeding bijvoorbeeld zoals peulvruchten, erwten, bruine bonen, linzen en alle koolsoorten en volkoren granen. Ook koolzuurhoudende dranken zorgen voor meer gasproductie en fructose rijk fruit omdat fructose niet altijd goed wordt verteerd en insuline rijke groente zoals aardpeer, artisjok, knoflook, prei en ui. Verder horen zoetstoffen als sorbitol en xylitol in dit rijtje thuis.
De gassen die vrijkomen bij het afbraakproces van deze voedingsmiddelen bevatten meestal stikstof, waterstof, zuurstof of methaan en dit zijn meestal niet echt stinkende gassen.
Maar er zijn natuurlijk ook gassen die wel heel erg stinken en minder prettig zijn voor je omgeving. Deze gassen worden geproduceerd door zwavelrijk voedsel en dan vooral die met veel dierlijke eiwitten zoals vlees, eieren en zuivel. Als je broccoli, spruitjes, of bloemkool eet kan tijdens de afbraak water stofsulfide vrijkomen en daardoor kunnen er ook vies geurende gassen ontstaan.
Als je wil zorgen voor minder gasproductie kan je deze voedingsmiddelen in je maaltijden verwerken: bonenkruid, anijs, tijm, salie, venkel en koriander.
Hier wat tips tegen gas en winderigheid.
In de meeste gevallen is het zo als je veel last hebt van gasvorming dat dit geen symptomen zijn van een slechte gezondheid. Maar het kan wel vervelend zijn als je er last van heb. Zoals een opgezette buik of van harde geluiden en geurtjes die niet fijn zijn voor anderen maar natuurlijk ook niet voor jezelf. Om te zorgen dat je zo min mogelijk last hier van heb zijn hier wat tips die je kunt gebruiken om deze problemen voor te zijn.
- Drink voldoende water want dat kan helpen tegen verstopping en verstopping kan weer gepaard gaan met extra winderigheid.
- Als je geregeld beweegt masseer je automatisch de buikzone wat weer helpt bij een verminderd opgeblazen gevoel.
- Bij het klaar maken van linzen zorg er voor dat ze zachtjes aan de kook worden gebracht. Vermijd hard pruttelen en doe er geen zout bij. Daar voorkom je mee dat er een schildje rond de linzen vormt.
- Eet langzaam en zorg dat je genoeg kauwt op je voedsel. En eet liever wat minder dan teveel voedsel per keer. Dat zorgt voor een minder opgeblazen gevoel.
- Als je peulvruchten wil bereiden laat ze dan enkele uren weken in water. Giet het water weg en gebruik nieuw water om ze te gaan koken, zo zullen ze minder gaan gisten in de darmen.
- Laat je lichaam wennen aan vezelrijke voeding. Als je elke dag vezelrijke voeding eet heb je minder last van opgeblazen gevoel dan als je helemaal geen vezels eet.
- Verwerk in je dagelijkse voeding bonenkruid, anijs, tijm, salie, venkel en koriander. Deze kruiden zorgen er voor dat je minder last hebt van gasproductie.
- Kook kool en andere zwavelrijke groente in twee keer. Giet als ze halfgaar zijn het water af en laat ze verder koken in vers water. Zo giet je een deel van de zwavelhoudende bestanddelen weg.

Je spijsvertering.
Het spijsverteringskanaal bestaat uit een mond, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm. Naast de darmen zijn de alvleesklier, de lever en de galblaas de belangrijkste organen voor een goede spijsvertering. Het verteringsproces begint al voordat we een hap hebben gegeten: de zintuigen worden al door de geur en het uiterlijk van voedsel geprikkeld. Dat stimuleert de afgifte van speeksel en andere spijsverteringsenzymen.
Onze voeding legt een lange weg af door het lichaam. Hoe ziet de reis eruit? Door goed te kauwen, wordt het eten in de mond steeds kleiner gemaakt en met speeksel vermengd. Koolhydraten uit bijvoorbeeld fruit, groente, brood, pasta en zoete aardappelen, noten en zaden worden al voor een deel omgezet in kleinere koolhydraten in glucose. Dat proef je aan de zoete smaak in je mond. Door heel goed te kauwen help je het verteringsproces in de maag en darmen.
Een gezonde darmflora.
De veelvoudige taken van de darmen zijn van levensbelang. De darmen zijn doorlaatbaar voor voedingstoffen en zorgen voor aanvallen van buitenaf. Deze beschermende functie wordt verzorgt door de darmflora, het darmslijmvlies en het immuunsysteem van de darmen. Onze darmen is 80% verantwoordelijk voor ons immuunsysteem. Ieder mens heeft een eigen darmflora ontwikkeld. Deze ontwikkeling begint al bij een baby. Er spelen dan ook een aantal factoren mee die erg belangrijk zijn zoals de voeding van de moeder en de voeding die het kind krijgt. Medicijngebruik maar ook de omgevingsfactoren spelen mee zoal contact met huisdieren.
De samenstelling van de darmflora van het kind is afhankelijk van de samenstelling van de flora van de moeder. Een gezonde darmflora is essentieel in de zwangerschap.
Gezonde darmbacteriën zijn van grote invloed op ons welbevinden. Ze zijn met namen belangrijk in het bestrijden van ziekmakende bacteriën. Uit de voeding worden onder andere melkzuur en boterzuur gemaakt, om de goede bacteriën te laten groeien. De zuurgraat van de darmen is belangrijk om mineralen zoals zink, magnesium en calcium op te nemen en om vitamine K aan te maken. De zuurgraat stimuleert ook de darmwand om te bewegen, zodat de ontlasting wordt voortgestuwd naar de uitgang. Mensen die een darmflora hebben met minder goede darmbacteriën hebben vaker last van ontstekingen en hebben sneller last van overgewicht.