Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Moet je cardio schrappen voor spiermassa?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Moet je cardio schrappen voor spiermassa? Veel mensen die al gespierd zijn, zijn bang om hun welverdiende spiermassa te verliezen op de hardloopband. Maar is deze conclusie wel juist of werkt het net even iets anders? Ik ga je antwoord geven op deze vraag en probeer een zo duidelijk mogelijk beeld te geven over cardio en spiermassa. Lees snel verder!

De verschillen tussen cardio en krachttraining

Cardio en krachttraining zijn twee hele verschillende trainingsmethodes en hebben allebei ook twee hele verschillende functies. Bij cardio wil je je conditie opbouwen en massa verliezen, met massa bedoel ik jouw vetreserves. Bij krachttraining is het juist de bedoeling om in massa aan te komen. Spieren kweken betekent dus in massa aankomen en cardio is in massa afvallen. Als je aan cardio doet of aan krachttraining, zijn er twee hele verschillende processen in jouw lichaam aan het gebeuren. En dan vooral in de spiervezels kun je het verschil zien.

Moet je cardio schrappen voor spiermassa?
snel spiermassa opbouwen

Twee soorten spiervezels, type 1 en 2.

Voordat je lichaam een beweging uitvoert krijgt het een seintje in de hersenen over hoe zwaar deze beweging is voor jouw spieren. Hoe zwaarder de beweging des te groter het seintje is in jouw hersenen die dan vervolgens een stroom impuls geven naar het zenuwstelsel om zo de spieren aan te spreken. Als de stroom impuls boven een bepaalde zwaarte komt zal het lichaam voornamelijk type 2 spierweefsel gebruiken. Dus als het lichaam bepaalt dat het niet zo zwaar is zal je lichaam altijd spiervezeltype 1 gebruiken. En als het te zwaar wordt schakelen de hersenen over naar type 2. Dit betekent dan dat jouw spieren een zwaarder gewicht kunnen tillen.

Je lichaam zal nooit volledig spierweefsel type 1 gebruiken omdat het altijd een mix is van meerdere systemen die worden aangesproken. Wat het verschil is tussen beide spiervezels leg ik hieronder uit.

Spiervezeltype 1

Spiervezeltype 1 wordt vooral ingeschakeld als je lichaam lichte activiteiten uitvoert. Als je dat dan naar sport vertaalt, is dat bijvoorbeeld wandelen of duursporten.

Spiervezeltype 2

Spiervezeltype 2 heeft een hogere en snellere contract snelheid. Je lichaam gebruikt dan anaerobe energiebronnen. Deze spiervezeltype heeft een snellere krachtige contractie maar kan dit minder lang volhouden dan type 1. Als je het naar de sport vertaalt, moet je denken aan krachttraining of sprinten waar je in een korte tijd veel energie en kracht bij nodig hebt.

Moet je cardio schrappen voor spiermassa?

Hoe kun je cardio en krachttraining combineren?

Als je aan cardio doet, en dan vooral cardio met lage intensiteit, stimuleer je vooral spiervezeltype 1. En als jij aan krachttraining doet met veel explosie, zul je vooral spiervezel type 2 aanspreken. Als je spiervezeltype 1 en type 2 gelijktijdig aan het stimuleren bent zullen de progressie die je wilt gaan maken beide spiervezeltypen in de weg staan.

De tijd en de rust die je tussen de krachttraining en jouw cardiotraining doet is ontzettend belangrijk. Hoe meer tijd je tussen beide trainingen houdt, hoe minder spiermassa je zult verliezen. Het meest gunstige is om tijdsverschil van 24 uur in te plannen. Dus de ene dag doe je aan krachttraining en geen cardio. Dat doe je dus 24 uur nadat je aan krachttraining hebt gedaan. Zo zul je de meeste progressie gaan maken.

Als je krachttraining doet in combinatie met cardio met een lage intensiteit is dat minder bevorderlijk dan wanneer krachttraining wordt gecombineerd met cardio met een hoge intensiteit. Bij bijvoorbeeld een hiit training treedt namelijk weinig tot geen spierpijn en krachtverlies op. Je zult wel denken hoe kan dat nou? Lage intensiteit spreekt eerdergenoemd spiervezeltype 1 aan. Terwijl je bij een hiit training meer een beroep doet op spiervezel type 2.

Als je aan een lange cardio sessie gaat doen kan jouw spiermassa in gevaar komen. Datzelfde geldt ook voor de frequentie. Dit heeft ook te maken met het feit dat je je lichaam kunt overbelasten en dat zorgt ervoor dat je lichaam stress ervaart. Je lichaam heeft meer tijd nodig om hier weer van te herstellen. Als je dus veel calorieën verbrandt tijdens cardio kan dat er voor zorgen dat jouw lichaam een calorieën tekort ervaart. Hierbij ben je niet of nauwelijks in staat om spiermassa op te bouwen. Als je lichaam dus ernstige tekorten ervaart kan dat ten koste gaan van je spiermassa. In zo’n geval kost cardio zeker jouw spiermassa. Let dus goed op als je oefeningen wilt gaan doen die cardio en krachttraining bevatten dat het in balans moet zijn.

Moet je cardio schrappen voor spiermassa?

Conclusie

Dus wat is nu de conclusie: moet je cardio schrappen om spiermassa op te bouwen? Cardio kan dus zeker jouw spiermassa schade aanbrengen als je het verkeerd inzet. Als je cardio goed inzet kan het heel veel voordelen met zich meebrengen. Het kan je gezondheid en aerobe conditie verbeteren. Ook kan de combinatie van cardio en krachttraining een gouden combinatie zijn voor de vetverbranding. Als je deze twee verschillende trainingsvormen goed combineert, zal dat ervoor zorgen dat je meer vet verliest dan wanneer je één van beide doet. De cardio sessies moeten zeker niet te lang duren en ook niet te zwaar zijn en houd die 24 uur rust tussen de trainingen door. Maar het belangrijkste is nog wel dat je moet luisteren naar je lichaam want dan zullen beide trainingsvormen niet de resultaten behalen waar je zo lekker naartoe aan het werken bent.

Droog Trainen Protocol voor mannen en vrouwen.

Hieronder twee super goede trainingen om je spiermassa te vergroten ongeacht wat je leeftijd is. Het is voor jong en oud.

Henry en Rinus van de droog trainen academie zullen jou daar bij begeleiden. Je krijgt veel waardevolle informatie over voeding en krachttraining met daarbij trainingsschema`s die je kan volgen.

Dus begin er vandaag nog mee, zodat jij ook een krachtig en gezond lichaam krijgt die je altijd al had willen hebben.

Droog trainen mannen.

Droog trainen protocol voor mannen.

Wil je heel graag afvallen en een strakker gespierd lichaam krijgen, start dan met de online training.

Ga direct naar de speciale kortingspagina!
Droog trainen vrouwen

Droog trainen protocol voor vrouwen.

Wil je heel graag afvallen en een strakker gespierd lichaam krijgen, start dan met de online training.

Ga direct naar de speciale kortingspagina!

Gerelateerde artikelen over spiermassa, die misschien ook interessant voor je zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *