Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Mindset veranderen?

Je mind in balance en heb een gelukkig leven!

Gemiddelde leestijd: 19 minuten
mm

Mindset veranderen. Er zweven een hoop gedachten door ons hoofd, maar we komen er maar niet van af. Weg met die negatieve gedachten op naar een positieve mindset. Gelukkig kun jij je mindset veranderen. Heb jij wel eens nagedacht over jouw mooiste leven? Heb je wel eens aan jezelf gevraagd: waarom doe je wat je doet? Wat wil je echt? Lees snel verder?

Mindset veranderen

Of je nu gezonder wilt gaan eten, meer wilt bewegen of positiever denken; om je nieuwe gewoontes vol te houden is het belangrijk dat je daarbij de juiste mindset aanneemt.

Onze verbeelding is de werkplaats waarin alle ideeën ontstaan. Met behulp van de verbeeldingskracht van je geest krijgt je verlangen vorm en daadkracht. Alles wat je je kunt inbeelden kun je waarmaken.

Napoleon Hill ´Think and Grow Rich´

Een mindset van acceptatie en zelfliefde, die openstaat voor verandering is nodig om een echte verandering te bewerkstelligen. Zodra je als mens iets wilt gaan veranderen loop je namelijk ook tegen weerstand aan. Het lijkt wel alsof er een kleine directeur in je hoofd zit die helemaal niet zit te te wachten op die gezonde maaltijden, of op al dat gesport en positief denken. Hij vertelt je keer op keer, op de meest sluwe manier, dat je misschien beter op de bank kunt blijven zitten, dat pizza ook hartstikke gezond voor je is en dat je helemaal niet zoveel groenten hoeft te eten. En dat al jouw goede pogingen toch gedoemd zijn te mislukken.

Dit is op zijn zachtst gezegd irritant en tegelijkertijd ook heel verklaarbaar. In de oertijd was verandering nogal spannend want het zou zomaar kunnen zijn dat je in een heel gevaarlijke situatie terecht kwam wanneer je iets anders deed dan anders. Als iemand enthousiast op een bessenstruik af liep omdat diegene honger had, liet dat stemmetje wel eventjes weten dat hij misschien beter toch niet die bessen kon gaan eten omdat hij ze niet kende.

Je wist maar nooit of ze giftig zijn. Of dat er een grote beer achter dat bosje kan zitten. Je zou dus eerst even de omgeving moeten verkennen. Dit is slechts een voorbeeld maar het komt erop neer dat die saboterende stem eigenlijk het beste met jou voor heeft en als doel heeft ervoor te zorgen dat je overleeft. Hij weet alleen niet dat de verandering die jij door probeert te voeren daadwerkelijk beter voor je is.

Mindset veranderen om te leren met weerstand om te gaan

De weerstand die de meeste ervaren wanneer ze verandering door willen voeren, weerhoudt veel mensen ervan om de nieuwe gewoonte daadwerkelijk vol te houden. De eerste paar dagen of de eerste week lukt het prima, maar dan steekt de weerstand steeds sterker de kop op en stop je er weer mee. Om zo goed mogelijk met deze weerstand om te kunnen gaan is het vooral belangrijk dat je weet waarom je deze nieuwe gewoonte aan wilt nemen. Doe je dat echt voor jezelf, omdat jij ervan overtuigd bent dat het jou gaat helpen? Dan is de kans groter dat je het gaat volhouden dan wanneer je iets doet omdat je ergens hebt gehoord dat het je misschien zou kunnen helpen. Of omdat iemand anders het ook doet.

De mens kan alleen zijn intelligentie, talenten en persoonlijkheid laten groeien door inspanning, toewijding en doorzettingsvermogen. Door dit te gaan leren richt je je op een groeigerichte mentaliteit. Je gelooft dus in je eigen potentieel, die altijd groter is dan jij. Zoek dus situaties op waarvan jij iets kunt leren. Door dit te doen leer je verantwoordelijkheid en risico’s te nemen. En wanneer iets niet meteen lukt, voel je niet meteen machteloos, wanhopig en negatief. Deze houding leidt tot een sterker vermogen om met prikkels, tegenslagen en inspanning om te gaan.

Angst is een gedachte

In mijn eigen leven heb ik duizenden problemen gehad waarvan de meeste nooit werkelijk hebben bestaan. Heb ik heel wat nachten wakker gelegen en allerlei drama scenario’s voorgesteld die nooit werkelijkheid zijn geworden. Ik heb me van alles ingebeeld en heel wat uren, dagen en maanden lopen piekeren. Vaak blijkt dat de dag erna er meestal heel anders uit ziet en dat ook al jouw scenario’s veel minder dramatisch verlopen dan dat je in eerste instantie had bedacht. Ik was heel erg bang voor de gedachten die ik niet kon controleren. Wanneer ik mijn eigen gedachten niet kan controleren, betekent dit dat mijn gedachten de macht over mij hebben.

Dit machteloze gevoel vreet energie en maakte me onzeker en ongelukkig. Deze gedachten kunnen zo destructief zijn dat die elke kans op succes en zelfs uiteindelijk een mensenleven kunnen vernietigen. Gebrek aan eigenwaarde, zelfinzicht en helderheid leidt tot rusteloosheid, twijfel, emotionele schommelingen, angst en onvrede. Met je geest afdwalen naar de toekomst of het verleden haal je kracht uit het hier en nu. Achterom kijken is gevaarlijk als je vooruit wilt gaan. Maar op de momenten dat je leven zwaar is moet je soms terugblikken. Dat is noodzakelijke zelfreflectie en dan zie je dat je rugzak vol zit met bagage uit je verleden en dat je belemmerende denkpatronen je hebben vastgeketend.

Mindset veranderen

Door te falen kun je je mindset veranderen

Zolang je bang bent om te falen, ben je er niet klaar voor om het succes te ontvangen dat op jou wacht. Zolang je bang bent voor je angsten zul je nooit verandering zien en word je nooit vrij en gelukkig. Er zijn mensen die elke dag in de file staan, geen voldoening uit hun werk halen en vinden dat ze te weinig betaald krijgen. Maar ze zijn hier door de jaren heen zo aan gewend geraakt dat het veilig voelt.

Vaak willen we wel dat er iets verandert maar tegelijkertijd dat het allemaal hetzelfde blijft. Precies zoals we het kennen en waar we vertrouwd mee zijn. Ze zijn comfortabel ongelukkig. Ze klagen maar ze voelen zich ook veilig in die situatie. Het veranderen van een leven ten gunste van een betere toekomst heeft iets beangstigend. Daarom ondernemen ze niets. Ze zijn liever ongelukkig in hun oncomfortabele zekerheid dan het risico nemen op succes en geluk

Vragen voor de belemmerende gedachten

Wanneer je belemmerende gedachten of angsten hebt, stel jezelf de vraag: Is dit waar? Byron Katie stelt in haar wereldwijde bestseller ´The Work´ vier vragen: Is het waar? Weet je absoluut zeker dat het waar is? Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je deze gedachte voor waar aanneemt? Hoe zou je reageren en hoe zou je je voelen zonder die gedachte?

Opnieuw zie je dat de kracht van gericht vragen stellen inzicht geeft. Goede vragen zijn een spiegel die je niet alleen geven wat je wilt maar vooral wat je nodig hebt.

Zie het als een schip dat wil gaan varen maar zijn anker is nog uit gegooid

Om je vrij te voelen en vrij te kunnen bewegen zul je je ankers moeten lichten of moet je de ketting doorzagen. Voordat je je kunt ontdoen van de ankerkettingen zul je eerst moeten vinden welke ankers je tegen houden. Angst en onzekerheid komen vaak voort uit chaotische gedachten en een gebrek aan helderheid. Het is vrijwel onmogelijk om angst volledig uit onze geest te bannen maar je kunt wel leren het vroegtijdig te signaleren en er bewust mee om te gaan.

Helder denken en dan mindset veranderen

We denken misschien dat we denken, maar feitelijk is het veelal piekeren over de meest dramatische scenario’s die we ons kunnen voorstellen. We visualiseren wat er mis kan gaan en creëren innerlijke angst. En we houden ons bezig met wat anderen van ons vinden. Wat we eigenlijk doen is onze aandacht volledig richten op de buitenwereld. En dat heeft niets te maken met denken. Denken is een vaardigheid om vraagstukken op te lossen. Als je geen antwoord kunt vinden zal je betere vragen moeten stellen. Formuleer daarom eerst je vraag zo helder en duidelijk mogelijk en schrijf de vraag op.

Gedachten komen en gaan. Als vredelievende wolkjes aan een heldere hemel of als een verwoestende storm. Tienduizenden gedachten razen elke dag voorbij, van slechts een aantal ben je je bewust. Dat zijn de gedachten waaraan je je aan vastklampt. En de betekenis die je geeft aan die gedachte reguleert je emotie. Je maakt je zorgen over wat komen gaat. Je voelt je ellendig over dat gesprek van gisteren. En je voelt je schuldig over wat je hebt gedaan of juist niet. Je bent teleurgesteld omdat iets of iemand niet voldoet aan je verwachtingen.

Je hebt nog steeds geestelijke pijn van een gebeurtenis van vroeger. De onzekerheid van morgen ontneemt je alle plezier van vandaag. Je geest reist door de tijd, verleden en de toekomst en dat maakt je onrustig. Hoe kun je je mindset veranderen? Hoe kun je je mindset kalmeren en je niet meer laten leiden door al deze zorgelijke gedachten? Door de stilte op te zoeken, de stilte in jezelf. Hoe je dat doet? Door meditatie, bewuste ademhaling en door te luisteren naar je innerlijke stilte.

Je zult zien dat je met deze handelingen meer inzichten krijgt en je zult zien dat de vragen die jezelf stelt weer helder worden. Daardoor verdwijnen angst en onzekerheid en groeit je zelfvertrouwen. Vanuit deze mindset zal je meer beslissingen durven te nemen en die gaan uiteindelijk de koers bepalen van jouw leven

Mindset veranderen
Mindset veranderen

Eerst motivatie en dan je mindset veranderen

Als je gezonder wilt gaat eten, omdat je niet tevreden bent met je lichaam, of omdat je lekker in je vel wilt gaan zitten, dan lijkt het misschien hetzelfde maar het is toch een beetje anders. Vertel jij jezelf continu dat je niet goed genoeg bent? Dan ervaart jouw lichaam dat als stress en verander je vanuit de mindset van tekort. Vertel je jezelf dat je het heerlijk vindt om jezelf echt goed te voelen en wil je gezonder eten om daaraan bij te dragen? Dan verander je vanuit een mindset van overvloed.

Wat denk je wat er gebeurt als je een week je tanden niet poetst? Wat denk je wat er gebeurt als je een maand lang geen douche neemt? Denk je dat mensen nog steeds graag bij je in de buurt komen? En nu de vraag: waarom moet je wel elke dag je tanden poetsen en neem je een douche en was je je haar? Waarom besteed je dan geen of weinig tijd aan het reinigen van de binnenkant van je hoofd, van je mind?

Stel jezelf vragen, ga sporten en doe dingen die je leuk vindt. Ga ontstressen, doe mindfulness of yoga, doe aan bewuste ademhaling, een wandeling, doe een keer gek of schreeuw het er uit, doe een dansje in de rondte maar doe iets….

We krijgen allemaal wel eens een melding dat het interne geheugen van je mobiel vol is en dat je geen berichten of foto’s meer kan opslaan. Dat er geen ruimte is om iets nieuws toe te voegen en dat je telefoon zonder dat je daar bewust van bent steeds trager is gaan worden. Dat is wat er gebeurt als je alles opslaat in het beschikbare geheugen en je talloze apps op de achtergrond hebt openstaan.

Zonder dat je het ziet neemt de capaciteit van je toestel af, totdat het apparaat vastloopt en je moet herstarten. Dit gebeurt ook met onze mind wanneer je de boel niet geregeld opruimt en schoonmaakt. Net als je elke dag je tanden poetst is het noodzaak om elke dag een moment de tijd te nemen om je mind op te schonen voor een heldere geest.

Daardoor zal het proces van veranderen je stukken gemakkelijker afgaan. Je motivatie vooraf bepaalt dus voor een groot deel hoe succesvol je zult zijn. Maar dan nog is het wel een kwestie van doen. Er zijn ongeveer 30 dagen nodig om een nieuwe gewoonte blijvend aan te leren. Maak daarom de afspraak met jezelf dat je die nieuwe gewoonte minimaal 30 dagen doorvoert, zonder excuses. Het zijn maar 30 dagen, dat is haast niets op een heel jaar of op een heel leven. Dus het is zeker de moeite waard om iets in ieder geval voor die periode te doen.

Unstoppable mindset

Vind jij jezelf belangrijk genoeg en zou je aan je mindset willen werk? Dan is deze cursus echt voor jou! Begin vandaag nog!

Ga direct naar de speciale kortingspagina!

Mindset veranderen door zelfliefde en acceptatie

Hiervoor had ik het al even over de mindset van overvloed. Daar wil ik graag wat dieper op ingaan omdat het echt ontzettend veel verschil kan maken in hoe je je voelt en hoe succesvol het doorvoeren van een nieuwe gewoonte gaat zijn. Zelfliefde en acceptatie zijn daarbij fundamenteel. Stel je voor dat je jezelf nu volledig accepteert en van jezelf houdt.

Dat houdt niet in dat je al je imperfecties meteen voor lief neemt en niets zal doen om eventuele klachten die je ervaart te verminderen. Juist niet. Want juist wanneer je jezelf accepteert en van jezelf houdt, ben je in staat om vanuit die positie er alles aan te willen doen om echt goed voor jezelf te gaan zorgen. Niet vanuit de positie van tekort of niet goed genoeg zijn. Maar vanuit de positie van overvloed aan mogelijkheden in dat moment. Als je jezelf goed voelt ben je als geen ander in staat om in situaties te zien hoe je zo’n mooie kunt maken en ben je in staat om liefdevolle keuzes te maken voor jezelf.

Je mindset veranderen door open te staan?

Tenslotte is het belangrijk om echt open te staan voor verandering. Vaak willen we wel dat er iets verandert, maar tegelijkertijd dat het allemaal hetzelfde blijft. Precies zoals we het kennen en waarmee we vertrouwd mee zijn. We gieten onze oude gewoontes graag in een nieuwe jasje en doen dan eigenlijk precies hetzelfde als we altijd al deden. Vergelijk het met een nieuw hoesje voor je telefoon. Daarmee heb je nog steeds precies dezelfde telefoon die precies hetzelfde functioneert. Verandering komt dan ook voort uit echte verandering. Een stuk taart is en blijft een stuk taart, ook al gebruik je andere ingrediënten. Gezond snoepen is leuk bedacht maar het blijft snoepen.

De CD methode

Vergelijk je eigen ingesleten patronen met het patroon dat op een muziek CD is geperst. Wanneer je die CD afspeelt, hoor je keer op keer hetzelfde liedje. Als je het derde nummer van het schijfje wilt afspelen, druk je op de ‘3’ op de afstandsbediening en dat nummer wordt afgespeeld. Maar wanneer ik een diepe kras op de CD maak en ik druk op de ‘3’ dan hoor je niets. De verbinding die ervoor zorgt dat de muziek wordt afgespeeld is verbroken.

Zo werkt het ook in ons zenuwstelsel. Het doorbreken van je oude beperkende neurologische patronen is als het maken van een kras op je interne cd. Hierdoor wordt je oude gedrag uitgeschakeld. Je moet je dus eerst bewust zijn van je oude patroon. Vervolgens kun je dat gedragspatroon bewust en gericht verstoren. Ga altijd na of je daadwerkelijk je gedrag aan het veranderen bent of dat je je oude gedrag gewoon in een nieuw jasje steekt. Wees heel erg eerlijk voor jezelf. Daardoor geef je de verandering pas echt een kans en maak je het jezelf uiteindelijk een stuk gemakkelijker.

Napoleon Hill
Napoleon Hill

Wanneer je denkt dat je geslaagd bent, ben je dat. Als je denkt dat je niet durft, dan durf je niet. Als je graag wint, maar denkt dat je niet kunt, zal je vrijwel zeker niet winnen.

Als je denkt dat je verliest, ben je verloren. Want in de buitenwereld ontdekken we dat succes begint met wilskracht. Alles is mijn mindset.

Als je denkt dat een ander beter is, is dat ook zo. Je moet groot denken om jezelf te overstijgen. Je moet zeker van jezelf zijn voordat je ooit een prijs kunt winnen.

De overwinning in het leven gaat niet altijd naar de sterkste of de snelste, maar vroeg of laat is de winnaar diegene die denkt dat hij het kan.

Geschreven door Napoleon Hill, “Think and grow Rich”.


BoekenBoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *