Kurkuma gezond? In dit artikel wil ik je graag mee nemen in de wereld van de Kurkuma. Dit kruid wordt al jaren gebruikt in de Aziatische keuken. De Kurkuma poeder is geel van kleur en heeft een bittere na smaak. Maar dit kruid is niet zo maar een kruid, het bevat ook een hoop gezondheidsvoordelen. In dit artikel wil ik daar dieper op in gaan. Lees snel verder!
Inhoudsopgave
Wat is kurkuma?
Ik wil je even mee nemen in de natuur….de kracht daar van!
Er zijn mensen van de westerse medische wereld die bezig zijn met medicatie die niet goed voor je zijn. Deze medicatie bestrijden vaak alleen de symptomen. Gelukkig worden er steeds meer mensen wakker en ontdekken de kracht van de natuur.
We hebben een magisch kruid kurkuma ook wel curcuma genoemd met echt veel gezondheidsvoordelen. Ik ga je hieronder meer over vertellen.
Kurkuma ook wel geelwortel genoemd, in de volksmond is de wortel van de exotische plant Curcuma Longa. De plant komt van oorsprong uit India maar groeit nu ook in Nederlandse kassen.
De kurkuma plant groeit het beste in een warm en vochtig klimaat.
Kurkuma – poeder van gedroogde geelwortel?
De wortel van de kurkuma plant wordt, gestoomd, gedroogd en gemalen. Het poeder van het kurkuma is knal geel van kleur en dat komt om dat er een stofje in zit genaamd curcumine. Kurkuma wordt veel gebruikt als smaakstof en als kleurstof in gerechten. En is vaak het belangrijkste ingrediënt in currypoeder en pasta’s. Je vind het ook terug als kleurstof onder de naam E100. Andere bekende namen van kurkuma zijn: Koenjit, (Indisch-Nederlands), Koenir Surinaams-Nederlands), Haldi(Hindi) en turmeric (engels).

Wat is Curcumine?
Curcumine is een van de gezonde stoffen (de zogenaamde Curcuminoiden) in de geelwortel. Het is een zeer sterke antioxidant. Tests wijzen uit dat curcumine een positief effect kan hebben bij het genezen van ontstekingen en het versterken van de weerstand.
Hoe ziet Kurkuma eruit?
De Curcuma Longa plant behoort tot de gemberfamilie. Dit kan je ook wel zien aan het uiterlijk van de wortel. Kurkuma ziet er het zelfde uit als de gember maar heeft aan de binnenkant een donkere kleur. De kleur is donker geel of bijna oranje. Van daar de naam geelwortel.
Waar wordt kurkuma in gebruikt?
Kurkuma is in veel verschillende vormen te verkrijgen. Als een wortel of gedroogd en als poedervorm. Zo is de kurkuma een belangrijk onderdeel in de kerriepoeder. Ook word de kurkuma vaak toegevoegd in mosterd en is vaak een basis ingrediënt in oosterse gerechten zoals in Curry’s. De smaak van kurkuma is vergelijkbaar met gember maar heeft een iets wat bittere nasmaak. Juist door die bittere nasmaak is het lekker om de kurkuma te combineren met andere kruiden.
Is Kurkuma gezond?
Kurkuma is heel gezond en word ook wel het gouden kruid genoemd en dat is niet zomaar. Er zitten boordevol mineralen in zoals ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink, krachtige antioxidanten en met vitamines zoals B5, B6, B12 en C, D, E en K.
Hier zijn 9 redenen waarom je meer Kurkuma zou moeten eten.
- Het zit boordevol met antioxidanten.
- Reguleert stemmingen, eetlust en de slaap.
- Bevorderd een goed spijsvertering. Het zorgt er voor dat je makkelijker je voedsel verteerd. Als je last heb van spijsverteringsproblemen kan kurkuma je helpen.
- Ondersteund de galblaas en leverfunctie.
- Reguleert de menstruatie.
- Verminderd winderigheid.
- Stimuleert de hersenwerking. Het is goed voor de hersenen als je regelmatig kurkuma gaat eten.
- Verminderd de effecten van astma.
- Het is een natuurlijke pijnstiller en kan helpt tegen reuma en artrose. Kurkuma word in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk pijnstiller. Het is bewezen dat kurkuma pijn bij reuma en artrose kan verlichten.

Kan je zelf kurkuma kweken?
Bijna 80% van de wereldproductie van kurkuma vind plaats in India. Het wel mogelijk om zelf de kurkuma binnenshuis te kweken. Koop een zo’n vers mogelijk stuk kurkuma wortel. Leg de wortel een nacht in een bak met kraanwater. De wortel zuigt zich vol met water. Plant de wortel dan in een langwerpige pot met goed gedraineerde aarde. Houdt de grond vochtig en zet de plant aan het venster met voldoende licht inval. Je zult de kurkuma plant nu snel zien groeien.
Kruiden preparaten met kurkuma.
Kurkuma supplement is op de Nationale Gezondheidsbeurs uitgeroepen tot Supplement van het jaar 2019. Hier onder supplementen top 5 van 2019.
- Kurkuma.
- Vitamine D.
- Magnesium.
- Visolie (omega-3 vetzuren)
- Multivitamine.
De geelwortel is niet giftig maar als een kruiden preparaat kan het veel invloed hebben. Het bevat stoffen die een brede werking hebben op ons lichaam. Zoals het versoepel van je gewrichten en het verlagen van je cholesterolgehalte in het bloed. Er zijn ook aanwijzingen dat kurkuma kan helpen bij een normale zenuwstelsel. Daarom helpt het bij je concentratievermogen verbeteren en een beter geheugen. Hier naast verbeterd het je immuunsysteem en het werkt cel beschermend.
Gebruik je medicijnen raadpleeg dan eerst een arts voor dat je aan de kurkuma tabletten gaat beginnen.
Hier onder een filmpje van HappyHealthy. Hij legt uit wat de beste kurkuma is en de beste curcumine supplementen. Als je meer te weten wil komen kijk dan even op deze website zie link. https://happyhealthy.nl/kurkuma/
Afvallen met kurkuma?
Afvallen met hulp van Kurkuma. Uit onderzoek bij proefdieren blijkt dat kurkuma je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Hiermee voorkomt kurkuma dat de koolhydraten uit je voeding worden opgeslagen als vet, en dat je minder snel aankomt. Omdat het ook een beetje pittig is verhoogt dit je stofwisseling. Hierdoor verbrand je meer calorieën zonder dat je daar meer voor hoeft te doen.
Waar is kurkuma thee goed voor?
Kurkuma en gember staan bekend om allerlei gezonde werkingen. Een van deze gezonde werkingen zijn dat het je kan helpen bij ontstekingen en in de winter als je last heb van een verkoudheid, dan kan deze thee er voor zorgen dat je sneller wat beter voelt. Je kunt de kurkuma als wortel kopen maar ook als poeder vorm en als je even snel thee wil maken zijn er allerlei thee zakjes verkrijgbaar waar kurkuma inzit.
De smaak van kurkuma is best bijzonder en je zou er wel even aan moeten wennen. Ik heb hier een recept voor een heerlijke thee die ik zelf vaak maak als de dagen weer wat donkerder en korter zijn.

Recept voor een grote beker thee:
- 200 a 300 ml gekookt water.
- 3 plakjes verse gember.
- Flinke theelepel kurkuma poeder.
- Een halve theelepel appelcider azijn.
- Een half schijfje citroen.
- Een snufje kaneelpoeder.
- Een scheutje donkere agavesiroop.
- Een snufje zwarte peper.
Om deze heerlijke thee te maken doe je eerst de plakjes gember in een grote beker. Dan doe je de kurkuma poeder erin met het schijfje citroen, kaneelpoeder, peper en de appelcider azijn erbij. Giet heet water erover heen en roer alle ingrediënten door elkaar. Voor de smaak voeg je agavesiroop erdoor. Je kan met de hoeveelheden blijven combineren zo dat het voor jou de perfecte thee word.