Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Koolhydraatarm dieet.

Kan je er van afvallen?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Koolhydraatarm dieet? Wat doet een koolhydraatarm dieet met ons lichaam? Kan je er de nodige kilo`s mee afvallen? Als je er meer over te weten wil komen lees dan gauw verder.

Koolhydraatarm dieet hoe zit dat.

De laatste jaren zitten koolhydraatarme diëten flink in de lift. Is het daadwerkelijk zo succesvol en doeltreffend? Of klinkt het gewoon te mooi om waar te zijn.

Eiwitten en vetten mag je gewoon eten. Vlees, kaas, eieren en boter zijn dus toegestaan, terwijl brood, graanproducten, aardappelen, rijst en pasta verboden zijn of alleen beperkt gegeten mag worden.

Alle suikers en zetmeel die je in producten vind hoort onder het kopje koolhydraten. Een aantal voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten zijn pasta, brood, koek en frisdrank.

Wat veel mensen niet weten is dat er twee soorten koolhydraten bestaan, dat zijn de enkelvoudige koolhydraten en de complexe koolhydraten.  

Koolhydraatarme dieet, salade met verschillende groenten.

Enkelvoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten zijn onder anderen witte geraffineerde suikers en producten met suiker, deze worden razendsnel opgenomen door het lichaam en bestaan uit lege calorieën. Lege calorieën zijn calorieën die veel energie leveren doordat er in de fabriek vaste vetten en/of suikers zijn toegevoegd aan een product en ze geen of weinig voedingsstoffen bevatten.

Lege calorieën zorgen voor een pieken in de bloedsuikerspiegel, maar na zo’n piek volgt onvermijdelijk een energietekort, waardoor we ons sloom kunnen voelen. Deze koolhydraten zijn dan ook niet gezond en zorgen voor overtollig vet. Ons lichaam kan bijna alles omzetten in energie en daarom krijgen we al voldoende brandstof binnen met gewone voeding. Het is daarom verstandig om zo min mogelijk lege calorieën tot je te nemen.

Complexe koolhydraten

Complexe koolhydraten die worden langzaam verteerd en hebben een tragere afgifte, waardoor ze voor een duurzamer energieniveau zorgen. De volkoren producten zijn nog beter omdat die meer vezels en andere voedingstoffen bevatten. Volkoren producten werken bovendien nog langzamer en het lichaam doet er langer over om het op te nemen, daardoor heb je langer een vol gevoel. Maar eet ze met maten en denk aan de hoeveelheid. Maar dat geld bijna voor alles.

Deze complexe koolhydraten komen bijna in elk dieet voor en je kan er vanuit gaan dat enkelvoudige koolhydraten in geen een dieet voor komen.

Koolhydraatarm dieet is een trend?

De overmaat aan geraffineerd koolhydraten (suiker, fructose en meel) zijn verantwoordelijk voor de sterke toename van overgewicht en andere stofwisselingsproblemen.

Het is tijd dat we de deur open zetten voor voedingsmiddelen zoals vetten en eiwitten. Als je dat doet verlies je geheid gewicht.

Eiwitten zijn het sterke punt van koolhydraat arme diëten. Van de drie macrovoedingsstoffen hebben de vetten en koolhydraten jarenlang de meeste aandacht gehad. Maar de eiwitten zijn net zo belangrijk die zorgen voor de opbouw van spieren, waardoor meer spiermassa behouden blijft tijdens het afvallen. Want de spieren die verbruiken lekker veel energie. Dus bij een koolhydraatarm dieet kan je eigenlijk alles eten en is daarom ook zo populair. Wil je meer weten over eiwitten lees dan ook mijn artikel over eiwitrijk dieet.

Afvallen met koolhydraatarm dieet.

Koolhydraatarm dieet volgen.

Groenten

Wat mag je allemaal eten als je wil afvallen: je mag alle groente eten als je koolhydraatarm dieet volgt. Kijk uit met groente die onder de grond groeien zoals wortelen en zoete aardappels. Groente die boven de grond groeien mag je zoveel eten als je wil.

Noten

Noten, zaden en pitten mag je eten in alle soorten en maten, let wel op pinda’s dit zijn geen noten en peulvruchten vallen hier ook niet onder.

Vetten en olie

Als je koolhydraatarm wil gaan eten dan haal je de meeste energie uit vetten en een klein beetjes uit koolhydraten. Voor veel mensen klinkt dat gek maar als je het houd bij natuurlijke onbewerkte vetten dan gaat het goed. De onnatuurlijke bewerkte vetten blijf je af want die zijn niet gezond. Daarom zijn natuurlijke oliën erg belangrijk om te nemen. Kies dan voor extra vergine olijfolie, kokosolie ghee of levertraan.

In de kom zitten koolhydraatarme producten.

Eieren

Eieren als je gezond bent kun je rustig twee scharrel eieren per dag nemen. Ze bevatten veel gezonde stoffen en weinig koolhydraten. Ook is het veilig voor je cholesterol.

Vis

Koud water vis word aangeraden om twee keer per week te eten. De omega3 vette vis zijn koolhydraat arm en erg gezond. Kies bij voorkeur koud water vis zoals wilde zalm, haring, sardientjes en makreel.

Vlees

Vlees is zeker een geschikt product want het zit laag in koolhydraten. Ik raad je wel aan om alleen gras gevoerd vlees te eten omdat dit vlees minder ongezonde stoffen bevatten en beter is voor het milieu en natuurlijk de dieren.

De vraag naar vleesvervangers neemt toe omdat het aantal vegetariërs ook stijgt. Gezonde koolhydraat arme vleesvervangers zijn tempé, peulvruchten, quinoa en zuivere eiwitpoeder zonder toevoegingen en soja.

Zuivel

Yoghurt, kwark en geitenkaas kan je veilig nemen als je koolhydraatarm wilt eten.

Water en dranken

Water is de beste drank die er is. Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water en je hele lichaam heeft het nodig. Drink altijd voldoende schoon drink water.

Groentesappen zijn heel gezond ze zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Het is puur natuur.

Thee past in een koolhydraatarm dieet en kan je drinken als je maar voor natuurlijke kruidenthee kiest zoal kamillethee, muntthee en gemberthee.

Koffie kan je drinken maar het liefst niet meer dan drie koppen en natuurlijk geen melk en suiker erin.

Koolhydraatarm dieet, brood, ei en avocado.

Koolhydraatarm dieet volgen vermijd dan deze producten.

Suiker is de meest ongezonde vorm van koolhydraten en verstoord allerlei processen in het lichaam. Ook granen en zetmeel kan je beter vermijden zoals brood, pasta, rijst, aardappels, noedels en natuurlijk patat en pizza. Deze producten bevatten allemaal veel koolhydraten.

Ook alcohol kan je beter niet nemen en als je het drinkt doe het dan met maten en het ligt er ook nog aan wat je drinkt. Zoals bier, en cocktails waar veel suiker inzit. Als je soms wat neemt kies dan voor wijn of sterke drank.

Fruit kan je eten en er zitten veel gezonde voedingstoffen maar als je goed wil opletten op de koolhydraten en je wil afvallen kan je het beste fruit overslaan. En als je het toch neemt doe dan niet meer dan een stuk fruit per dag.

Koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarme Chef

Start vandaag nog met dit super lekkere en leuke kookboek. Vol met koolhydraatarme recepten.

Ga direct naar de speciale kortingspagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *