Keto brood. De meeste mensen zijn gek op brood en in Nederland kunnen we bijna niet zonder brood. We eten brood als ontbijt, lunch of gewoon als tussendoor. Bij het avondeten kan er brood gegeten worden, of het wordt geserveerd bij bepaalde gerechten zoals bijvoorbeeld soep. Eigenlijk kun je brood bij iedere maaltijd eten en wij Nederlanders zijn er dol op. Granen passen niet in het keto dieet of een ander koolhydraatarm dieet. Gelukkig zijn er goede alternatieven voor als je toch graag een broodje wil mee-eten. Het enige waar je rekening mee hoeft te houden is dat je ander meel gebruikt zoals die van noten, sojameel of amandelmeel. Lees snel verder!
Inhoudsopgave
Wat is keto brood?
Wat Is keto brood eigenlijk precies? Het grootste verschil zit in de koolhydraten. Keto broden zijn een goed alternatief voor brood. Maar ze zijn wel net even iets anders dan gewoon brood. Dat komt doordat ze minder luchtig zijn en wat steviger van structuur. Ketogeen brood bevat minder koolhydraten dan wat je gewend bent. Vaak zie je dat bij dergelijke keto broden gezonde zaden en noten worden toegevoegd want dat is bevorderlijk voor je stoelgang en je spijsvertering.
Keto brood vs. gewoon brood
keto brood of gewoon brood? Wat is het verschil tussen deze twee? Het grootste verschil is het aantal koolhydraten. Een gewoon stukje brood bevat vaak veel koolhydraten en suiker en is daardoor wat verfijnder. Gewoon brood wordt dan ook gemaakt van bloem en suikers en die bevatten veel koolhydraten. Keto brood bevat veel minder koolhydraten want de bloem en suikers worden grotendeels vervangen door sojameel, notenmeel, amandelmeel, kokosmeel, lijnzaadmeel, sesammeel, pindameel en sojameel.
De voedingsstoffen in keto brood
De voedingsstoffen in keto brood zijn behoorlijk verschillend dan in gewoon brood. Ketogeen brood bevatten meer eiwitten en minder koolhydraten ten opzichte van normaal brood. Het aantal calorieën is bij keto brood wel weer veel hoger dan in normaal brood. Er wordt vaak gedacht dat brood met minder calorieën gezonder is, maar is dat waar?
Overal waar ‘te veel’ voor staat is niet goed voor je en dat weten we allemaal. Maar dat ligt niet aan het aantal calorieën die in brood zitten. Wat wel voor je gezondheid belangrijk is, is namelijk je bloedsuikerspiegel. En als je keto brood eet is die bloedsuikerspiegel een stuk evenwichtiger dan als je normaal brood zou eten. Want normaal brood bevat namelijk zetmeel wat uiteindelijk ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel sneller stijgt.

Waarom keto brood eten en maken?
Wil je graag wat extra kilo’s kwijt of wil je gewoon ontdekken wat het eten van minder koolhydraten met je lichaam gaat doen? Wat zijn de gezondheidsvoordelen hiervan? Keto brood bevat meer eiwitten, en eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen voor je lichaam. Er zit geen zetmeel in keto brood en daardoor kan jouw bloedsuikerspiegel evenwichtiger zijn. Klinkt dit als muziek in de oren? Probeer dan eens keto brood in plaats van het brood dat je al je hele leven eet. In keto brood zitten meer gezonde voedingsstoffen dan in gewoon brood. Als je dit brood ook nog eens belegd met allemaal lekkers zoals een eitje of een avocado, kipfilet, sla of een dun laagje pindakaas.
Wat is de smaak van keto brood?
De smaak van keto brood hoeft niet zoveel meer te verschillen dan gewoon brood. Eigenlijk is het enige verschil de textuur. Koolhydraat arm brood of keto brood is vaak wat steviger dan gewoon brood en er kunnen meer pitten, noten of vruchten in verwerkt zijn. Deze zijn weer goed voor de stoelgang. Wat heb je allemaal nodig voor deze heerlijke keto broden?
Keto brood 1
Ingrediënten
- 100 gram grove havermout
- 3 eetlepels gebroken lijnzaad
- 120 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 100 g amandel meel
- 80 g speltmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 5 eieren
- 3 eetlepels pittenmix
- 1 theelepel zout
- bakpapier
Je begint om 120 ml water in een kom te doen. Daar doe je de gebroken lijnzaad en havermout in om het te laten wellen. Vervolgens doe je in een andere kom de boter, de twee eieren en mixt dat tot een gladde massa. Voeg daarna de gewelde havermout en lijnzaad amandelmeel, speltmeel, bakpoeder, zout en de overige eieren toe. Mix dit met elkaar nog één minuut goed door.
Knip twee stroken bakpapier die je in de lengte en de breedte in de vorm legt. Laat de stroken over de randen van je bakvorm hangen zodat je straks makkelijker brood uit de vorm kunt halen. Je gebruikt hier een bakvorm van 20×12 cm voor en het liefst geen siliconen bakvorm. Giet het deeg in de vorm en strooi de pittenmix erover. De oven moet worden voorverwarmd op 180 graden en bak vervolgens het brood 60 minuten in de oven. Daarna kun je het brood controleren met een houten prikker of het brood gaar is. Als er geen deeg aan de prikker blijft kleven is het brood goed.
Let op! Laat het brood 10 minuten in de vorm afkoelen. Stort het daarna op een rooster om 20 minuten gaar te laten dampen, anders kan er vocht in het bewaarbakje komen en kan er schimmel ontstaan tijdens het bewaren.

Keto broodje 2
Ingrediënten
- 1 ei
- 30 gram amandelmeel
- 2 gram bakpoeder (ongeveer een halve theelepel)
- snufje zout
- beetje kokosolie
Met dit brood begin je met het invetten van een ovenschaal. Dit doe je met een beetje gesmolten kokosolie. verwarm de oven voor op 175 graden. Vervolgens kluts je het ei in een andere kom met een snufje zout los. Het amandelmeel en bakpoeder meng je goed door elkaar en daarna ben je dit door het geklutste ei. Meng het geheel goed door totdat je een egale massa hebt. Doe het gemaakte deeg in de ingevette kom en zet het voor 15 minuten in voorverwarmde oven op 175 graden. Je kunt hierna heerlijk genieten van jouw snelle heerlijke keto brood recept.
Keto brood 3
Ingrediënten
- 6 eiwitten
- 2 eieren
- 350 milliliter gekookt water
- 150 g amandelmeel
- 40 g gebroken lijnzaad
- 60 g sesamzaadjes
- halve theelepel bakpoeder
- halve theelepel zout
- bakpapier
Je begint met de 6 eiwitten en de 2 eieren in één kom te doen en goed door elkaar te mixen. Voeg alle droge ingrediënten samen in een andere kom en meng het door elkaar. Voeg daarna het eimengsel toe en mix het met een mixer tot het deeg goed dik is. Knip twee stroken bakpapier die je in de lengte en de breedte legt. Laat de stroken over de randen van je bakvorm hangen zodat je straks makkelijker het brood uit de vorm kunt halen. Je hebt hier een bakvorm van 20×12 cm voor nodig en het liefst geen siliconen bakvorm. Warm de oven op 180 graden en bak het brood voor 100 minuten in de oven. Daarna kun je het brood controleren met een houten prikker of het brood gaar is. Als er geen deeg aan de prikker blijft kleven is het brood goed.
Let op! Laat het brood 10 minuten in de vorm afkoelen. Stort het daarna op een rooster om 20 minuten gaar te laten dampen, anders kan er vocht in het bewaarbakje komen en kan er schimmel ontstaan tijdens het bewaren.
Hoeveel speltmeel moet er in het keto brood 1? Ik zie het niet staan in de ingredienten lijst 🙂 .
Hoi, bedankt voor je reactie. Dat is 80 g speltmeel ik zag dat ik die vergeten was toe te voegen, hij staat er nu wel tussen. Geniet van je zelf gebakken brood.