Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Is Avocado Gezond?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen ervan?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Is avocado gezond? Wist jij dat een avocado vele gezondheidsvoordelen kent maar welke zijn dat dan? Een avocado bevat ook een hoop vitamines, mineralen en antioxidanten. In de artikel zal ik je er meer over vertellen. Lees snel verder!

Is avocado gezond?

De avocado is een populaire vrucht waar je de mooiste gerechten mee kunt maken. Dat komt door het romige vruchtvlees want daar maak je de heerlijkste dips een smoothies mee. De avocado is een vruchtgroente omdat hij meestal als groente wordt gegeten en hij staat bekend als erg gezond. Groente en fruit is altijd gezond voor je en helpt je immuunsysteem om jou geweldig te laten voelen. In dit artikel ga ik je er alles over vertellen en krijg je antwoorden op jouw vragen over de avocado.

Avocado en afvallen

In avocado zitten heel veel calorieën. Een gemiddelde avocado van 200 gram bevat zo’n 322 calorieën. Maar wist je dat je met zo’n calorieën bommetje toch kunt afvallen? Een avocado zit namelijk vol met vezels en gezonde vetten die voor een langer verzadigd gevoel zorgen. Hierdoor eet je dus automatisch minder. Daarnaast krijg je veel belangrijke voedingsstoffen binnen en die zijn weer belangrijk om op een gezonde manier af te vallen.

Zijn avocado´s gezond?

De avocado draagt bij aan een optimale spijsvertering

Avocado draagt tevens bij aan de spijsvertering. Voor een goede spijsvertering zijn vezels nodig en daar zitten er veel van in avocado’s. Avocado’s hebben veel vezels, zowel de oplosbare als de onoplosbare vezels. Oplosbare vezels voeden de goede bacteriën die in je darmen zitten, waarbij er stoffen vrijkomen die de darmbeweging stimuleren. En de onoplosbare vezels dragen bij aan een goede stoelgang.

Is avocado en zijn hoge vetgehalte wel goed voor je?

Een avocado bevat maar liefst 20 tot 25 gram vet. Veel mensen vragen zich dan ook af of dit dan wel zo gezond is? Het meeste vet van de vrucht bestaat uit ongeveer 15 gram enkelvoudig onverzadigde vetzuren oftewel gezonde vetten. Ook gezonde meervoudig onverzadigde vetzuren vind je in avocado. De avocado bevat een kleine hoeveelheid verzadigd vet maar dat kan niet veel kwaad omdat het de natuurlijke vorm heeft en ons lichaam kan dit vet ook goed gebruiken.

Waarom zou je avocado moeten eten?

Avocado is ontzettend gezond als je geen warfarine slikt of als jij als mens geen mutatie in het SCARB1-gen hebt. Wat bij 1 op de 1.700 mensen voorkomt. Wist je dat je zelfs iedere dag een avocado kunt eten, ook als je wilt afvallen? Tijdens het eten van een avocado krijg je namelijk ontzettend veel gezonder voedingsstoffen binnen. Nu je dit weet kun je rustig elke dag je avocado aan je voedingspatroon toevoegen.

Ze zijn lekker in smoothies, voor die heerlijke volle romige smaak. Maak ook eens een heerlijke zelfgemaakte guacamole of doe gewoon lekkere blokjes avocado in je salade of eet het als een snack. Het is natuurlijk altijd belangrijk om niet te overdrijven en ook te denken aan andere voedingsstoffen waar gezonde vetten in zitten zoals olijven, olijfolie, noten en zaden. Voor een gezond leven zit de sleutel vaak in het variëren van eten en wat de natuur om je heen te bieden heeft. Als je tijdens het eten van avocado klachten krijgt is het altijd raadzaam om een specialist of huisarts te raadplegen.

Wat zit er eigenlijk allemaal in een avocado?

Avocado´s bevatten een indrukwekkende hoeveelheid vitamines en mineralen en antioxidanten. Een avocado is niet alleen verschrikkelijk lekker, het bevat ook heel veel gezonde voedingsstoffen. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen:

Betacaroteen

Deze vitamine staat ook bekend als provitamine A omdat het lichaam betacaroteen kan omzetten in vitamine A. Het is een zeer belangrijke vitamine voor de ogen en het kan bijvoorbeeld helpen tegen nachtblindheid. Vitamine A draagt bij aan de gezondheid van huid, haar en nagels.

Vitamine E

De antioxidanten vitamine E is een soort antiroestmiddel dat de aantasting van lichaamsstaal helpt te voorkomen. De vitale organen zoals hart en hersenen profiteren hiervan En natuurlijk niet te vergeten de huid.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat onder andere van belang is voor de spieren, zoals de hartspier. Dit verklaart waarom een langdurig magnesiumtekort kan leiden tot kramp in de benen en hartklachten kan veroorzaken.

Koper

Koper is meestal een onderschat mineraal, want koper is onder andere meer betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Daarnaast is koper nodig voor een goede werking van het afweersysteem en het helpt bij bloedstolling.

Folaat

Folaat is een vorm van foliumzuur die voorkomt in voeding. Folaat is nodig voor de groei van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.

Zijn avocado´s gezond?

Vitamine K1

Deze vetoplosbare vitamine is onder andere meer nodig voor een goede bloedstolling. Ook zijn er steeds meer aanwijzing te vinden dat K1 een rol speelt bij de botaanmaak.

Beta sitosterol

Deze bèta sitosterol behoort tot de plantensterolen, waarvan bekend is dat deze het cholesterolgehalte helpen te verlagen.

Oliezuur

Het zuur dat in een avocado voorkomt is voornamelijk oliezuur, dat behoort tot de enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Oliezuur verlaagt het slechte LDL-cholesterol en dat is goed voor hart en bloedvaten.

Kalium

Samen met banaan is de avocado de onbetwiste kampioen waar veel kalium in zit. Dit mineraal heeft een gunstig effect op de bloeddruk, omdat het het bloeddrukverhogend effect van natrium tegen gaat.

Vet

Wist je dat een avocado heel veel vet bevat? Geen enkele vrucht bevat meer vet dan een avocado. Een gemiddelde avocado bestaat voor zo’n 20% uit gezonde vetten. Bijkomend voordeel is dat de vetten de opname van de vetoplosbare vitamine A , D, E, en K bevorderen.

Luteïne

De avocado is rijk aan luteïne, een stofje dat belangrijk is voor gezonde ogen. Bij de consumptie van luteïne verkleint het de kans op staar. [2] [3]. Dit weten we dankzij een Chinese meta-analyse, met in totaal bijna 19.000 proefpersonen.

(American Journal of Clinical Nutrition, 2013)

Vezels

De voedingsvezels in de avocado zorgen samen met de vetten voor een snel vol gevoel van verzadiging. Dit verkleint de kans dat je dus teveel eet. Daarnaast verlagen de vezels het risico op hart en vaatziekten, diabetes type 2. [1]

Deze vitamines, mineralen en antioxidanten kunnen je helpen om jouw weerstand en energieniveau op peil te houden. Ook helpen ze om de gezondheid van diverse organen te onderhouden. Er zitten veel vezels in avocado en de aanwezigheid van het hoogwaardig eiwit dragen bij aan een goede gezondheid. Je kunt dus wel zeggen dat avocado heel veelzijdig en super gezond is.

eiwitrijke recepten kookpakket

Het complete eiwitrijke recepten kookpakket

Boordevol lekkere eiwitrijke recepten die op een snelle en gemakkelijke manier klaar te maken zijn en ze laten je spieren groeien!

Ga direct naar de speciale kortingspagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *