Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Immuunsysteem?

Wat doet nou eigenlijk je immuunsysteem en hoe werkt het?

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Immuunsysteem? Hoe werkt dit nou eigenlijk in je lichaam. Het corona virus breid zich steeds verder uit en veel mensen vragen zich af hoe ze zich kunnen beschermen. En de vraag is kan je het tegen houden of er voor zorgen dat je niet heel erg ziek wordt. In dit artikel wil ik er wat dieper op in gaan. Lees snel verder!

Micro-organisme.

In het dagelijks leven worden we voortdurend blootgesteld aan micro-organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels. Elk lichaamsdeel dat direct of indirect aan de buitenwereld is blootgesteld, is bedekt met zijn eigen vaak karakteristieke microbiële flora, zo krioelen er miljarden bacteriën op de huid en in het maag-darmkanaal. Gelukkig zijn de meeste onschuldig, sterker nog: velen dragen juist bij aan je gezondheid. Natuurlijk kunnen micro organisme ook infecties veroorzaken.

Het afweersysteem heeft een uitdagende en complexe taak om de goede en slechte micro-organisme in de wereld je lichaam gezond te houden.

Het immuunsysteem.

Het immuunsysteem moet het lichaam beschermen tegen infecties. Het lichaam maakt dan elke keer de keuze tussen aanvallen en verdedigen. Veel micro organismen zijn juist van belang voor gebalanceerde uitrijping van het immuunsysteem.

Mensen denken vaak dat het afweersysteem voortdurend bezig is om ontspoorde cellen te weren. Maar uit onderzoek blijkt dat de afweer eerder het systeem is dat naar een evenwicht streeft tussen aanvallen op de juiste moment, en het in toom houden van de afweerreactie op een ander moment. De afweerreactie moet krachtig genoeg zijn om ziekmakende indringers te vernietigen. Aan de andere kant moet het immuunsysteem een onnodige afweerreactie onderdrukken om te voorkomen dat het lichaamseigen cellen worden aangevallen zoals bijvoorbeeld gebeurd bij een auto-immuunziekten

Het gaat dus om evenwicht, waarbij het afweersysteem eerder werkzaam moet zijn als verdediger en vredestichter dan als aanvaller.

Het is dus een misvatting dat het afweersysteem voortdurend de strijd aangaat met bacteriën, virussen en ontspoorde lichaamscellen. In plaats daarvan is het juist zijn rol om de balans op te maken, te controleren te beoordelen en mogelijk bedreigingen de kop in te drukken.

Pas wanneer er ongewenste micro organisme het lichaam binnendringen en zich ongeremd gaan delen, is het tijd voor actie.

Het lichaam heeft dan een belangrijke rol bij het opruimen van cel schade en het vernietigen van schadelijke micro-organisme. Als dat nodig is zal het afweersysteem op micro-organismen reageren met ontstekingsreactie. Er word dan een hele lading giftige en dodelijke cellen en moleculen uitgestort in een poging de ziekteverwekker uit het lichaam te verwijderen. Dat kan dan voor je lichaam voelen als een verstopte neus, keelpijn, buikpijn, uitslag, koorts, hoofdpijn of vermoeidheid. De reactie van het afweersysteem voelen beroerd, maar je moet een beetje lijden om de rest van het lichaam op de lange termijn gezond te houden.

immuunsysteem bacteriën.

Immuunsysteem weer in balans.

Als de aanval en dus de ontstekingsreactie voor bij is. Dan is de cel schade hersteld en is je afweer constant bezig geweest om de belangrijke balans te vinden. Veel moleculen in dit complexe systeem zijn daarom ontworpen om een signaal af te geven om terug te trekken, een aanval zou moeten inzetten, moeten onderbreken of misschien wel te stoppen.

Zonder deze moleculen zou de ontsteking die helpt om bedreigingen te vernietigen, je lichaam compleet kapotmaken.

De balans van het immuunsysteem is dus van essentieel belang voor je gezondheid.

Immuunsysteem een boost geven?

Er wordt vaak gezegd dat het immuunsysteem een boost kan gebruiken en er wordt dan gedacht dat dat gezond is voor je lichaam en dus voor je gezondheid. Maar dat klopt dus niet. In plaats van je immuunsysteem te stimuleren, kun je het wel ondersteunen.

De slogan ‘versterk het immuunsysteem’ word vaak gebruikt. Tik het op Google ‘boost your immune systemen je krijgt heel veel hits.

En op Google afbeeldingen vind je een wilde collectie producten die de afweer zouden versterken. Veel van die beweringen en claims berusten op de European Food Safety Agency (EFSA) erkende claims dat vitamine C en D het immuunsysteem ondersteunen. Maar behalve deze vitamine kunnen de mineralen selenium en zink dat ook. En waarschijnlijk zijn er nog veel meer voedingstoffen die bijdragen aan een gezonde afweer.

Extra vitamines en mineralen kunnen nuttig zijn, maar alleen als je er te weinig van binnen krijgt.

Immuunsysteem verbeteren?

Je afweer even oppeppen. Je weerstand verbeteren, stimuleren of booste is helemaal niet nodig en zelfs ongewenst. Het systeem zou onnodig veel schade kunnen aanrichten. Maar je kunt wel een paar dingen doen om je afweer te ondersteunen in zijn functioneren. Zoals het eten van zo veel mogelijk onbewerkt voedsel, dat bovendien rijk is aan vitaminen, mineralen, fytonutriënten en antioxidanten. Dat komt neer op gewoon gezond eten dus. Ook lichaamsbeweging ondersteund de afweer. We weten nog steeds niet precies hoe dat in zijn werking gaat maar hert is wel duidelijk dat bewegen een gunstig effect heeft op onze gezondheid. Als je beweegt zorgt dat er voor dat potentiële ziekteverwekkers die zich graag nestelen in de slijmlagen van de luchtwegen zich minder goed kunnen ontwikkelen en daar door neemt de kans op griep en verkoudheid af.

Bewegen verhoogt ook de circulatie van witte bloedcellen en antilichamen, waardoor ziekmakende bacteriën of virussen eerder door het immuunsysteem worden opgespoord.

Ook helpt lichaamsbeweging er voor om beter met stress om te gaan. Gezond eten helpt overgewicht tegen te gaan want met overgewicht zorg je er voor dat je meer last kan krijgen van ontstekingsreacties. Je afweer wordt ook sterker van gezond eten wat er weer voor zorgt dat je minder aandoeningen krijgt.

immuunsysteem en lichaamsbeweging.

Vitamine D bij Lock down.

Als je veel binnen zit maar nu helemaal omdat je in quarantaine zit van wegen het corona, dan zie je een stuk minder zon dan normaal. Het is dan erg belangrijk om te kijken of je even in de tuin kan gaan zitten of balkon. Al zijn het maar een paar minuutjes zon per dag dan bouw je al vitamine D op.

Heb je helemaal geen mogelijkheid om buiten te komen dan raad ik en het voedingscentrum aan om extra vitamine D-supplement te nemen.

Hoe werkt een virus?

Als je in je hoofd hebt dat je geen virus kan krijgen omdat je zo gezond aan het leven bent dan moet ik je teleurstellen. Met virussen werkt het net even anders omdat ze niet voorspelbaar zijn dus je moet een beetje geluk hebben en hopen dat je er niet zo heftig op reageert. Dus wonder pillen bestaan niet tegen het corona virus.

Een virus zoals het corona virus is een klein pakketje DNA dat zelf niet kan leven. Het heeft dus een gastheer of gastvrouw nodig om voort te kunnen leven. Het DNA heeft dus een cel nodig om binnen te dringen en het mechanisme van de cel te gebruiken om zijn eigen DNA te gaan vermeerderen. Maar als dat DNA geen cel kan vinden valt het al snel uit elkaar.

Hoe snel een virus zich ontwikkeld hangt af van verschillende factoren. Virussen blijven relatief lang in leven in minuscule druppeltjes water. Bijvoorbeeld in de druppeltjes die je uit hoest. Als die druppeltjes worden opgevangen door een zakdoek en weg gegooid dan drogen ze uit. En als je in je handen hoest dan is het dus zo belangrijk om je handen te wassen want daarmee was je het virus weg. En kan het virus zich niet verder ontwikkelen.

immuunsysteem en verkoudheid.

Verdedigen tegen corona.

Als je het virus geen kans geeft om te overleven en je zorgt er voor dat het niet je lichaam binnen komt, dan kan het corona virus je ook niet ziek maken. De beste weerstand tegen het corona virus is er voor te zorgen dat het niet je lichaam binnen komt.

Was je handen dat is zo belangrijk. De meeste besmettingen komen voort via de handen omdat ze niet goed schoon zijn gewassen. Het advies is dan ook was je handen en doe dat vaak. Zo word het virus weggewassen. Hoest in je elleboog zo komen de minste druppeltjes vrij als je hoest. En raak je gezicht niet te veel aan. Hieronder nog wat tips die kunnen helpen en die erg belangrijk zijn zeker nu in deze moeilijke tijden.

verdediging tegen corona.

Geen Stress.

Stress is een absolute afknapper voor je afweer. Als je stresssituatie mee maakt geeft je zenuwstelsel de bijnieren talloze stoffen af, waaronder adrenaline, noradrenaline en cortisol, waaronder de bloeddruk stijgt en je hartslag versneld. Ook wordt brandstof (glucose, vetzuren, glycerol) vrijgemaakt om de stresssituatie het hoofd te bieden. Als er dus een stresssituatie voor doet bijvoorbeeld het zien van een inbreker, het zien van een brand of het zien van een beer op de weg dan geeft je dat aanleiding tot een acute vecht of vluchtreactie. Dit versterkt de stresssituatie en dat kan er voor zorgen dat je afweersysteem als voorbereiding op mogelijke verwondingen en infecties. Is de spanning van korte duur en is er voldoende tijd om te herstellen dan is er weinig aan de hand.

Maar hoe langer de reactie aanhoud en als die gepaard gaat met een verhoogde blootstelling aan cortisol, hoe meer de afweerwerking juist wordt onderdrukt.

Rust in je hoofd.

Langdurig stress is slecht voor je afweer en is het niet vreemd dat mindfulness het immuunsysteem juist ondersteund. Mindfulness traint je het vermogen om in alle openheid en met volledig bewustzijn aanwezig te zijn, in de ervaring van het huidige moment. Deze meditatie lijkt ontstekingsbevorderende processen te onderdrukken en een gunstig effect te hebben op de onderdelen van je lichaam die de rol spelen bij stress, zoals de hypothalamus, hypofyse en de bijnieren. Met de juiste Mindset creëer je rust in je hoofd en heb je veel minder last van stress.

Daarnaast lijkt mindfulness een gunstig effect te hebben op de werking van bepaalde T-helpcellen.

Dat zijn de afweercellen die een bepaalde rol spelen bij het bestrijden van infecties.

Als je graag meer te weten wil komen over mindfulness dan deze website ook interessant voor je zijn. https://sochicken.nl/wat-is-mindfulness

rust in je hoofd.

Lekker slapen.

Een goede nachtrust is belangrijk voor je afweersysteem. Als we griep hebben gaan we naar bed.

Als we rusten of slapen, verbruiken we minder energie, zodat er meer energie beschikbaar is voor de afweer.

Slaaptekort verminderd de veerkracht en de werking van afweercellen, zoals de Natural Killer-cellen. Epidemiologisch onderzoek toont aan dat het draaien van ploegendiensten het slaapritme kan verstoren waardoor de kans op borst, prostaat, endometrium en dikke darmkanker toeneemt.

Ook zijn vermoeide mensen vatbaarder voor verkoudheid. Tijdens de slaap geven sommige afweercellen beschermende eiwitten (cytokine) af, die direct of indirect een rol spelen bij het ageren op infectie, ontstekingen en stress. Dus als je te weinig slaapt ben je gevoeliger voor ziekmakende virussen en bacteriën.

Door slaapgebrek kan je gestrest worden waarmee je je afweer verder ondermijnd. Kortom: een tekort aan slaap leidt bijna onmiddellijk tot een verstoring van je afweer. Het dempt bepaalde delen van het immuunsysteem en het versterkt andere delen. Als dat gebeurd is de balans ver te zoeken. En goed uitgeruste mensen reageren beter op een vaccin. Goed slapen dus als je een griepprik of andere vaccinaties gaat halen.

Naar buiten

Ook is het erg belangrijk om tijd door te brengen buiten. Voor kinderen die veel buitenspelen in de bosjes op pleintjes en aan sport doen of zijn opgegroeid op een boerderij hebben vaak een gezonde afweersysteem. En hebben vaak minder last van astma, allergie, auto-immuunziekte. Dit is onderzocht en onderbouwen de ‘hygiëne hypothese’.

Die stelt dat opgroeien in een te schone omgeving ongunstig is voor de programmering van een effectief afweer systeem. Dan is de vraag ‘leven we te hygiënisch?’ Jazeker!! Blootstelling aan de microbiologische omgeving, vroeg in het leven, stimuleert een uitgebalanceerd immuunsysteem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *