Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Immuunsysteem versterken met yoga?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Immuunsysteem versterken met yoga? We willen allemaal gezonder zijn en daarom is jouw immuunsysteem zo belangrijk. Het helpt ons lichaam gezond te houden en te beschermen tegen allerlei schadelijke virussen, bacteriën et cetera. In dit artikel wil ik je graag uitleggen waarom yoga goed is voor jouw immuunsysteem en wat daar de voordelen van zijn. Lees snel verder!

De wereld

De wereld zit vol bacteriën en ander potentiële ziektemakers, maar gelukkig weet onze immuunsysteem daar wel raad mee. Het is belangrijk om je immuunsysteem gezond te houden want je immuunsysteem beschermt je constant tegen gevaar van buitenaf. Dit systeem vormt een soort schild dat zorgt dat ziekmakende invloeden van buitenaf geen kans maken. Als dat toch gebeurt, zorgt je immuunsysteem ervoor dat de indringer zo snel mogelijk wordt uitgeschakeld. Het immuunsysteem helpt ons om te overleven, om gezond te blijven en het beschermt ons tegen allerlei schadelijke pathogene virussen, schimmels parasieten en bacteriën.

Ons immuunsysteem

Het immuunsysteem is ons verdedigingsmechanisme tegen schadelijke indringers vanuit ons externe omgeving. Ook helpt ons immuunsysteem bij het opruimen van bijvoorbeeld afvalstoffen en kankercellen. Je immuunsysteem wordt ook wel afweersysteem genoemd. Het lijkt misschien niet dat we veel invloed kunnen hebben op ons afweersysteem maar ik weet dat we zelf heel veel kunnen doen om ons afweersysteem zo sterk mogelijk te maken. Als je een heel mooi, gezond en leuk leven wilt leiden is je afweersysteem één van de belangrijkste dingen die goed moeten kunnen functioneren

immuunsysteem versterken met yoga

Geboorte

Wanneer we geboren worden krijgen we een groot deel van ons immuunsysteem mee. Ook tijdens ons verdere leven wordt er flink doorgebouwd aan onze afweer. Ons immuunsysteem is een zeer slim systeem want het kan dingen onthouden. Als je bijvoorbeeld al een keer besmet bent geraakt met iets, kan het immuunsysteem ervoor zorgen dat deze sneller wordt onderdrukt. Je bent er dus letterlijk immuun voor geworden.

Stress

Stress is één van de grootste vijanden van ons immuunsysteem Het is dus goed om te kijken waar jij stress aan beleefd en dat zo snel mogelijk uit jouw leven te weren. Vooral langdurige stress kan zorgen voor vervelende complicaties. Door yoga te gaan doen houd je niet alleen jouw lichaam lenig soepel en fit, maar oefen je ook om te ontspannen. Je zorgt er dan eigenlijk voor dat je jezelf aan het verdedigen bent tegen dat stressige gevoel. Je bent letterlijk aan het ontstressen.

Een sterk of een zwak immuunsysteem

Jouw leven heb je zelf onder controle maar om ervoor te zorgen dat je een sterk immuunsysteem krijgt, zou je wel wat dingen kunnen veranderen in jouw leven. Door bijvoorbeeld een gebrek aan slaap of een tekort aan vitamine en mineralen kan je al behoorlijk verzwakken. Je weerstand is dan laag en je bent dan veel vatbaarder voor verkoudheid, dus kan je sneller ziek worden. Ook stress verlaagt de weerstand in een rap tempo. Bij extreme stress kan het immuunsysteem zelfs korte tijd worden uitgeschakeld. Ook gifstoffen zoals rook of slecht eten kunnen je afweer behoorlijk verzwakken. Het kan dus geen kwaad om je immuunsysteem een handje te helpen, vooral in de wintermaanden.

Brainstormen en immuunsysteem

De kracht van onze eigen gedachten is heel groot. Veel verschillende studies hebben de werking van het placebo-effect inmiddels aangetoond. Vaak willen we dit stukje niet herkennen en doen we net of de placebo een onzin verhaal is. We kunnen toch niet genezen door iets in te nemen wat helemaal geen medicijn is? En dat klopt natuurlijk helemaal. Je wordt niet beter van een pil wat geen medicijn is.

Maar je kunt wel beter worden van een gedachte die positieve effecten met zich meebrengt. We geloven dat die pil ( placebo) ons beter gaat maken. En door deze gedachte gaan we ons al een stuk beter voelen zodat het beter worden ook sneller gaat. Als je vaak denkt aan nare gebeurtenissen waar je een vervelend gevoel bij het gehad, kan dat ervoor zorgen dat je lijdt aan mentale en emotionele stress. Als je dit vaak genoeg doet, maak je in je lichaam continue stresshormonen aan. En die hebben behoorlijke invloed op het immuunsysteem. Onderschat de kracht van je eigen gedachten dus niet! 

Het is ontzettend belangrijk om te leren hoe jij met jouw gedachten omgaat.

Een van de belangrijkste definities van yoga is “Yogas chitta vritti nirodah’. Dit betekent:

‘Yoga is het kalmeren van de fluctuaties van de geest’. Door je in yoga te verdiepen en te beoefenen kom je er al snel achter dat het sturen van jouw gedachten een zeer belangrijk onderdeel is van de yoga. Misschien nog wel belangrijker dan het sturen van je lichaam in allerlei moeilijke posities.

immuunsysteem versterken met yoga
immuunsysteem versterken met yoga

Immuunsysteem versterken met yoga?

Yoga kan het immuunsysteem versterken door de ademhalingstechnieken die het gebruikt. Die technieken helpen je om meer zuurstofrijk bloed naar je longen en andere organen te pompen. Deze technieken kunnen je ook helpen om beter om te gaan met stress. Wanneer je leert om dieper te ademhalen zal je afweersysteem sterker worden. Dat geeft jou immuunsysteem een behoorlijke boost en dat gebeurt terwijl je yoga aan het doen bent. Door sommige experts wordt wel gezegd dat zo’n 95% van de klachten waarvoor we naar de huisarts gaan, te maken hebben met chronische stress en langdradige ontstekingen.

Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden naar dit onderwerp. Maar er zijn wel al een aantal verschillende soorten onderzoeken die beweren dat yoga een positief effect heeft op ons immuunsysteem. Dus door yoga te doen en te werken aan je ademhaling, kun je ervoor zorgen dat het stressgehalte omlaag gaat. Zo zorg je ervoor dat de ontstekingen in het lichaam verminderen en dus kun je wel zeggen dat yoga helpt om je immuunsysteem te verbeteren.

review yoga stap voor stap

Yoga stap voor stap online cursus!

Begin vandaag nog met deze online cursus voor beginners. De perfecte onlinecursus als je wilt beginnen met yoga.

Ga direct naar de speciale kortingspagina!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *