Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Hüttenkäse

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
mm

In dit artikel wil ik graag dieper op in gaan wat Hüttenkäse is en hoe het wordt gemaakt. Wat zijn de de gezondheidsvoordelen van deze pure frisse kaas soort, met een heerlijke korrelige structuur? Hüttenkäse wordt ook veel gebruikt in diëten, omdat het zo weinig calorieën bevat. Lees snel verder?

Hüttenkäse

Hüttenkäse of we noemen het ook wel cottage cheese is een van de meest pure verse kazen die er bestaan.

Wat is Hüttenkäse.

Hüttenkäse is een pure kaas maar ook een jonge, ongerijpte kaas die niet gekleurd is en smaakt heel fris. De kaas heeft een korrelige structuur en lijkt wel wat op een dikke kwark. Bij een normale kaas word de kaas geperst, waardoor al het vocht eruit is gehaald. Bij hüttenkäse gebeurd dit niet waardoor de kaas nog vochtig is.

Is Hüttenkäse gezond

Als je kijkt naar de voedingswaarde van bijna alle kaas is die heel vet. Hüttenkäse is daar een grote uitzondering in. Het bevat bijna geen vet en koolhydraten maar het zit wel bomvol eiwitten. Het is ook een caloriearm product, waardoor het erg in trek is bij mensen die een actieve levensstijl hebben. Hüttenkäse zit vol met belangrijke voedingstoffen, het bevat weinig lactose (melksuiker) en het bevat bijna geen zout in vergelijking tot andere kaas soorten.

Door het hoge eiwitgehalte is het goed voor het herstel van je spieren, en het vult ook nog de maag. Het is dus in trek bij sporters maar ook bij mensen die willen afvallen en die niet willen aankomen. Hüttenkäse bevat meer eiwitten dan melk, yoghurt en kwark.

Hüttenkäse op een broodje met sla en tomaat.

Voedingswaarde Hüttenkäse (100 gram)

Deze waarde gelden alleen voor een onbereid product.

 1. Calorieën:                 92 g
 2. Eiwitten:                   11,2 g
 3. Koolhydraten:          2,5 g
 4. Vetten:                      3,9 g
 5. Waarvan verzadigd: 2,6 g
 6. Energie:             388 KJ (91 kcal)
 7. Zout:                             0,73

Voedingswaarde per (100 gram)van verschillende soorten kaas.

Product  (per 100g) Kcal (energie) Eiwit Koolhydraten Vet
Hüttenkäse 92 11,2 2,5 3,9
30+ kaas 253 26,5 0,0 16,5
48+kaas 382 24,5 0,0 32,0
Boursin, kass 410 8,4 1,5 41,8
Brie 50+ 338 22,5 0,0 28,0
Camembert 45+ 282 21,0 0,0 22,3
Geitenkaas, zacht 205 12,0 1,1 17,3
Geitenkaas, hard 400 24,5 0,2 33,5
Mascarpone 408 5,0 4,2 42,0
Mozzarella 246 20,0 4,6 16,5
Ricottakaas 171 9,5 0,2 15,0
Roquefort 359 19,0 0,0 32,0
Schapenkaas 301 15,3 6,5 24,0
Smeerkaas, 20+ 176 17,0 7,0 9,0
Smeerkaas, 48+ 267 17,0 2,0 21,5

Hoe smaakt Hüttenkäse?

Hüttenkäse heeft een hele neutralen smaak en door die neutrale smaak kan je het zowel in zoete als in zouten gerechten verwerken. Het voegt soms ook net wat extra’s toe aan een gerecht zoals een saus, maar dan zonder vet. Met hüttenkäse kun je bijna iedere maaltijd vullend en eiwitrijk maken.

Wat zit er in Hüttenkäse.

In hüttenkäse zitten allerlei vitamines die gezond voor je zijn zoals:

 • Vitamine B12: 10% van de ADH.
 • Vitamine B2: 10% van de ADH.
 • Fosfor: 13% van de ADH.
 • Calcium: 6% van de ADH.
 • ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid).

De voordelen van Hüttenkäse.

Minder natrium.

Hüttenkäse bevat minder natrium in vergelijking tot andere kaas soorten. Teveel natrium kan leiden tot een hoge bloeddruk wat weer kan leiden tot andere ziektes.

Minder calorieën.

De meeste kazen zijn behoorlijk hoog in calorieën, maar je kan hüttenkäse wel de slankste kaas noemen van alle kazen. De meeste kazen bevatten allemaal gezonde voedingstoffen zoals eiwitten, calcium, vitamine B12 en selenium. Het is jammer dat zo veel kaas zo veel calorieën bevatten, maar bij hüttenkäse kan je lekker genieten van kaas zonder te veel calorieën binnen te krijgen.

Veel eiwitten.

Er zit veel eiwit in hüttenkäse, en eiwit is een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Doordat hüttenkäse zoveel eiwit bevat, is het ook zeer geliefd bij mensen die veel aan sport doen. Het eiwit zorgt er voor dat het herstel en opbouw van je spieren beter verloopt. Eiwitten helpen ook bij het afvallen want het zorgt voor een verzadigt gevoel en voorkomt dat je snel weer honger krijgt.

Veel caseïne.

Caseïne is het eiwit dat je in zuivelproducten vind en wat ook nog eens een verzadigt gevoel geeft, dus heb je minder snel trek in een snack!! Hüttenkäse zit vol met caseïne-eiwit en helpt dus bij het afvallen omdat de caseïne langzaam word afgebroken door je lichaam, hierdoor blijft je hongergevoel langer weg. Hierdoor beschermt het caseïne-eiwit je spieren tegen afbraak, dat is handig voor mensen die veel aan sport doen, maar ook voor mensen die een dieet volgen. Het caseïne-eiwit zorgt er dus voor dat je lichaam niet je spieren gaat gebruiken voor brandstof maar dat je vet word verbrand.

Hüttenkäse op brood met tomaat.

Veel calcium.

Hüttenkäse is rijk aan calcium en calcium zorgt er voor dat je botten gezond zijn. En het beschermt je lichaam tegen een ziekte als osteoporose. Voor zwangere vrouwen is het zeer belangrijk om genoeg calcium binnen te krijgen omdat anders het kind de calcium uit zijn moeders botten haalt. Ook is calcium belangrijk bij vrouwen na de overgang. Omdat er een verandering in het hormoonbalans plaats vind worden je botten brozer na de menopauze

Minder zout.

Veel kazen bevatten heel veel zout en zijn vaak ook nog eens heel erg vet en dat is niet voor iedereen heel handig. Omdat teveel zout er voor kan zorgen dat je een te hoge bloeddruk krijgt, wat er kan voor zorgen dat je bloedvaten beschadigen en dat kan leiden tot allerlei chronische ziekten. Hüttenkäse heeft het laagste zoutgehalte van alle kazen dus je kan het wel de gezondste kaas noemen die er bestaat!!

Helpt bij afvallen.

Hüttenkäse is een product wat steeds populairder gaat worden bij mensen die willen afvallen. Dat is natuurlijk niet zo gek want het zit bomvol eiwit. Door de grote hoeveelheid eiwitten houdt hüttenkäse je eetlust onder controle. Dit zorgt er voor dat je minder snel trek krijgt en niet zo gouw ander eten gaat nemen. Hierdoor zou het kunnen helpen bij het afvallen.

Dat verzadigde gevoel krijg je door eiwitten, maar het is het soort caseïne-eiwit wat specifiek hier voor zorgt dat je geen honger hebt, en dat type eiwit zit in hüttenkäse.

Tips.

Nog wat punten waar over je na kan denken en waar je wat aan zou hebben!

 1. Hüttenkäse en Cottage cheese zijn het zelfde, de namen worden door elkaar gebruikt.
 2. Ga voor huismerken want dat kan je wat euro’s schelen terwijl de voedingswaarde bijna altijd het zelfde is.
 3. Als je Hüttenkäse gebruikt kan je makkelijk grotere porties nemen. Het is de slankste kaas die er is en bevat aardig wat eiwit. Het geeft smaak aan je voeding en het zorgt voor verzadigt gevoel zonder dat het veel calorieën levert. Je kan dus lekker ruim gebruiken en het past bij elke maaltijd.

Hüttenkäse kwark Danone.

Heb je ooit wel eens kwark op je brood gehad? Ik denk het niet maar met hüttenkäse van het merk Danone kan het nu wel. Omdat het een dikkere structuur heeft dan kwark, is het beter smeerbaar en lekt het niet door je brood heen. Ook al is het geen kwark maar het lijkt wel op kaas.

Je heb tegenwoordig ook een heerlijke hüttenkäse spread voor je broodje, cracker of op een toastje. Deze zijn te verkrijgen in heerlijke smaken zoals Sweet Chili of Gegrilde Groente. Deze zijn ook caloriearm en bevatten slechts 1,7 of 1,9% vet en zijn rijk aan proteïne.

Hoe wordt Hüttenkäse gemaakt.

De hüttenkäse word gemaakt van gepasteuriseerde magere melk. Hier voegen ze melkzuurbacteriën aan toe. Door de melk te verwarmen komt het fermentatieproces op gang.

 1. Daarna voegen ze het stremsel toe dat er dan voor zorgt dat de eiwitten een rulle massa vormen. Dat is de wrongel. De vloeistoffen die overblijven noemen we de wei.
 2. De wrongel snijden we in kleine blokjes en daarna wordt hij gezeefd om de wei eruit te halen.
 3. De wrongel wordt dan gewassen in koud water en dan blijft de pure wrongel over.
 4. Daarna gaan ze de wrongel met wat yoghurt en zout aanmaken voor de smaak. Er zijn ook allerlei soorten hüttenkäse waar dan kruiden aan toegevoegd worden zoals bieslook en peterselie. Nu is de cottage cheese klaar voor gebruik

4 reacties op “Hüttenkäse

 1. Een erg informatief stuk, bedankt.

  Ik zal een kijken naar de spread waar je het over had, ik wist niet dat die er zijn. De sweet chilli lijkt mij lekker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *