Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Hoeveel water per dag?

Waarom is water drinken zo belangrijk voor ons lichaam?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Hoeveel water per dag? In dit artikel wil ik je graag meer vertellen over waarom water drinken zo belangrijk voor ons lichaam is. En is 2 liter water drinken op een dag het zelfde als 2 liter vocht? Drink jij voldoende water op een dag? Lees snel verder als je hier meer over wil weten!

Hoeveel water per dag?

Hoeveel water we per dag drinken en nodig hebben hangt af hoeveel water we verbruiken. Onder andere met transpireren en urineren verliezen we al 1,5 liter vocht per dag. En als we ziek zijn of we bewegen en doen veel aan sport dan verliezen we ook meer vocht dan normaal. Ons gewicht en geslacht telt ook mee met de hoeveelheid vocht die we moeten innemen. En als het warm is dan verbruikt ons lichaam ook veel meer vocht dan bij een normalen temperatuur. Als je uitdroging wilt voorkomen dan moet je minimaal 1,5 liter vocht drinken per dag.

De meeste mensen drinken te weinig water en komen niet eens op de 1,5 liter per dag. En we zouden eigenlijk nog meer moeten drinken zo’n 2 liter per dag. Ons lichaam heeft gemiddeld 30 ml water per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dat komt neer op zo’n 8 a 10 glazen water per dag. Volgens onderzoek wijkt deze formule iets af voor kinderen, maar is net als bij volwassenen afhankelijk van het gewicht. Water moet de hele dag gedronken worden en in kleine porties aangevuld worden. Een glas water bestaat uit zo’n 250-500 ml water.

Hoeveel water we nodig hebben gedurende de dag hangt dus af van allerlei factoren, maar dat het goed voor ons is dat is algemeen bekend. De dag dat we geboren worden tot het moment dat we oud en grijs zijn, zal het water een belangrijke rol spelen in ons lichaam.

Water of vocht?

Waarom is water drinken zo belangrijk in plaats van andere dranken? Uiteindelijk zijn deze ook gemaakt van water en als je ze drinkt lessen ze ook je dorst. Maar water en vocht zijn voor de chemische samenstelling van ons lichaam twee verschillende dingen. Ons lichaam heeft water nodig en er is geen vervanging mogelijk voor water. Koffie, thee, frisdranken, alcohol, melk en vruchtensappen zijn niet het zelfde als water. Want alle gefabriceerde dranken bevatten chemische toevoegingen, die de werking van ons centrale zenuwstelsel kunnen veranderen.

Wanneer extra water drinken?

Er zijn momenten dat je lichaam extra aandacht nodig heeft en dan extra water erg gewenst is. Als je ziek bent en koorts heb dan heeft je lichaam extra water nodig om de temperatuur te reguleren. Maar ook bij diarree dan verlies je veel vocht en is het ook belangrijk om extra water te drinken. Je verliest dan ook veel zout, het is verstandig om daar wat extra aandacht aan te geven door bijvoorbeeld een glaasje bouillon te drinken.

Als je veel aan sport doet dan verlies je ook veel vocht en als de sport intensief is kan dat er voor zorgen dat je wel 1 liter extra vocht kwijt kan raken in het uur. Dan is het heel verstandig om dat weer aan te vullen en dus extra water te gaan drinken.

Kinderen en ouderen drogen eerder uit. Maar kinderen hebben wel minder vocht nodig dan een volwassenen. Vrouwen die zwanger zijn hebben ook meer vocht nodig dan normaal en als ze borstvoeding geven is het nog belangrijker voor hun. Als je een glaasje alcohol drinkt is het belangrijk om dat aan te vullen met een glaasje water. Alcohol onttrekt het vocht uit je lichaam. Dus een lekker koud biertje of wijntje op een zonnige dag mag dorstlessend lijken, je doet er goed aan om er ook glas water bij te drinken.

Hoeveel vocht verliezen we eigenlijk?

Hoeveel vocht we verliezen hangt dus van allerlei factoren af. De meeste volwassenen verliezen zo’n halve liter per dag via de huid. Als je fysiek actief bezig bent of je doet aan sport maar ook een warme zomer dag dan is het natuurlijk dat je meer water nodig heb. Omdat je dan meer gaat transpireren. Je verliest ook vocht door alleen maar te ademen en als je ontlasting heb gehad. Dat is ook zo’n halve liter per dag. En iedere dag een halve liter urine aanmaken om de schadelijke stoffen af te voeren uit je lichaam. Ouderen maken meer urine op een dag. Dat komt omdat de nierfunctie iets kan afnemen. Dus dan moeten ze ook meer urine aanmaken om de schadelijke stoffen uit hun lichaam te voeren. Dat is gemiddelde 700 ml op een dag.

Vrouwen hebben over het algemeen minder vocht nodig dan bij de man. Dat komt omdat het lichaam van de vrouw ongeveer 52% uit vocht bestaat en dat is bij de man iets hoger daar bestaat het lichaam van de man ongeveer 63% uit water. Bij baby’s ligt dat percentage nog hoger wel 75%. Vrouwen hebben dus minder vocht nodig en dat komt om dat ze over het algemeen meer vet hebben

Uit onze voeding halen we ook genoeg vocht. Dagelijks is dat zo’n 0,8 liter water. Bij de verbranding hier van komt ongeveer 0,3 liter vocht vrij. Bij elkaar opgeteld krijg je zo’n 1,1 liter vocht binnen zonder dat je drinkt.

Je bent wat je drinkt?

Wist je dat water ons hoofdbestandsdeel is van ons lichaam. En man bestaat voor ongeveer 63% uit water en een vrouw voor 52%. Om goed te functioneren moet je er voor zorgen dat dit percentage op niveau blijft. Water is dus een belangrijke brandstof voor je lichaam. Als je water drinkt helpt het je lichaam om zuurstof en voedingstoffen te transporteren door je lichaam. Water zorgt onder anderen voor dat je hart het bloed rondpompt. Het helpt je lichaam om op temperatuur te blijven en je voeding te verteren.

Nu dat je dit weet is het eigenlijk ontzettend belangrijk dat je weet hoeveel water je binnen krijgt op een dag. En waarom drinken we als Nederlanders dan toch nog massaal te weinig water?? Volgens nationaal Wateronderzoek drinken Nederlanders gemiddeld ruim vier glazen water per dag. En dat is veel minder dan de aanbevolen hoeveelheid.

Teveel water?

Als je teveel water drinkt op een dag dan kan je lichaam dit niet aan. De nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. De zoutbalans wordt verstoord en je hersencellen kunnen dan gaan uitzetten. Ze nemen dan meer water op dan dat ze gewent zijn. Hoofdpijn is daar een teken van en dat komt omdat de hersenen zich uitzetten en daar door drukken ze tegen je je zenuwen. Uiteindelijk kan er een zuurstof gebrek ontstaan doordat je bloedcellen je bloedvaten dichtdrukken. Je kan hierna het bewustzijn verliezen of zelfs je leven.

Hoeveel water per dag? Vrouw drinkt glas water.

Een leven lang water.

Ik ga een aantal punten met je doornemen om je te stimuleren om genoeg water binnen te krijgen op een dag.

We weten allemaal dat het lastig kan zijn om genoeg water te drinken. Daarom is het ook zo belangrijk om als je kinderen heb ze leert om water te drinken. Als je ze op jonge leeftijd leert om water te drinken en leert om hoeveel water je per dag moet drinken om goed te functioneren, dan hebben ze daar profijt van op latere leeftijd.

Als je genoeg water tot je neemt kan je beter na denken, ben je helder van geest, sta je meer positief in het leven en komt er meer uit je handen. Je bent meer productief. Je kunt je beter concentreren en als je een belangrijke dag voor de boeg heb, drink dan een paar glazen meer zodat de dag beter verloopt, omdat je prestatievermogen daar door verhoogt.

Geef je kind in plaats van een pakje drinken een bidon mee naar school met water. Een pakje drinken zitten veel suikers in. Water bevat uiteraard geen suiker, en dat is niet het enige voordeel ook bij kinderen stimuleert het de hersens en kunnen ze beter werken na het drinken van water.

Uit onderzoek blijkt dan je cognitieve vermogen tot wel 14% stijgt na het drinken van water.

Werkgevers opgelet: Wil je personeel wat alert is en optimaal presteert? Zorg er dan voor dat er lekker koud water in ovenvloed aanwezig is.

Naast water is thee een gezond alternatief. Melk, vers vruchtensappen en zelfs koffie als dat in mate word gedronken zijn prima dranken om je vochtgehalte in evenwicht te houden. Laat frisdranken en alcoholische dranken zo veel mogelijk staan. Ze zijn slecht voor je lichaam met al die extra toevoegingen en alcohol onttrekt vocht uit je lichaam waardoor je sneller uitdroogt.

Uitdroging voorkom je niet door genoeg water te drinken. Je voeding speelt ook een belangrijke rol. Door te letten wat je eet kan het binnenkrijgen van voldoende vocht een stuk makkelijker worden. Je kan daar bij denken aan fruit en groente zoals komkommer, sla, tomaten, ananas en watermeloen. Deze producten bestaan 90% uit water en zijn super gezond voor je.

IJskoud water lest sneller de dorst?

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat het drinken van ijskoud water ervoor zorgt dat je sneller denkt dat je dorst is gelest. De recepttoren, een soort antennes in je mond en keel sturen bij koud water een krachtig signaal naar je hersenen. 98 proefpersonen dronken van ijskoud water minder water, dan dat ze dat deden van water dat op kamertemperatuur was. De proefpersonen dachten zelfs dat ze meer vocht hadden gedronken dan dat ze dat in werkelijkheid hadden gedaan. Deze informatie is van groot belang voor mensen die aan topsport doen of voor mensen die in ziekenhuis liggen of in een verpleeghuis wonen.

Drink voldoende water.

Je concentratie verbeterd door het drinken van water omdat bijna 80% van onze hersenen bestaan uit water. Als je hersenen voldoende gehydrateerd zijn kan je beter concentreren. Het drinken van water heeft een positieven invloed op de reactiesnelheid van mensen.

Dehydratie is de oorzaak van vermoeidheid overdag. Dus als je in de middag inzakt en je wanhopig een middag dutje wil doen. Kan een glas water zeker helpen om je weer beter te voelen en je beter je werk kan doen. Als je al voor 2% gaat uitdrogen kan je al moeite hebben met je korte termijn geheugen en je focus om stukken te lezen of je te richten op je computerscherm.

Je word gezonder als je voldoende water drinkt omdat het je lichaam zuivert en helpt bij het afvoeren van afval stoffen. Je huid word mooier als je voldoende water gaat drinken. En dat willen we natuurlijk allemaal dus dan kan je al die gezicht ’s verzorging ’s producten wel weg laten. Als je water drinkt zorg er dan voor dat je het liefst uit glas of kop drinkt. Als je een fles mee neemt dat die van rvs is. Alleen glas en roestvrijstaal geven geen chemicaliën af aan het water en zijn bacterie vrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *