Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Hoeveel koolhydraten per dag?

Wat heeft ons lichaam nodig aan koolhydraten?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
mm

Hoeveel koolhydraten per dag? In dit artikel wil ik je graag meer vertellen over de verschillende soorten koolhydraten en hoeveel heeft ons lichaam nou eigenlijk nodig heeft. Lees snel verder?

Hoeveel koolhydraten per dag?

Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn de drie voedingstoffen (macronutriënten) voor het lichaam. De koolhydraten en de vetten zijn de brandstoffen, en zijn de primaire energieleveranciers voor het lichaam. Eiwitten zijn hoofdzakelijk de bouwstoffen, maar kunnen ook als brandstof dienen.

De gezondheidsraad adviseert dat bij een volwassen persoon tussen de 40 en 70% van alle calorieën uit de koolhydraten worden gehaald. Maar je moet ook rekening houden dat elk mens anders is en dat ook elk lichaam anders. Als je veel sport of je heb een actieve levensstijl dan heb je meer koolhydraten nodig.

Omdat er zo veel verschillende soorten koolhydraten zijn, is het gemakkelijk om er te veel van te eten zonder dat je het in de gaten hebt. Daarom zijn de juiste portie en beheersing zo belangrijk. Dus ik bedoel hier mee dat je beter vier gebakken aardappeltjes kan nemen in plaats van negen!

Brood bevat koolhydraten.

Welke koolhydraten?

Niet alle koolhydraten zijn gelijk en daar ontstaat vaak verwarring over. Ik heb ze hier in een aantal groepen beschreven en wat ze met je lichaam doen.

1. Enkelvoudige koolhydraten:

Druivensuiker (glucose) en vruchtensuiker (fructose) en witte en bruine suiker, honing en ahornsiroop.

Enkelvoudige koolhydraten zijn onder anderen witte geraffineerde suikers en producten met suiker, deze worden razendsnel opgenomen door het lichaam en bestaan uit lege calorieën. Lege calorieën zijn calorieën die veel energie leveren doordat er in de fabriek vaste vetten en/of suikers zijn toegevoegd aan een product en ze geen of weinig voedingsstoffen bevatten.

Lege calorieën zorgen voor pieken in de bloedsuikerspiegel, maar na zo’n piek volgt onvermijdelijk een energietekort, waardoor we ons sloom kunnen voelen. Deze koolhydraten zijn dan ook niet gezond en zorgen voor overtollig vet. Ons lichaam kan bijna alles omzetten in energie en daarom krijgen we al voldoende brandstof binnen met gewone voeding. Het is daarom verstandig om zo min mogelijk lege calorieën tot je te nemen.

Pasta pennen bevatten koolhydraten.

2. Tweevoudige koolhydraten:

Suiker (sacharose), melksuiker (lactose) en moutsuiker (maltose).

3. Witte complexe koolhydraten:

Zijn brood, pasta, rijst, meel en granen.

4. Complexe koolhydraten.

Complexe koolhydraten die worden langzaam verteerd en hebben een tragere afgifte, waardoor ze voor een duurzamer energieniveau zorgen. De volkoren producten zijn nog beter omdat die meer vezels en andere voedingstoffen bevatten. Volkoren producten werken bovendien nog langzamer en het lichaam doet er langer over om het op te nemen, daardoor heb je langer een vol gevoel. Maar eet ze met maten en denk aan de hoeveelheid. Maar dat geld bijna voor alles.

5. Volkoren complexe koolhydraten:

Brood, pasta, rijst, meel en granen.

6. Groente en vruchten:

Groente zoals wortel, zoete aardappels, koolraap, knolselderij en pastinaak. En in noten, peulvruchten en fruit.

Pompoensoep bevat koolhydraten.

Afvallen met koolhydraten?

Complexe koolhydraten komen bijna in elk dieet voor en je kan er vanuit gaan dat enkelvoudige koolhydraten in geen een dieet voor komen. Wanneer mensen kritiek hebben op koolhydraten, is het in feite onze behoefte aan zoetigheid die het probleem is. Het is veel te kort door de bocht om te zeggen dat koolhydraten ons dik maken. Als we er te veel van eten dan worden ze natuurlijk als vet opgeslagen in ons lichaam. Maar dat geld voor vrijwel alles wat we te veel innemen.

Als we de juiste soort koolhydraten kiezen, valt dat reuze mee. Dus ga ze niet helemaal negeren of minder dan 50 gram koolhydraten eten per dag. Want dat kan ernstige gezondheidsklachten met zich mee brengen.

Als we niet genoeg koolhydraten binnenkrijgen om ons van energie te voorzien, wordt het lichaam gedwongen om vet en eiwit af te breken. Eiwit is belangrijk voor groei en herstel, dus het omzetten daarvan in energie is zeer inefficiënt en kan leiden tot spierafname.

Hieronder een aantal boeken die misschien interessant voor je kunnen zijn!

Het complete keto-dieet kookboek
Afvallen met gezond en vooral lekker eten.
Killerbody Dieet.
Intermittent Fasting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *