Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Hoeveel calorieën per dag?

Weet jij hoeveel calorieën jou lichaam nodig heeft per dag?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Hoeveel calorieën per dag? In dit artikel wil ik je graag meer vertellen over calorieën. Wat zijn calorieën nou eigenlijk en wat heeft jou lichaam nodig per dag aan calorieën. Maar ook als je graag wil afvallen hoeveel calorieën neem je dan? Lees snel verder!

Hoeveel calorieën per dag?

De hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft voor deze processen verschilt per persoon en is van meerdere factoren afhankelijk. Denk maar aan het geslacht, lengte, leeftijd, omvang en de spiermassa van de persoon. Sport je bijvoorbeeld regelmatig dan heb je meer energie nodig dan wanneer je op de bank ligt.

Volgens algemene richtlijnen hebben gezonden mannen gemiddeld 2.500 kilocalorieën per dag nodig en vrouwen 2.000 kcal per dag nodig. Ik zal je eerst even uitleggen wat het verschil is tussen calorie en een kilocalorie?

Een calorie is de eenheid waar bij de energie word aangegeven. De hoeveelheid energie wordt berekend in kilocalorieën (afkorting kcal). 1 Kcal is dus gelijk aan 1000 calorieën. Het is vergelijkbaar met de verhouding tussen 1000 gram en 1 kilogram, of 1000 centimeter en 1 kilometer. Maar vaak worden de calorieën en kilocalorieën door elkaar gehaald.

Hoeveel calorieën per dag om af te vallen?

Als je wil afvallen moet je eerst weten wat je per dag verbrand. Dan moet je ook nog weten dat het tellen van calorieën het halve werk is bij het afvallen.

Als je 1 kilo lichaamsvet wilt verbranden staat dat gelijk aan circa 7700 calorieën (kcal). Als je dan iedere dag 500 calorieën minder eet dan dat je verbrand. Dan val je in theorie 1 kilo vet af per 2 weken. Deze theorie is erg oud en er zijn al weer nieuwe onderzoeken die wat anders zeggen. De waardes liggen een stuk lager bij die nieuwe onderzoeken zo rond de 4850.

Wanneer je wilt afvallen is het noodzakelijk om een calorietekort te creëren. Dat betekend dat je minder calorieën binnen krijgt dan dat je dagelijks verbrand. Hierdoor ga je overtollig vet verbranden waardoor je vet gaat verbranden.

Toch kun je aankomen als je tekort aan calorieën binnen krijgt. Dit komt omdat je lichaam zich aanpast aan de nieuwe situatie. Je lichaam zet bepaalde stofwisselingsprocessen op een laag pitje omdat er minder calorieën binnenkomen. Als dit gebeurd voelt je lichaam zich futloos, krijg je hoofdpijn of wordt je duizelig.

Daarom is het letten op alleen de calorie innamen niet altijd genoeg en ook zeker niet altijd gezond bij het afvallen.

Er zijn op het internet allerlei calorieën telers te vinden maar als je dat een gedoe vind heb ik hier een overzichtje gemaakt om het wat duidelijker te maken.

Hoeveel calorieën per dag om af te vallen?

Hier wat voorbeelden met getallen in kcal, dus kilocalorieën.

Vrouwen (14-18 jaar)

Zittend beroep: 1800

Licht actief: 2000

Actief: 2400

Mannen (14-18 jaar)

Zittend beroep: 2200

Licht actief: 2400-2800

Actief: 2800-3200

Vrouwen (19-30 jaar)

Zittend beroep: 2000

Licht actief: 2000-2200

Actief: 2400

Mannen (19-30 jaar)

Zittend beroep: 2400

Licht actief: 2600-2800

Actief: 2800-3000

Vrouwen (31-50 jaar)

Zittend beroep: 1800

Licht actief: 2000

Actief: 2200

Mannen (31-50 jaar)

Zittend beroep: 2200

Licht actief: 2400-2600

Actief: 2800-3000

Vrouwen (50+)

Zittend beroep: 1600

Licht actief: 1800

Actief: 2000-2200

Mannen (51+)

Zittend beroep: 2000

Licht actief: 2200-2400

Actief: 2400-2800

Hoeveel calorieen per dag om af te vallen een gelukkige vrouw in afbeelding.

Wat is een calorie precies?

Een calorie is de energie in het voedsel die je binnenkrijgt. De calorieën komen uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Het zijn de brandstoffen die je nodig heb om de dag door te komen en goed te kunnen functioneren.

Er is veel verwarring te vinden bij de mens maar ook op het internet wat nou exact een calorie is? Maar de correcte definitie is:

1 (kilo)calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van 1 (kilo)gram zuiver water te verhogen met 1 graden Celsius.

Als er gesproken word over calorieën bedoelt men meestal kilocalorieën. Als iemand zegt deze zak chips bevat 200 calorieën. Dan bedoelt die genen eigenlijk 200 kilocalorieën. Dat is vaak afgekort in (kcal)

Zijn alle calorieën het zelfde?

We weten nu dat het aantal calorieën belangrijk zijn bij het afvallen en voor je gezondheid. Maar wist je dat het soort (type calorie) nog belangrijker voor je is.

Calorieën: zijn zo’n kleine eenheid dat er bij voeding normaliter gerekend wordt in kilocalorieën (kcal). Er zitten 1000 calorieën in 1 kcal. Op verpakking vind je het aantal kilocalorieën (kcal) per 100 gram vermeld. Kcal komen vanuit eiwitten, koolhydraten of vetten, die vind je ook terug op de voedingswaardetabel.

De voedingstoffen ook wel (macronutriënten) genoemd worden onder gedeeld in deze drie brandstoffen.

  1. Vetten.
  2. Eiwitten.
  3. Koolhydraten.

De koolhydraten en vetten zijn de primaire brandstoffen van ons lichaam. De eiwitten zijn in het begin de bouwstoffen, maar kunnen ook als brandstof dienen.

Is een calorie een calorie?

Er is veel verwarring over of alle calorieën hetzelfde zijn. De een zegt dat calorieën van groente beter zijn dan calorieën uit snoep. De ander zegt dat het niets uitmaakt of je nou 100 calorieën vanuit snoep eet of 100 calorieën uit groente.

Feitelijk gezien is dat waar. Alle calorieën leveren dezelfde hoeveelheid energie, dus daarmee is en blijft een calorie een calorie.

Maar de verschillende effecten van het soort voedingsmiddel is wel degelijk anders. 100 calorieën van snoep of 100 calorieën van groente heeft effect op je honger en verzadiging gevoel, gezondheid en je metabolisme. Wat je eet kan grote effecten hebben op de hormonale processen in het brein die je hongergevoel, gewicht en eetgedrag beïnvloeden.

Gevarieerde voeding heel belangrijk.

Is je lichaam een calorieën teller?

Ja je lichaam is al een calorieën teller maar dat komt door twee hormonen die belangrijk zijn bij dit systeem. Dat zijn ghreline en leptine.

Ghreline zorgt er voor dat wij honger krijgen en dat ons lichaam naar eten verlangt. Je maag gaat dan knorren. Leptine zorgt er voor dat het honger gevoel weer weg gaat, als je genoeg heb gegeten. Dus deze twee hormonen de ghreline en de leptine geven precies aan wanneer je moet gaan eten, met andere woorden je heb trek in calorieën. Maar ook wanneer je genoeg calorieën binnen heb en dus moet stoppen met eten.

Als je rustig eet en je goed luistert naar je lichaam je hongersysteem, dan verteld dit systeem je precies hoeveel calorieën je nodig heb. Dit systeem verteld je ook wanneer je genoeg calorieën heb gegeten. Het is dus eigenlijk niet nodig om in een boekje of een app jouw dagelijkse calorie innamen bij te houden. Je hoeft eigenlijk alleen maar te luisteren naar je lichaam. Dus bij hongergevoel moet je eten en bij geen hongergevoel moet je stoppen met eten.

Maar je weet natuurlijk wel dat niet al het eten het zelfde is. Er is daarom een gouden regel dat is, dat je gezond en koolhydraatarm moet gaan eten als je op je hongergevoel wilt vertrouwen. Dat komt omdat we uit de koolhydraten onze energie (calorieën) halen. Koolhydraten zitten onder andere in graanproducten dus in brood, pasta, rijst, aardappelen en peulvruchten. Maar de grootste bron van koolhydraten is suiker. Dat zit in vrijwel alle kant en klaar producten zoals pakjes, zakjes en in alle kant en klare maaltijden, snacks en frisdrank.

Dus koolhydraten zitten bijna in alles wat wij tegenwoordig eten. En die koolhydraten verstoren ons hongergevoel en dat heeft te maken met deze twee stofjes: glucose en insuline.

Als je lichaam koolhydraten heeft gegeten dan zet ons lichaam dat om in glucose, dit word ook wel bloedsuiker genoemd. De glucose geeft energie af aan ons lichaam. De meeste mensen eten te veel koolhydraten en daar door schiet hun glucoseniveau iedere dag een aantal keer veel te snel omhoog. Dit pieken van je bloedsuiker spiegel is helemaal niet gezond. Om deze pieken tegen te gaan maakt je lichaam het hormoon aan dat insuline heet. Dit hormoon laat de gevaarlijke glucosepiek snel afnemen.

Bij dit proces daalt je energie naar een laag niveau. En dat voelt het zelfde als honger krijgen, terwijl je eigenlijk nog genoeg calorieën over heb en dus niet hoeft te eten. Dus het eten van te veel koolhydraten en dan bedoel ik de bewerkte varianten waar veel suikers in zitten of zijn toe gevoegd. Geeft het lichaam een vals hongergevoel en daar door voel je niet of je lichaam honger heeft.

Hieronder boeken die interessant voor je kunnen zijn?

Het complete keto-dieet kookboek
Afvallen met gezond en vooral lekker eten.
Killerbody Dieet.
Intermittent Fasting
Fitchefcombi

Meer informatie over FitChef Turbo?

Er zijn inmiddels al meer dan 25.000 mensen je voor gegaan!

Ja! Ik wil meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *