Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Hoe krijg ik meer Energie?

Gemiddelde leestijd: 37 minuten

Hoe krijg ik meer energie? Wil jij ook voldoende energie hebben om elke dag van ’s ochtends tot ’s avonds als een kanonskogel door het leven gaan. En zin hebben in het leven en daar ook van te kunnen genieten. Tijd voor je zelf te hebben en de hobby`s die je al zo lang had willen doen. Maar je heb er nooit tijd voor vrij gemaakt. Ik hoop je in ieder geval te enthousiasmeren en je handvatten geven om te kijken hoe jij zoveel mogelijk energie kunt halen uit het leven. Lees snel verder!

Hoe krijg ik meer energie?

Sommige mensen zijn niet vooruit te branden en klagen altijd over het feit dat ze meer energie willen, maar tegelijkertijd nooit datgene aanpakken waar alle energie naar toe stroomt. Iedereen heeft natuurlijk ook mensen om zich heen die elke dag van ’s ochtends tot ’s avonds als een kanonskogel door het leven gaan. Dat lijkt misschien zo, en misschien is dat ook wel echt zo, maar die mensen hebben wel werk verricht. Ze werken aan zichzelf en zijn daar elke dag mee bezig. Ze gaan op ontdekking en kijken wat ze anders kunnen doen. Ik hoop je in ieder geval te enthousiasmeren en je handvatten geven om te kijken hoe jij zoveel mogelijk energie kunt halen uit het leven.

Hoe komt een energietekort?

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen waarom je een energietekort hebt want dat kan je dag flink verpesten. De productiviteit en motivatie nemen af en je kan dan een behoorlijk kort lontje krijgen. De volgende factoren zouden oorzaken kunnen zijn van een energietekort.

Te weinig slaap of slaap van slechte kwaliteit

We weten allemaal dat je niet te weinig moet slapen maar dat ook teveel slaap slecht is voor je gezondheid. Voor de meeste mensen is zeven à acht uur slaap optimaal. We weten ook dat niet elk uur slaapt gelijk is. Wanneer je heel efficiënt slaapt heb je natuurlijk ook minder slaap nodig. En ben je eerder klaar en uitgerust om aan de nieuwe dag te beginnen. Je kunt je voorstellen dat als je elk uur wordt gewekt. En het weer lang duurt voordat je in slaap valt. Dat de kwaliteit van jouw nachtrust veel minder is dan voor iemand die gewoon aan één stuk doorslaapt.

Het zit dus niet altijd in de kwaliteit van jouw slaap of de hoeveelheid slaap die jij gemiddeld in een nacht pakt. Als de slaapkwaliteit slecht is dan kun je het nauwelijks compenseren met meer uren slaap. Als je genoeg uren in bed ligt maar je raakt toch niet uitgerust, probeer dan eerst te kijken wat de kwaliteit van jouw slaap is en pas daarna de slaap kwantiteit aan te pakken

Ziekte en stress zorgen ervoor dat je meer slaapt dan anders. Dat klopt natuurlijk ook wel want je moet herstellen als er iets mis is met je lichaam. De bedoeling van herstel slaap is dat het tijdelijk is want anders kun je niet van de echte herstel spreken.

Er zijn ook een hoop mensen die last hebben van vermoeidheid en slaaptekort. Er zijn vaak allerlei factoren waardoor je wakker kunt liggen. Het is ontzettend belangrijk om te kijken of jij tevreden bent over jouw slaap en wat je daar aan kan doen. Denk niet aan de kortetermijnoplossing maar aan de lange termijn. Vaak denkt men dat ze wel zullen wennen aan het slaaptekort. Maar niks is minder waar, er kunnen ontzettend veel vervelende dingen gebeuren, zowel bewust als onbewust, als je slaap te kort komt. Als je gewoon goed slaapt en je raakt ook uitgerust wakker, zal jouw kwaliteit van leven vele malen beter zijn dan iemand die elke nacht chronisch slaaptekort heeft.

Hoe krijg ik meer energie?

Te weinig beweging of frisse lucht

Veel mensen zitten tegenwoordig het merendeel van hun tijd. Daardoor lopen we veel meer kans op allerlei kwaaltjes en onze gezondheid gaat daardoor zeker achteruit. Door regelmatig op te staan en te bewegen is de kans kleiner dat je ziek wordt. Het is ook bewezen dat tijd doorbrengen in de buitenlucht je echt gezonder kan maken. Even naar het bos, het strand of het park in de buurt is een gezonde keuze voor jouw lichaam en geest. De natuur kan gewichtsverlies bevorderen door buitenactiviteiten te ondernemen. De natuur verbetert ook onze hersenfuncties en de zon zorgt voor de vitamine D inname. Ook zorgt beweging en frisse lucht ervoor dat jij minder stress ervaart, en het buiten zijn en de natuur maakt je gelukkiger.

Hoe krijg ik meer energie?

Teveel koffie, alcohol een suikerhoudende voeding

Voor de meeste mensen is dat kopje koffie het ultieme genieten in de morgen en dan met een gebakje erbij en een paar uurtjes verder dat welverdiende borreltje. Ieder mens heeft wel zo’n reden waarom dit lekker is en waarom dit past bij wat jij op dat moment nodig hebt. Je kunt er van alles van vinden maar ik zelf vind het wel interessant is om te weten wat het nou eigenlijk met je doet en wat je nou eigenlijk in jouw lichaam stopt.

Voor veel mensen klinkt het extreem om te stoppen met al deze dingen en het zal ook zeker niet makkelijk zijn als jij een tijdje wil stoppen met één van deze drie of met alle drie. Als je gaat stoppen zal dat voor je lichaam het grootste verschil zijn en er zullen vele gezondheidsvoordelen zijn, maar ook mentaal omdat je dan zonder deze middelen de dag door komt. Vooral koffie, suiker en alcohol zijn pepmiddelen.

En in onze wereld waar wij nu leven is dit de gewoonste zaak van de wereld, om al deze dingen te nuttigen of één daarvan. Veel mensen zorgen slecht voor zichzelf en belonen zichzelf voortdurend met deze pepmiddelen. Maar wist je dat een wandeling in de natuur, of sporten op het veld, of gezond eten, een lekker bad of massage en dan een knuffel, veel gezondere keuzes zijn? Dit zijn de dingen, daar hebben we wat aan en niet al die pep en verdovende en kalmerende middelen. Je zal merken als je rustig aan begint met veranderen dat de drang naar deze drie middelen vanzelf minder groot wordt.

Teveel koffie, alcohol een suikerhoudende voeding

Te weinig water

Weinig water drinken kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt. Hoofdpijn is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Veel mensen lossen dit op door een pijnstiller te pakken. Maar ik zeg je bij deze, probeer het eerst even te verhelpen met een paar glazen water. Veel mensen zullen ook wel merken dat ze vaker naar toilet moeten als ze meer water drinken. Je zult misschien ook al merken dat de kleur van jouw urine veel lichter is.

Deze kleur heeft te maken met hoeveel vocht er in jouw lichaam komt. Hoe donkerder de kleur, hoe minder je hebt gedronken. Als je een droge mond begint te krijgen geeft jouw lichaam eigenlijk aan dat het vocht nodig heeft. Neem een paar glazen water, dan zal je merken dat je minder last hebt van een droge mond. Ook hebben veel mensen last van een droge huid en droge lippen. Dit kan ook te maken hebben met het feit dat je te weinig drinkt.

Te weinig voedingsstoffen en vitamines binnen krijgen

Veel mensen hebben last van kleine aandoeningen. Het zijn klachten maar ze gaan niet op onderzoek uit. Sommigen gaan naar de dokter en anderen blijven heel lang met deze kleine kwaaltjes lopen. Maar veel van deze kwaaltjes hebben te maken met een tekort aan bepaalde vitamine of mineralen. Ook je voeding kan hier een grote rol bij spelen. Het kan zijn dat als je te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnen krijgt, dat je lichaam last heeft van een tekort van iets.

Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je meer kans hebt op diabetes en hart en vaatziekten. Bij ondervoeding krijg je een tekort van bepaalde voedingsstoffen binnen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot ondergewicht maar ook tot een lage weerstand. Heb je van bepaalde voedingsstoffen te veel binnengekregen, dan kan dat tot overgewicht leiden en ook weer een lage weerstand.

Te weinig voedingsstoffen en vitamines binnen krijgen

De kwaliteit van het eten is niet meer zoals vroeger?

Vandaag de dag eten mensen veel meer bewerkt voedsel dan vroeger, en er zitten veel minder vitaminen en mineralen in. Dit heeft met verschillende oorzaken te maken. Bijvoorbeeld met de landbouw en de slechte kunstmest samenstelling door vervuiling van voeding, milieu, uitlaatgasse en gifstoffen.

Ik geloof heel erg in de voeding van vroeger en dat elk lichaam heel anders werkt. Het voedingscentrum geeft aan dat als je de schijf van vijf volgt, je eigenlijk gezond bent en dat je geen supplementen nodig hebt. Ik denk dat dat niet klopt. Ik bedoel hier niet zozeer mee dat iedereen supplementen nodig hebt. Daar moet ook iedereen zelf een conclusie uit trekken. Maar ik geloof niet dat als iedereen de schijf van vijf volgt, dat hun gezondheid optimaal is. Ik ben er heel erg voor om te kijken hoe je jouw conditie naar een hoger niveau kunnen tillen omdat ieder lichaam weer anders is.

Het is natuurlijk ontzettend belangrijk om te kijken welke voeding jij eet en welke je bijvoorbeeld kunt aanvullen. Geconcentreerde voedingsstoffen zijn in mijn ogen ontzettend belangrijk. Verder zeg ik altijd dat jij je eigen kompas bent. Luister goed naar je lichaam en kijk waar jij je goed bij voelt. Ik denk dat je dan al veel meer stappen hebt gezet dan de meeste mensen om je heen. Natuurlijk is het raadzaam om altijd eerst je eigen arts raadplegen of bijvoorbeeld een orthomoleculaire arts in te schakelen voordat je hierover beslissingen maakt.

De kwaliteit van het eten is niet meer zoals vroeger?

Te lang tv kijken of computer en telefoongebruik op een dag

Voor je ogen is het zeker belangrijk om niet te lang naar een beeldscherm te kijken. Ook is het voor je ogen belangrijk om naar een scherm op verschillende afstanden te kijken. Als je lang naar de tv of een computerscherm of op jouw telefoon op dezelfde afstand aan het kijken bent, worden je ogen vermoeid. Daarom wordt bij veel mensen die beeldschermwerk doen ook aangeraden om ieder kwartier eventjes weg te kijken. Het is natuurlijk helemaal goed als je gewoon even naar buiten gaat. Ook al zijn het maar twee minuutjes.

In de avond kijken de meeste mensen even TV. Hoe belangrijk is het dan om gewoon even wat anders te gaan doen. Misschien even een rondje lopen of doe een bordspel of heb een goed gesprek. TV kijken kan een gevoel van ontspanning geven, en ik geloof ook zeker dat dat zo werkt. Maar hele avonden TV kijken als je ook al de hele dag naar je telefoon en je beeldscherm hebt gekeken, kan niet goed zijn. Het is dus heel belangrijk om hier afwegingen over te maken en om te kijken of je niet wordt leeggezogen en dat je niet meer zonder kan.

Te lang tv kijken of computer en telefoongebruik op een dag

Ieder mens is ook graag afgeleid

Elk mens heeft hersens en deze hersens zijn zeer gefocust op nieuwe prikkels. Ieder mens is ook graag afgeleid. De mobiele telefoon is daar uitermate geschikt voor. Er zijn zoveel mensen die tegenwoordig voor ieder ding hun mobiele telefoon uit hun zak pakken en dit zorgt er ook voor dat jouw hersenen continu nieuwe prikkels krijgen. Je wordt dan elke keer weer afgeleid en deze prikkels zorgen voor het geluksstofje dopamine. Dopamine zijn gelukshormonen, daar wil elk mens er meer van hebben en het is daardoor ook zeer verslavend. Er zijn ontzettend veel mensen die lijden aan de verslaving van hun telefoon. Ze kunnen niet meer stoppen en zijn er de hele dag mee bezig. Het eerste wat ze doen als ze wakker worden, is hun telefoon pakken. En als ze naar bed gaan is dat het laatste wat ze hebben gezien.

Veel mensen vinden het heerlijk om afgeleid zijn en onderbroken te worden en eigenlijk niet meer weten wat ze met de tijd moeten als ze niks te doen hebben of als er een stilte valt. Maar tegelijkertijd zijn ze daardoor vaak ontzettend moe van en uitgeput en hebben een overvol hoofd omdat ze de hele dag naar hun telefoon zitten te kijken. Elke keer weer die pop-up notificaties op je telefoon van social media, het nieuws, privé gesprekken, mailtjes die binnenkomen, dat kost ieder mens ontzettend veel energie. We hebben allemaal nou eenmaal maar een beperkte hoeveelheid energie en veel daarvan gaat tegenwoordig verloren omdat we zoveel op onze telefoon bezig zijn.

Je hebt dus discipline nodig om aan je optimale ontspanning te werken. Ik denk om vermoeidheid tegen te gaan, dit één van de belangrijkste stappen is om hieraan te werken. Om weer in jouw kracht te komen te staan moet je ervoor zorgen dat je minder die telefoon gebruikt en daar ook echt met jezelf afspraken over maakt hoe je dit het beste kunt doen.

Nu we weten wat de oorzaken van energietekort zouden kunnen zijn, is het nog veel interessanter om te kijken hoe je er ook weer vanaf komt.

Sport en bewegen

Is sporten en bewegen gezond? Een oud Romeins spreekwoord luidt: een gezonde geest in een gezond lichaam, en dat geldt nog steeds. Mensen die meer bewegen en sporten zijn niet alleen lichamelijk fitter maar ook zeker mentaal fitter. Ze hebben ook minder kans op allerlei vervelende kwalen. Want als je sport of lekker aan het bewegen bent, verbetert dat de kwaliteit van je leven en dat geldt ook zeker op latere leeftijd.

Veel mensen wonen in de buurt van een supermarkt maar toch pakken ze vaak de auto of als iemand een paar verdiepingen hoog woont, pakken ze de lift. Ook zitten er veel mensen na hun werk lekker op de bank met allemaal heerlijk eten om zich heen zoals chips, noten, of ijs, wat natuurlijk allemaal niet zo gezond is voor jouw lichaam. Je kan wel zeggen dat deze tijd waarin wij leven, het moderne tijdperk is waar je eigenlijk van alle gemakken bent voorzien. Maar ons lichaam profiteert hier zeker niet van, het aantal mensen met overgewicht neemt elke dag toe. Het aantal mensen met diabetes en andere lichamelijke aandoeningen stijgen de pan uit.

De oplossing voor deze problemen is eenvoudig: meer bewegen en sporten. Als je regelmatig aan sport en bewegen doet is dat één van de goedkoopste manieren om aan jouw gezondheid te werken. Hoe vaker je dit doet, hoe beter dit is voor jouw lichaam en als mens in totaliteit. Zeker voor volwassenen en ouderen luidt het advies om elke dag een x aantal minuten matig tot intensieve inspanning te gaan doen zoals lekker roeien, wandelen, fietsen, joggen. Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, maar hoe meer je beweegt hoe meer dat gezondheidsvoordelen kan hebben. Doe daarnaast minstens twee maal per week aan spier- en botversterkende activiteiten en combineer deze als je wat ouder bent met balansoefeningen. Het vele zitten, dat moet je juist voorkomen.

Sport en bewegen

Voordelen van sport en bewegen

Er zijn een aantal overduidelijke voordelen aan regelmatig aan sport en bewegen doet.

Het verbetert je humeur, daar bedoel ik mee dat je beter de dag ingaat, dat je een lekker gevoel hebt en dat je meer energie hebt om je activiteiten te kunnen doen.

Bewegen is goed voor je bloedcirculatie. Ook je ademhaling heeft er profijt van en spieren, gewrichten en botten in je lichaam. Bewegen stimuleert ook de stofwisseling en dat kan weer een positief effect geven op je gewicht. Als je regelmatig beweegt of aan sport doet zul je merken dat je minder vatbaar bent voor verschillende kwaaltjes. Ook kan het je weer helpen om je stressniveau naar beneden te halen of wel helemaal kwijt te raken. Het zorgt er voor dat je minder kans hebt op blessures.

Je bent ook sterker omdat je beweegt. Dus ben je letterlijk meer in balans en is er dan ook minder kans dat je kan vallen. Doordat je beweegt is je kwaliteit van leven veel beter. Door bewegen is je houding, je energie en je lichaam weer in balans. Ook de manier van denken zal een grote impact hebben op je dagelijks zijn. Het is goed voor de mentale gezondheid. Zeker voor ouderen is het belangrijk om te blijven bewegen, sporten en balansoefeningen te doen, want dat zorgt ervoor dat je veel langer voor jezelf kunt blijven zorgen en dat je veel minder afhankelijk bent van anderen.

We kunnen deze lijst met voordelen nog veel langer maken. De kans op allerlei chronische aandoening is bijvoorbeeld natuurlijk ook veel kleiner als je blijft bewegen. En wat natuurlijk nog belangrijker is, is dat sporten en bewegen ontzettend belangrijk is.

Maar het moet wel op het niveau zijn dat voor jou haalbaar is. Het is zonde als je door het bewegen of sporten allerlei aandoeningen krijgt want dat is het natuurlijk niet waard. Sommige mensen hebben intensief gesport en anderen hebben nooit gesport. Dus probeer te kijken naar wat jouw lichaam aankan en voorkom zo blessures. Maar beginnen met bewegen of sporten kan altijd!

Voordelen van sport en bewegen

Beter wakker worden

Heb je ook zo’n moeite om wakker te worden als ´s ochtends de wekker gaat? Het is goed om te kijken, als dit bij jou een probleem is, waar jij energie van krijgt. Je kunt bijvoorbeeld als je wakker wordt even een aantal minuten op en neer springen, of opdrukken, of even boksen in de lucht. Dat zal je helpen om zowel calorieën te verbranden als energie te brengen in je lichaam zodat je beter opstaat ´s ochtends.

Beter slapen

Ik denk dat iedereen wel weet dat een goede nachtrust ontzettend belangrijk is en de basis is voor meer energie. Ieder mens zal daarin wel verschillen, de één heeft meer slaap nodig dan de ander. De kwaliteit van je slaap is daarin ontzettend belangrijk. Hoe dieper je slaapt, des te sneller je uitgerust bent. Even een powernap doen, of een dutje, kan ontzettend veel helpen als je het even niet meer ziet zitten. Je zal zien dat je na de power nap er weer bent. Maar aan de andere kant zal 12 uur lang in je bed liggen je zeker niet helpen fit te voelen. Ik denk dat 7 á 8 uur het perfecte aantal uren zal zijn om lekker uitgerust wakker te worden.

Beter slapen

Verminder je stress niveau

Soms lijkt het zo moeilijk om je stressniveau te verminderen, zeker als de stress in je hoofd zit. Ieder mens heeft wel eens een hoofd vol met zorgen, gedachten en ideeën en dan lijkt het onmogelijk om te ontspannen. Elk mens voelt zich ook wel eens gespannen en heeft dan een heel zwaar gevoel. Je kunt dan ook allerlei rare kwaaltjes krijgen waar je op dat moment niet op zit te wachten. Ik heb ook altijd gedacht dat stress slecht voor je is en schadelijk voor het lichaam maar dat is zeker niet waar stress zorgt.

Stress leidt er ook toe dat je alert bent en dat je goed op bepaalde dingen kunt reageren. Maar teveel stress is zeker schadelijk, het kan er voor zorgen dat er allerlei negatieve invloeden en processen in je lichaam gaan plaatsvinden. Bepaalde dingen worden dan overbelast en als het te lang duurt vertaalt dat zich in een burn-out. Je moet ervoor zorgen dat je dit voor bent en dat je dus jouw manier van leven verandert. Stress verminderen is niet heel moeilijk maar je hebt daar wel de nodige discipline voor nodig om te willen veranderen.

Stress

Maak van bewegen een gewoonte

Wanneer je stress ervaart, en dan heb ik het dan vooral over wat je in de weg staat, is het heel belangrijk om te blijven bewegen. Als je bijvoorbeeld een wandeling maakt zal je merken dat je hoofd leger wordt. Stress zorgt er voor dat je lichaam het hormoon adrenaline aan maakt en door de beweging of sport breek je dit hormoon af. Door te bewegen worden er ook stofjes aangemaakt in je hersenen waardoor je je meer gaat ontspannen.

Hoe krijg ik meer energie?

Gebruik geen pepmiddelen

Ook is het belangrijk om cafeïne, veel suikers, sigaretten en alcohol zoveel mogelijk te vermijden. Bij het gebruik van deze middelen voel je je alert en vol energie maar na die periode zak je weer helemaal in en dan denk je deze middelen weer nodig te hebben. Daardoor kom je niet makkelijk in balans en je zal merken dat de symptomen van stress steeds ergens zullen worden.

Maak voor jezelf een takenlijst

Je zal zien als je stress ervaart dat je het soms even niet meer kan zien. Door een lijstje te maken, oftewel een takenlijst, zal je het overzicht veel beter behouden. Bovendien kun je dingen afstrepen en dat helpt weer om er voor te zorgen dat je minder stress ervaart want juist door dingen af te strepen zal je merken dat je hoofd leger wordt. Door een takenlijst op te stellen kom je er ook beter achter wat voor jou nou echt belangrijk is en zal je ook zien dat er dingen zijn waar je je wel heel druk over maakt maar die best wel even kunnen wachten. Daarbij helpt het met focussen op de dingen die echt moeten en zorg je er zo ook voor dat je taken afrondt. Het relativeren van taken zal uiteindelijk ook de stress verminderen.

10 dingen tegelijk doen

Veel mensen doen veel dingen tegelijk, dat heet met een mooi woord multitasken. Maar het kan veel schade aanbrengen bij de mens. Door veel dingen elke dag tegelijk te doen zal je merken dat je hoofd een grote warboel wordt. Focus je daarom op één ding en als dat ding klaar is, ga dan op naar het volgende. Zo zal je zien dat je veel meer werk kunt verzetten en dat je je werk overzichtelijk houdt.

Zorg voor ruimte in een agenda

Een heel simpel maar toch voor veel mensen een moeilijk advies om op te volgen: laat in je hoofd of in je agenda ook gewoon witte delen staan. Delen in de dag waar jij niks hoeft te doen, delen in de dag die je zelf kunt invullen. Dit zijn juist de delen van de dag die ervoor zorgen dat jouw stressniveau omlaag zal gaan.

Ontdek wat jouw hobby’s zijn

Als je merkt dat je veel stress ervaart, en dat je hier ook echt last van krijgt, kun je natuurlijk kijken of je met jouw hobby’s je beter gaat voelen. Er zijn allerlei soorten ontspannende anti- stress muziek waar je naar kunt luisteren. Je kunt bijvoorbeeld spelletjes spelen zodat je de drukte van de dag meer kunt vergeten. Maar je kunt natuurlijk ook kijken of een goed gesprek wilt helpen of misschien juist wel een afspraak afzeggen omdat je jezelf eigen tijd gunt. Je kunt ook een dagboekje bijhouden zodat je je stress van je af kunt schrijven. Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, zolang jij je er maar goed bij voelt en zolang je dit soort dingen blijft doen zodat jouw stressniveau naar beneden gaat.

Ontdek wat jouw hobby`s zijn

Tijd voor jezelf maken

Meditatie of een ademhalingsoefening of gewoon even stilzitten en voor je uit staren, zijn allemaal ontzettend goede oefeningen om te doen. Met deze methodes kan jouw stressniveau behoorlijk naar beneden gaan. Voor veel mensen kan dit een beetje saai zijn maar je zult merken dat als je deze methodes vaker toepast je er echt voordelen uit zult halen.

Online Cursus The Happiness Challenge!

Van Frank de Moei.

Ga direct naar de speciale kortingspagina!

Knuffelen

Als we met elkaar knuffelen komt het knuffelhormoon vrij. Dit hormoon geeft je zelfvertrouwen en maakt je vrolijk. Knuffelen zorgt ervoor dat jouw stress vermindert en dat zorgt er dan weer voor dat je ook bij jouw partner de stress omlaag haalt. Daarom is het ontzettend belangrijk om samen lekker veel te knuffelen

Je voeding veranderen

Om meer energie te krijgen kun je ook je eetpatroon veranderen, maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Wat is nou eigenlijk gezonde voeding? En hoe zorg je ervoor dat je die nieuwe eetgewoonten dagelijks kunt volhouden?

Wees niet te streng voor jezelf

Er is geen snellere manier om te falen dan te beginnen met een slechte houding. Ik kom nog steeds veel mensen tegen die hier heel veel moeite mee hebben en al bij voorbaat denken dat ze het niet gaan halen. Wat een straf zal het zijn om op je eten te letten en dat je het toch niet lang vol kunt houden omdat niemand dat doet. Als je dit allemaal denkt dan is de kans ook groot dat het precies zo zal zijn. Het is dus aan te raden om niet te streng voor jezelf te zijn en gewoon te bekijken wat je precies aankan.

Thuis lekker eten

Als je thuis kookt, geef jezelf de tijd om het eten voor te bereiden en te koken. Vooral in het begin is het heel belangrijk om hier echt aandacht aan te geven. Zorg dat je alles in huis hebt en denk er van te voren over na wat je precies gaat maken zodat je niet verzwakt.

eiwitrijke recepten kookpakket

Het complete eiwitrijke recepten kookpakket

Boordevol lekkere eiwitrijke recepten die op een snelle en gemakkelijke manier klaar te maken zijn en ze laten je spieren groeien!

Ga direct naar de speciale kortingspagina!

Wat staat er in de voorraadkast?

Als je wilt uitzoeken hoe je meer energie kunt krijgen, is het heel belangrijk om te bekijken wat er allemaal in jouw voorraadkast staat. Als deze vol staat met koekjes, snoep en voorverpakte sauzen en specerijen, zal dat niet jouw optimale gezondheid bevoordelen. Zorg ervoor dat je voorraadkast altijd gevuld is met veel volkoren granen, bonen, verse groenten, noten en fruit.

Junkfood

Junkfood is iets wat verschrikkelijk is voor jouw gezondheid. Heb je alleen een ijskast gevuld met bevroren pizza’s, vlees en kant-en-klaarmaaltijden, dan zal je het niet gaan redden om die optimale gezondheid te bereiken. Als je jouw voedingspatroon drastisch aanpakt zal je merken dat als jij meer groente gaat eten, dat er ontzettend veel variatiemogelijkheden zijn met veel verschillende smaken. Het kost tijd om hieraan te wennen maar je zult merken dat je veel gezonder gaat eten en dat je ook minder trek hebt in al die pizza’s en kant-en-klaarmaaltijden. Door te gaan experimenteren zal je veel creatieve maaltijden samenstellen en zullen de maaltijden veel meer kleur bevatten dan dat je gewend bent.

Junkfood

Wees zelfverzekerd

Als jij drastisch jouw levensstijl verandert zullen er altijd wel mensen zijn die vragen waarom jij een andere manier van eten hebt. Dat is natuurlijk helemaal niet zo gek want wij mensen zijn zo gewend aan dat stukje vlees op ons bord met een aardappel en een klein portie groenten dat het wel een rare gedachte is als jij een heel bord sla eet. Of dat je bijvoorbeeld jouw broodmaaltijd in gaat leveren voor een portie broccoli met wat noten. Als je daar vragen over krijgt wees dan altijd eerlijk over wat je doet en waarom en zorg ervoor dat je voldoende kennis hebt over jouw manier van eten. Ga echt geen discussie aan met mensen die er niet voor openstaan, dit zorgt alleen maar voor onnodige stress.

Weg van huis

Als je het huis uitgaat is het belangrijk om te weten voor hoelang dat zal zijn en of je iets van eten bij je hebt. Zorg dat je geen hongerklop krijgt. Natuurlijk heb je niet meer honger dan eerst maar je zult zien dat er onderweg vele verleidingen zijn en dat het ook moeilijk is om iets voedzaams te krijgen bij een of andere benzinestation. Wat vers fruit, een goed verpakte salade, of zelfs walnoten zijn in zulke gevallen ideaal.

Jezelf teleurstellen

Stel je hebt een zwak moment want je hebt het even druk en je grijpt toch naar dat stuk chocola of saucijzenbroodje. Dat geeft helemaal niet want dat kan iedereen overkomen. Maar de sleutel tot een succesvol dieet en een optimale gezondheid is een levensstijl waarbij jij je prettig voelt en waar jij niet te streng voor jezelf bent. Er zullen vast wel mensen zijn die het hier niet mee eens zijn maar als jij je net hebt gerealiseerd dat je per ongeluk saucijzenbroodje hebt gegeten, is het belangrijk om jezelf niet te verwijten dat je hebt gefaald.

Het is namelijk geen wedstrijd. Een gezonde levensstijl is een zoektocht en hoeft ook niet in één week klaar te zijn. Een gezonde levensstijl is een manier van leven waar jij je prettig bij voelt en waarin jij meer energie krijgt zodat je een leuk en gezond leven hebt. Als je dat saucijzenbroodje hebt gegeten is dat het beste wat je op dat moment hebt gedaan. Het klopt dat het niet past binnen een gezonde leefstijl maar jezelf alsmaar straffen omdat jij niks anders meer mag eten, is ook niet de weg. Doe wat het beste is op dat moment. Op het moment dat een dieet niet meer leuk is, dan is dat het moment dat je begint te denken dat het misschien niet de moeite waard is. En dat brengt ons naar het volgende punt.

Hoe krijg ik meer energie

Blijf sterk zonder oordeel

Je zult merken dat de eerste paar dagen erg moeilijk zijn maar zodra je eenmaal gewend ben aan jouw nieuwe manier van leven wordt het makkelijker en eenvoudiger. Velen van ons denken gelijk aan bitterballen met mosterd of pistoletjes met filet americain. Of je denkt alleen maar aan die ene aardappel met dat stukje vlees en misschien nog wat sla of groente.

Maar je zult merken dat na een aantal weken lekker groente hebben gekookt, dat je automatisch een veel gezonder gerecht op tafel gaat zetten en dat je waarschijnlijk steeds minder aan vlees gaat denken of die bitterballen. Maar ik vind ook dat als jij zo ontzettend veel moeite hebt, ook nog na vele weken, gun jezelf dan af en toe een moment. Een gezonde manier van leven is geen druk op de knop. Nogmaals, het is geen dieet dat in een week is afgelopen. Het gaat om het gehele plaatje dat jij jezelf wilt geven zodat je een veel actievere levensstijl krijgt en dat je veel meer energie hebt om jouw leukste leven te leiden.

Oordeel niet over anderen

Als jij het niet eens bent met de manier van eten van een ander, of je denkt dit had ik anders gedaan. Dan zeg ik bij deze: niemand is perfect, ook jij niet. De beste manier om mensen te helpen en te overtuigen is vooral te blijven bij jezelf en te voelen dat dit goed voor jou is. Je kunt het benoemen naar de ander dat jij een gezonde keuze maakt die je heel bewust hebt gemaakt en misschien zullen ze jouw voorbeeld dan overnemen.

Als je het niet eens bent met iemands manier van leven of eten, is het belangrijk om te onthouden dat er altijd mensen zijn die het anders doen. Maar dit hoeft niet te betekenen dat je niet met deze mensen om kunt gaan. Het is heel belangrijk om bij jezelf te blijven, om jouw eigen keuzes te maken en dat geldt ook voor de ander. Enthousiasmeren is in mijn ogen altijd goed maar als het niet aanslaat of niet wordt begrepen, stop ermee. Kijk naar jezelf, dat is de belangrijkste weg die jij kunt bewandelen om meer energie te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *