Gezonde tussendoortjes? In dit artikel wil ik je graag meer vertellen over, wat gezonde tussendoortjes zijn. Wat zou je nou het beste kunnen eten en drinken als je trek heb? Lees snel verder?
Inhoudsopgave
Gezonde tussendoortjes
Gezonde tussendoortjes kunnen soms wel eens lastig zijn. Als je door de supermarkt loopt en je ziet al die liga’s en sultana’s liggen kan dat moeilijk zijn om ze te laten liggen. Ze zijn al kant en klaar en de verpakkingen zien al lekker uit. Maar toch als je kijkt wat er allemaal in zit, zijn ze niet zo gezond en zitten er ook niet heel veel voedingstoffen in die belangrijk zijn voor je lichaam. En als je zelf wat kan maken wil je ook niet uren in de keuken staan, want tussendoor even snel iets eten gaat dan niet lukken.
Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Fruit.
Altijd een goed idee, voor een gezond tussendoortje want er zitten veel vitamines, mineralen en antioxidanten in fruit. Probeer wel zo veel mogelijk fruit uit het seizoen te eten en denk erom niet te veel, vanwege de fruitsuikers die in fruit zitten. Combineer het lekker met wat noten.

Rauwkost.
Rauwkost is ook een gezond tussendoortje. Het fijne aan rauwkost is dat je er zo veel van kan eten als je zou willen. Het is goede vulling en er zitten weinig calorieën in rauwkost. Je kan rauwkost bijvoorbeeld combineren met een lekkere dip zoals yoghurt, hummus of een lekkere olie. Want gezonde vetten zijn ook heel belangrijk voor ons lichaam. Een wortel heeft weinig calorieën en is lekker smaakvol. Je kan ook denken aan komkommer, bleekselderij, tomaatjes, paprika of gewoon een eigen gemaakte rauwkost salade.

Een kopje thee of koffie.
Soms heb je niet honger maar toch zin om wat te nemen. Water is dan saai maar een lekker warm kopje thee, daar is het dan tijd voor. Denk aan verse kruiden thee zoals gember of munt. Of je neemt een kopje koffie, als je wat drinkt kan dit je honger gevoel even weg nemen.
Vezelrijke volkoren cracker en boterhammen.
Een gezond tussendoortje kan ook zijn een volkoren cracker of boterham. Kies wel voor volkoren spelt producten of het liefst op basis van zuurdesem i.p.v. gist. Met gezond beleg zoals humus, avocado of een lekkere groente spreads. En een gekookt eitje, hüttenkäse, plakje kaas of vleeswaren kan natuurlijk ook.
Heerlijke energieballen.
Zelf gemaakte energie ballen zijn ook gezonde tussendoortjes. Dit kan je zelf heel goed maken met abrikoos, gember, cashewnoten, dadels, cacao en zaden. Je mixt twee a drie ingrediënten door elkaar met een mixer en draait er ballen van. Lekker voor tussendoor als je even trek heb.
Augurk, zilveruitjes of komkommerschuitje gevuld met lekkers.
Lekker old skool maar wel heel lekker en verantwoord. Wikkel er een plakje kipfilet omheen of een zelfgemaakt dipje van yoghurt of groenten. De komkommer kan je zelf beleggen met bijvoorbeeld roomkaas, tabasco, lente-uitje of een heerlijke humus. Bestrooien met heerlijke verse kruiden is ook erg lekker.
Kleurrijk, Fris en Lekker.
Water met een smaakje is helemaal hot en er zijn tal van variaties die je snel en ook nog eens makkelijk zelf kan maken. Daarnaast staat het ook nog eens heel feestelijk. Door dit te drinken leer je ook ongezoete dranken lekker te vinden en heb je op den duur minder behoeften aan zoete dranken. De zoetstoffen die in vruchtensappen zitten zijn ook nog eens heel slecht voor je darmflora.
Voorbeelden van zelf gemaakte frisse dranken.
- Komkommer, appel en munt.
- Citrusvrucht zoals de citroen en sinaasappel gecombineerd met munt of citroenmelisse.
- Granaatappel met rozemarijn of ananas, perzik en mango.
- Watermeloen en basilicum of granaatappel, gember en limoen.
- Framboos en limoen of citroen aardbei en appel.
Er zijn tal van variaties te bedenken en kijk goed wat er in de winkel ligt en bij het seizoen past. Maak een grote kan klaar voor jezelf of je visite en het ziet er feestelijk uit en het smaakt ook nog eens erg lekker.

Snack Attack.
Als je trek heb om even iets kleins te eten om weer fris en geconcentreerd te blijven. Dan kan je denken aan noten, zaden en gedroogde vruchten. Ze bevatten heel veel gezonde voedingstoffen. De hoeveelheid die wordt aangegeven bevatten te samen 100 calorieën . Zo ben je meer bewust van wat je soms ongemerkt binnen krijgt. Zo kun je goed de porties in de gaten houden.
- 34 g Krenten
- 10 ongezouten cashewnoten
- 3 of 4 gedroogde vijgen
- 8 ongezouten macadamianoten
- 16 g zonnebloempitten.
- 30 g gedroogde cranberry’s
- 16 g gepelde ongezouten pistachenoten
- 7 ongezouten pecannoten
- 15 ongezouten hazelnoten
- 15 ongezouten hele amandelen
- 35 g gedroogde blauwe bessen
- 16 g pompoenpitten
- 4 ongezouten paranoten
- 7 gedroogde abrikozen
- 4 gepelde ongezouten halve walnoten
- 33 g rozijnen.
Als je meer te weten wil komen over gezonde tussendoortjes, lunch en maaltijden dan is Fitchef Turbo misschien wat voor jou. Met Fitchef Turbo heb je in 15 minuten een heerlijke gezonde maaltijd op tafel staan.

Meer informatie over FitChef Turbo?
Er zijn inmiddels al meer dan 25.000 mensen je voor gegaan!