Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Fitbit Charge 3 Vs Fitbit Charge 4

Wat is het verschil?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Fitbit Charge 3 Vs Fitbit Charge 4. Op 31 maart 2020 lanceerde Fitbit de opvolger van de ontzettend populaire Fitbit Charge 3: de Fitbit Charge 4. Wat zijn de verschillen tussen deze 2 prachtige activity trackers? Ik heb ze voor jou op een rijtje gezet. Lees snel verder!

Fitbit Charge 3 Vs Fitbit Charge 4

Als je een Fitbit Charge Activity tracker wilt kopen maar je weet nog niet zeker welke het beste bij je past, lees dan snel verder.

Ik ga deze 2 Fitbits naast elkaar leggen en kijken wat de verschillen precies zijn. Op 31 maart 2020 lanceerde Fitbit de opvolger van de ontzettend populaire Fitbit Charge 3: de Fitbit Charge 4. Als je kijkt naar de vormgeving zie je nauwelijks verschil. Maar die is er wel degelijk want de Fitbit Charge 4 is een zeer waardige opvolger van de Charge 3. Deze Activity tracker heeft alles wat de Charge 3 ook heeft, maar ook veel extra’s zoals de langverwachte ingebouwde GPS ontvanger en de Fitbit pay.

De GPS is ingebouwd in de Charge 4

Het belangrijkste verschil tussen de beide Activity trackers is dat er in de nieuwe Charge 4 een GPS is ingebouwd. De tracker ontvangt dus zelfstandig en zonder smartphone het GPS-signaal. Of je rustig aan het wandelen bent, of je doet een ronde hardlopen, of je beslist om te gaan fietsen, je kunt je smartphone veilig thuis laten liggen. Deze Charge 4 berekent namelijk alles helemaal zelfstandig.

Charge 3 GPS sensor

Zoals ik hier al boven heb uitgelegd, heeft de Charge 3 geen ingebouwde GPS maar een GPS sensor. Als je dus je afstand en snelheid en route wil registreren tijdens het sporten, dan moet je je smartphone meenemen. De Activity tracker gebruikt namelijk het GPS signaal van je smartphone.

fitbit charge 3 vs fitbit charge 4

Contactloos betalen met de Charge 4

De Fitbit Charge 4 heeft een extra functie: de Fitbit Pay heet de deze functie. Hiermee kun je contactloos betalen. Dit is ontzettend makkelijk want je hoeft je bankpas niet meer mee te nemen. Ook heb je altijd geld op zak voor een kopje koffie of iets lekkers na het sporten. Ook als je beslist om een zeer zware workout zoals bootcamp of loopparcours te gaan doen, kun je je water wel thuis laten want je kunt gewoon een flesje water kopen na afloop. Wat het fijne is van deze functie is dat je portemonnee altijd veilig thuis ligt zodat je hem niet kunt verliezen. Je moet dan wel even uitzoeken of jouw bank de Fitbit Pay functie ondersteunt.

Charge 3 contactloos betalen?

Deze Fitbit Pay functie zit niet op de Charge 3, alleen als je een speciale editie zou aanschaffen. Op deze speciale editie zit een ingebouwde NFC chip (Near Field Communication). Deze chip is nodig om de verbinding te maken tussen de Activity tracker en de pinautomaten. Zo kun je draadloos betalen. Ook hier is het van belang dat je eerst kijkt of jouw bank dit systeem ondersteunt. Anders heb je niets aan deze functie.

Charge 4 het meten van je hartslag

De Fitbit Charge 4 meet in welke hartslagzone jij actief bent en voor hoelang je erin zit. Fitbit noemt dit ´minuten in actieve zones.´ De Fitbit Charge 4 kent jouw zogeheten hartslagzone. Dit doet de tracker om te kijken hoe lang je actief bent geweest en wat je precies traint. De Fitbit Charge 4 houdt dus tijdens het sporten in de gaten of je wel in de juiste hartslagzone traint. Zo kan het vaststellen of je je doelen misschien moet bijstellen. Dan weet je ook of je je uithoudingsvermogen aan het trainen bent of aan het afvallen.

Charge 3 meten van je hartslag

De Charge 3 is daarentegen ietsjes anders. Het meet wel je activiteiten zoals hoeveel stappen je hebt gezet, maar het meet niet in welke hartslagzone je zit. Je weet dus ook niet of je in de juiste hartslagzone zit en of je aan het afvallen bent of juist je uithoudingsvermogen aan het trainen bent.

fitbit charge 3 vs fitbit charge 4

Charge 4 slaap modus

Op deze Charge 4 zit ook de functie slaap modus. Als je gaat slapen schakel je alle meldingen op het scherm tijdelijk uit. Toch kan de Charge 4 al je functies tijdens je slaap ´s nachts meten, zonder dat de Activity tracker je stoort.

Charge 3 slaap modus

De Charge 3 meet wel je slaap maar heeft geen speciale slaap modus waarmee je meldingen en een oplichtend scherm tijdelijk kan uitzetten. Je kunt je meldingen wel uitzetten maar dat gaat niet met één druk op de knop. Veel mensen hebben er last van als ze aan het slapen zijn en het scherm opeens oplicht. Daar heb je bij de Charge 4 dus geen last van.

Het uiterlijk

De vormgeving is vrijwel hetzelfde gebleven. Het enige verschil wat ik heb kunnen opmerken is het gewicht. De Charge 4 is 26 gram en is dus een stuk lichter. De Charge 3 weegt 51 gram. Dat is bijna twee keer zoveel dan de Charge 4. Je voelt het horloge dus minder als het om je pols zit. Voor mij is dit zeker een voordeel, helemaal als ik aan het slapen ben. 

Conclusie.

Hoewel de vormgeving op het oog weinig verschilt, is de Charge 4 iets completer. Charge 4 heeft precies hetzelfde wat de Charge 3 ook heeft maar dan net ietsje meer. De ingebouwde GPS die je afstand, je snelheid en de route die je hebt gedaan registreert is echt een uitkomst. Je kan hierdoor precies weten wat je hebt gedaan, hoe je het hebt gedaan en of je het de volgende keer anders moet doen. Ook heeft de Charge 4 een extra functie zoals de Fitbit Pay. Je hoeft dus nooit meer je portemonnee mee te nemen of te verliezen tijdens het sporten. Ook is de Charge 4 een stuk lichter, het scheelt bijna de helft! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *