Caloriearm en koolhydraatarm dieet. In dit artikel wil ik je graag daar meer over vertellen. Wat zijn de verschillen tussen deze 2 diëten? Er zijn ontelbaar veel diëten die gewichtsverlies beloven. Maar hoe effectief zijn ze? En zijn ze wel gezond? Lees snel verder!
Inhoudsopgave
Misverstanden bij caloriearm en koolhydraatarm dieet?
Veel mensen denken dat caloriearm eten altijd een hele marteling moet zijn. Mensen denken dat je dan de hele dag honger moet lijden voor dat je wat mag eten. We denken dat je nooit mee iets lekkers mag eten bijvoorbeeld even lekker snacken. En dat we nooit meer noten, kaas of iets met vet erin mogen eten.
Gelukkig kun je ook al een groot verschil maken door wat kleine aanpassingen door te voeren. En als je echt wil gaan afvallen dan is het beste om naar je eetpatroon te kijken. Als je altijd ongezond eet, gaan een paar aanpassingen niet helpen, maar als je de gewoonte aanleert om in het algemeen gezond te gaan eten, gaat dat je zeker helpen.
Er zijn ontelbaar veel diëten die gewichtsverlies beloven. Maar hoe effectief zijn ze? En zijn ze wel gezond?
Caloriearm dieet onder de loep nemen.
Er is geen speld tussen te krijgen: Te veel calorieën binnen krijgen maakt dat je te dik word. Dus moet je er minder van nemen als je wil afvallen. Logisch dat allerlei diëten aansturen op een lagere calorie innamen. Er zijn veel verschillende afval diëten die je kan volgen. Hoe verschillend die afval diëten ook zijn, ze hebben een advies gemeen: Eet minder. Dat is best een goed advies. Want het is bewezen dat het verminderen van calorie innamen helpt om gewicht te verliezen.
Het nadeel van caloriearme diëten: je hebt er vaak honger door, waardoor ze lastig vol te houden zijn. Het voordeel van caloriearm diëten is dat je er gezonder van gaat eten.
En bij deze diëten moet je goed op de hoogte zijn wat jij wil bereiken. Wie zichzelf uithongert riskeert ook nog eens tekorten- niet alleen aan vitaminen en mineralen maar ook aan eiwitten vezels en gezonden vetten.

WW was voorheen Weight Watchers.
Niet alle caloriearme diëten werken en zijn het zelfde, zoals de WW die wetenschappelijk goed presteert uit onderzoek. Dit Amerikaanse afslank programma volg je in groepsverband. De deelnemers zien elkaar wekelijks en wisselen dan hun ervaringen uit. Daarnaast is het succes van de WW te danken aan het veranderen van je lifestyle.
Omdat je in groepen werkt gaat het vaak makkelijker dan in je eentje. Wat je bij de WW eet en drinkt krijg je bepaalde punten. Aan de hand van je leeftijd, geslacht en gewicht word er bepaald hoeveel punten je mag gebruiken.
Dit systeem stimuleert je niet alleen slanker, maar ook gezonder te gaan eten. Bijvoorbeeld een stuk fruit krijgt minder punten dan een koekje met even veel calorieën. Dit is heel belangrijk, want een dieet waarbij je gezonder gaat eten heeft meer resultaat.
Detox dieet.
Bij caloriearme diëten heb je vaak honger. Daardoor zijn ze moeilijk vol te houden. Wie zich zelf uithongert heeft een grotere kans op tekorten. Niet alleen aan vitaminen en mineralen maar ook eiwitten en vezels en gezonde vetten.
Bij het Detox Dieet raden ze af om vette vis te eten omdat die gifstoffen kan bevatten. Daardoor kan je te kort aan omega 3-vetzuren binnen krijgen. Het detox scoort in wetenschappelijk onderzoek minder goed. Dat komt door het idee van de giftige stoffen uit voeding. Zoals pcb’s en pesticiden die worden opgeslagen in lichaamsvet en ontregelen daar de stofwisseling.
Daardoor zouden veel mensen hun vet voorraad niet meer goed kunnen verbranden. Deze stelling word niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Dit meld het voedingscentrum op hun website. Giftige stoffen hopen zich niet op maar worden voortdurend uitgescheiden, vooral via de lever. Daarnaast blijkt detoxen niet de meest idealen manier om af te vallen.
Afwisselend vasten: effectief en ook nog gezond.
Vasten vraagt veel zelfdiscipline. Je hebt ook nog de vorm intermittent fasting dat is afwisselend vasten. Voorbeelden zijn: om de dag vasten of een tot twee dagen per week vasten en de overige dagen niet. Je kunt ook een bepaald aantal uren per etmaal vasten, bijvoorbeeld tussen 18.00 en 07.00 uur. S ’avonds drink je dan alleen water of thee.
Het heeft ook positieve effecten op de gezondheid zo zou het je bloedwaarden verbeteren. Afwisselend vasten is niet tegennatuurlijk zoals soms word gedacht. Van nature is de mens gebouwd om met te korten om te kunnen gaan en langere perioden met voedselschaarste te kunnen leven.
Maar tegenwoordig komen die niet meer voor: we eten altijd en overal, wat niet bevorderlijk is voor onze vetverbranding en gezondheid in het algemeen. Als je gaat vasten dan krijg je minder calorieën binnen omdat je een of meerdere maaltijden overslaat. Dus dat betekent dat je minder calorieën binnen krijgt. Dus vasten is ook een vorm van caloriearm dieet

Belangrijke punten bij caloriearm dieet.
Water en thee drinken in plaats van frisdrank.
Veel mensen drinken dagelijks wel een halve liter frisdrank of vruchtensap. Dat is zeker niet goed voor je en dat levert al gauw 200 calorieën op die geen voedingswaarde bevatten die je nodig heb. Door water en thee te kiezen verminder je de calorieopnamen.
Magere zuivel in plaats van volle zuivel.
Volle melk en yoghurt bevatten veel verzadigt vet. In kleine hoeveelheden in dat niet zo ongezond maar als je wil afvallen, helpen alle kleine beetjes om je doel te behalen. Bijvoorbeeld heeft 250 ml magere melk slechts 88 calorieën en bij volle melk is dat 155 calorieën. Dus reken maar uit?
Fruit in plaats van vruchtensap.
Je kunt het beste fruit gewoon eten in plaats van drinken want er zitten minder calorieën in een sinaasappel dan in een glas sinaasappelsap en het vult meer. En in de vezels zitten goede voedingstoffen.
Zwarte koffie in plaats van andere koffie soorten en geen suiker of melk in de koffie.
De andere koffie soorten zoals cappuccino of extra veel melk in de koffie zorgen voor de extra calorieën. Dus door te wennen aan zwarte koffie zorg je dat je al gauw zo 15 calorieën uitspaart per kopje. Met meerdere kopjes per dag is daar zeker winst uit te behalen.
Wit vlees in plaats van rood vlees.
Rundvlees en varkensvlees word nog steeds veel gegeten door mensen maar wist je dat deze vleessoorten veel meer verzadigt vet bevatten dan wit vlees. Dus ook meer calorieën bevatten.
Bloemkool in plaats van rijst.
Nog zo`n koolhydraatarm product de bloemkool rijst. Dat bevat veel minder calorieën dan rijst. Het is heel eenvoudig om zelf te maken je heb alleen een blender nodig om het te maken. Maar je kan het tegenwoordig ook al kant en klaar kopen bij sommige supermarkten.
Boterham in plaats van bolletjes en broodjes.
Als je voor een boterham kiest blijft er meer ruimte over voor gezond beleg. Dan dat je een bol of broodjes belegt want die bevat veel meer calorieën dan een gewone boterham.
Courgette of pompoen in plaats van pasta.
Pasta bevat veel calorieën dus je kan beter alternatieve producten kiezen want die bevatten veel minder calorieën.
Havermout in plaats van cruesli
In cruesli zitten veel vetten en suikers dus het is beter om te kiezen voor havermout.
Verse geitenkaas in plaats van luxe kazen.
Houd jij ook zo van brie en camembert? Ik begrijp dat maar ze zijn niet ideaal voor caloriearm eten. Als je er voor kiest om een toastje te eten, kies dan voor verse geitenkaas die bevat veel minder calorieën dan de meeste kaasjes.
Hüttenkäse in plaats van roomkaas.
Hüttenkäse is een verse kaas die je overal voor kunt gebruiken. In hüttenkäse zitten een stuk minder calorieën dan in roomkaas, dus als je caloriearm wilt eten dan raad ik je hüttenkäse aan.
Grillen in plaats van bakken.
Voor bijna alle producten scheelt het om te kijken naar de manier van bereiden. Vooral vlees en groente die je gaat bakken, krijgen nog extra calorieën mee om dat ze in vet worden bereid. Dus als je gaat grillen heb je weinig vet er voor nodig.
Rode sauzen in plaats van witte sauzen.
Vaak worden rode sausen van tomatensaus gemaakt en die bevatten een stuk minder calorieën dan de witte kazige roomsausen.
Studentenhaver in plaats van mueslireep.
Studentenhaver bestaat uit noten en gedroogd fruit dus je weet wat je binnen krijgt. Bij mueslirepen worden vaak vetten toegevoegd of krijgen een suikerlaagje. Dus zonder dat je het door hebt krijg je veel meer calorieën binnen dan gewenst.
Rauwkost of popcorn in plaats van chips.
De meeste mensen pakken nog steeds chips als ze even iets willen snacken. Als je caloriearm wil eten is chips geen optie omdat het vaak in frituurvet gebakken is. Als je toch iets hartig`s wil eten kies dan voor popcorn. Die bevat veel minder vet en ook nog eens veel minder zout. Maar als je het echt goed wil doen kies dan gewoon voor rauwkost. Bevat geen vet en geen zout en is een stuk gezonder en bevat veel minder calorieën.

Zo zit het met koolhydraatarm diëten.
De laatste jaren zijn koolhydraatarme diëten erg populair en zitten daardoor flink in de lift. Dit soort diëten is voor veel mensen beter vol te houden omdat je veel meer producten mag eten.
Eiwitten en vetten mag je gewoon eten. Vlees, kaas, eieren en boter zijn dus toegestaan, terwijl brood, graanproducten, aardappelen, rijst en pasta verboden zijn of alleen beperkt gegeten mag worden.
Alle suikers en zetmeel die je in producten vind hoort onder het kopje koolhydraten. Een aantal voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten zijn pasta, brood, koek en frisdrank.
Wat veel mensen niet weten is dat er twee soorten koolhydraten bestaan dat zijn de enkelvoudige koolhydraten en de complexe koolhydraten.
Atkins en Co. Het zijn de eiwitten die het doen.
Er zijn heel veel voorbeelden van koolhydraatarme diëten zoals het populaire Ketogeen dieet, Cambridge (eiwitshakes), het Low GI-dieet, South Beach, het Dr. Frank-dieet en niet te vergeten het Atkins-dieet.
De Amerikaanse cardioloog Robert Atkins was een van de pioniers van het koolhydraatarme dieet. Hij hield de overvloed aan geraffineerd koolhydraten zoals suiker, fructose en meel, verantwoordelijk voor de sterke overnamen van overgewicht en andere stofwisseling problemen.
Het was al in de jaren 70 dat Atkins het roer omgooide en de deur open zetten voor eiwitten en vette. En wat gebeurde er nauw? ..Mensen verloren ondanks al die vetten en eiwitten ook nog gewicht. Nu in 2019 weten we dat de eiwitten het sterke punt zijn van koolhydraatarme diëten.
Ketogeen dieet. Te weinig vezels maar goed voor diabetici.
Een van de zorgen rond koolhydraatarme diëten, is dat de verzadigde vetten vaak niet verboden zijn. Zo wijst de gezondheidsraad en dus ook het voedingscentrum de relatie tussen veel verzadigt vet en hart- en vaatziekte. Ook kunnen de koolhydraatarme diëten er voor zorgen dat je te kort aan voedingstoffen binnen krijgt.
Volkoren brood en graanproducten zijn belangrijke voor het naar binnen krijgen van de B vitamines. Je moet er ook voor zorgen dat je genoeg vezels gaat innemen, anders kan het leiden tot vervelende klachten. Zoals obstipatie maar het vergroot ook de kans op chronische aandoeningen. Het is heel belangrijk om vezels binnen te krijgen voor je gezondheid. Ze verkleinen de kans op hart- en vaatziekte en kanker aanmerkelijk.
Als je koolhydraten minder gaat eten dan schrap je dus meel en suiker, maar dan kan je beter wel volkoren producten en granen blijven eten. Het risico van vezel te kort speelt vooral bij strenge koolhydraatarme diëten. Zoals het Ketogeen dieet. Het is wel een erg populair dieet. Bij een gewoon koolhydraatarm dieet mag je 50 tot 150 gram koolhydraten per dag.
En bij het ketogeen mag je maar 20 tot 50 gram koolhydraten. Dat is heel weinig. Het heeft ook plus punten het kan diabetes type 2 genezen. Mensen die diabetes hebben en dit dieet volgen vielen niet alleen af maar waren ook minder gevoelig voor insuline en ook hun bloedsuiker spiegel daalde. Hierdoor konden ze minderen met de diabetesmedicatie, of zelf stoppen.
Low Gi-dieet. Het werkt niet bij iedereen
Het koolhydraatarm dieet waar bij het vezel probleem wat minder speelt, is het Low GI-dieet. Dit maakt onderscheid tussen goede en slechte koolhydraten. Koolhydraten die niet bijdragen aan een snelle stijging van glucosespiegel zoals volkoren granen, hebben een lage glycemische index (GI) en mogen gewoon gegeten worden.
Maar bij dit dieet en eigenlijk bij alle afslank diëten speelt wel wat anders. De individuele variatie. Met andere woorden een dieet dat voor de buurman werkt hoeft niet voor jouw te werken. Onderzoek wijst uit dat mensen verschillend kunnen reageren op de zelfde voeding die ze eten.
Een voorbeeld was dat sommige deelnemers die mee deden met het onderzoek, een piek kregen in hun bloedsuiker na het eten van brood, en andere deelnemers hadden dat niet. Zij pleiten in hun boek (The Personalized diet) dan ook voor diëten op maat. Dus een dieet dat bij jou past, zou afvallen het beste lukken.
Waar op te letten bij koolhydraatarm dieet.
Leer elke dag over gezonde voeding.
Hoe meer je bezig bent met gezonde voeding hoe makkelijker het word om je lifestyle aan te passen.
Honger jezelf niet uit.
Begin jij je dag met een heel klein ontbijt of neem je geen ontbijt? Stop hier dan mee want als je te snel gaat afvallen, kunnen daar weer andere risico’s door ontstaan. Een crash dieet houd bijna niemand vol. En mijn ervaring is dat je hierna nog zwaarder kan worden.

Geef niet op.
Je heb gefaald omdat je een zwak moment had. Je heb een hele reep chocolade opgegeten en nu is het te laat? Dit kan iedereen gebeuren pak jezelf bij elkaar laat je niet op de kast jagen. Wees lief voor jezelf en ga door en houd vol. Zorg voor de juiste mind set.
Koolhydraatarme snacks.
Als je de deur uit gaat zorg dan dat je wat mee neemt voor onderweg. Zoals een tomaatje, stukje komkommer, zaden, noten of een stukje kaas. Zorg dat je het van te voren klaar maakt, zodat je niet in verleiding komt als je bij de benzine pomp staat voor een snoep automaat.
Extra groente.
Als je thuis bent eet wat meer groente dan de rest of als je in een restaurant zit vraag dan naar wat extra groente en laat de rijst of aardappeltjes staan. Vraag naar een uitsmijter en laat het brood staan.
Weegschaal.
Zorg dat het weegmoment altijd op het zelfde moment is.
Boodschappenlijstje.
Als je boodschappen gaat doen maak dan van te voren een lijstje met koolhydraatarme producten. Dan kom je ook niet in de verleiding voor andere producten.
Vezels.
Vezels zorgen ervoor dat je metabolisme versnelt en dus ook sneller afvalstoffen kan vervoeren. Dat is super belangrijk voor het afvallen. Zorg dat er genoeg vezels in je voeding zitten.
Bewegen.
Bewegen in als altijd goed om te doen, ook als je een zittend beroep heb. Elk uur even staan de benen strekken en je kan zelfs oefeningen gaan doen. Maakt niet uit wat mensen denken…. doe het gewoon.
Drinken.
Drink voldoende…geen sap en prik maar water. In vruchtensap zitten vaak extra suikers toegevoegd. En drink geen alcohol of drink het met maten. Drink meer water dat zuivert en is goed voor je lichaam.
Leer.
Hoe meer je bezig bent met gezonde voeding en leert wat caloriearm en koolhydraatarm dieet inhoud. En welke voeding je dan het beste kan eten. Maar ook dat je kijkt naar voeding wat het beste bij je past en ook nog lekker vind. Hoe makkelijker je een gezonde lifestyle krijgt. En het is dan ook beter vol te houden.
Nuttige boeken.
Hieronder vind je boeken die interessant voor je kunnen zijn.

Dit boek bevat 60 eenvoudige gerechten die je in hogere vetverbranding brengen. Dat doen ze door koolhydraten te vervangen voor gezonde vetten en eiwitten. Deze gerechten zijn makkelijk te maken maar ook nog eens erg lekker. In dit boek leer je hoe het keto-dieet werkt en hoe je overschakelt op een veilige manier in ketogene levensstijl. Dit dieet is niet alleen goed voor gewichtsverlies maar ook voor andere gezondheidsvoordelen zoals stabiele suikerspiegel, verminderd risico op hart- en vaatziekte en een betere spijsvertering. Doordat je lichaam de suikers uit koolhydraten niet meer kan gebruiken als voornaamste energiebron, zal je lichaam een beroep gaan doen op de vetten zodat je energie krijgt. Door dit proces vliegen de kilo’s er af binnen een mum van tijd. Dit geweldige boek is van Jane Faerber die dieetconsulente is en gespecialiseerd in (Low Carb High Fat). Ze is blogster en geeft lezingen in gezondheid en voeding en heeft verschillende boeken geschreven.

Afvallen en lekker eten dat schijn niet echt samen te kunnen, maar dit boek bewijst het tegendeel. Dit boek heeft 8 complete weekmenu’s, en 40 heerlijke recepten die je kan maken met aanvullende informatie om toch gewicht te verliezen. Als je de gerechten proeft dan kom je er zelf achter dat je heerlijk kunt eten en toch kunt afvallen. Natalia en Walter laten zien dat plezier en eten heel goed samen kunnen gaan en dat je dit nog jaren kunt volhouden zonder dat het gewicht er weer aankomt. Hun passie voor voeding en gezondheid heeft er voor gezorgd dat Project Gezond is begonnen als een online afslankprogramma, waarbij je iedere week weer nieuwe recepten en weekmenu’s worden ontvangen. Iedereen krijgt de ondersteuning die ze nodig hebben op dat moment, en het is een actieve community die besloten is waar alle leden aan deel kunnen nemen. Er kwamen veel verzoeken vanuit de community, en toen hebben Natalia en Walter er voor gekozen om Project Gezond ook offline uit te brengen in een vorm van een boek. Koop dit boek en ervaar zelf hoe lekker de gerechten zijn!!

Dit boek helpt je om je eigen lichaam tot iets om te toveren, wat voor jou altijd erg ver weg leek. Het gaat je ook helpen als je dat geweldige lichaam heb, het ook te behouden en je niet weer terug valt in je oude patroon. Dit dieet neemt je mee om in drie stappen een Killerbody te creëren. Dit boek heeft een 12 weken dieet plan, voedingsschema’s, trainingsschema’s en de stap voor stapfoto’s en natuurlijk een heerlijke maar vooral makkelijke maaltijden die je zo op tafel zet. Maar dat is nog niet alles je krijgt er ook een makkelijke boodschappenlijst bij zodat je daar niet meer over na hoeft te denken en je alleen te richten op dat geweldige strakke en gezonde lichaam dat je gaat krijgen. Fajah Lourens en haar team van fitnessexperts, voedingsdeskundigen en artsen helpen je de eerste stap te zetten en zijn in korte tijd uitgegroeid tot iets groots op het gebied van sport en voeding. Dit complete programma is voor mannen en voor vrouwen te volgen die echt dat geweldige killerbody willen krijgen. Dus koop dit geweldige boek van de koningin van de fitgirls!!

Met dit boek van de foodsisters over Intermittent Fasting gaan ze het hebben over je fit en lekker voelen. En over afvallen door een bepaalde tijd niet te eten, dat noemen we ook wel vasten. Veel mensen staan stil met kilo’s kwijt raken. Ze zijn dan teleurgesteld in zich zelf en raken hun motivatie kwijt. Dan vallen ze weer terug in hun oude patroon. De meeste mensen staan op, nemen hun ontbijt en eten de gehele dag tot dat ze naar bed gaan. Door de hele dag te eten krijgt je lichaam ook koolhydraten binnen en dat zorgt er voor dat je energie binnen krijgt. Gemiddeld slapen wij zo 8 uur op een dag dus dat betekent dat je lichaam 16 uur continu iets van eten binnen krijgt. Dat doen we met Intermittent Fasting anders. Er zijn momenten in de dag dat je niet eet. Deze periode van rust noemen we vasten. En in deze periode van vasten schakelt je lichaam over op een andere energie bron.Zoals je eigen opgeslagen vetten aan te spreken. Dat noemen we ook wel ketose. Door je eetmoment te verschuiven zorgt het er voor dat je metabolisme weer aan het werk gaat. En daar door zit je lekker in je vel en ga je ook vet verbranden zodat je gaat afvallen.
Met dit boek word je geholpen om je doel te bereiken zodat je lekker in je vel zit. Je gaat afvallen met vasten. Met makkelijke recepten zodat je gelijk kan gaan beginnen.
Inclusief:
- Drie weekmenu’s.
- Korte uitleg over verschillende methodes.
- Recepten en verschillende voedingsschema’s.
- Compleet en makkelijk te volgen programma.