Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Blessures voorkomen tijdens het trainen van spiermassa?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Blessures voorkomen tijdens het trainen van spiermassa? Niemand wil natuurlijk blessures oplopen bij het sporten? Maar het komt toch vaak voor dat mensen blessures oplopen en hierdoor niet meer verder kunnen sporten. Wist jij dat het belangrijk is om een warming up of cooling down te doen. Of je training langzaam opbouwen met behulp van een trainingsschema bijvoorbeeld. Lees snel verder!

Blessures voorkomen tijdens het trainen van spiermassa?

Door je spiermassa te vergroten en sterker te maken, kun je beter voortbewegen. Een gezond en gespierd lichaam is vaak de reden waarom mensen werken aan meer spiermassa. Maar met sterkere beenspieren is de kans ook minder groot om geblesseerd te raken. Te vaak treden er blessures op die voorkomen zouden kunnen worden als je meer aandacht geeft aan je spiermassa en zeker ook de beenspieren. En zeg nou zelf, met een blessure waardoor je niet meer kunt lopen, sporten of trainen is niet echt goed voor je gezondheid.

De meeste blessures worden veroorzaakt doordat de oefeningen niet goed worden uitgevoerd. Of omdat je nog niet genoeg spiermassa hebt ontwikkeld. Blessures kun je voor een groot deel voorkomen door je spieren sterker te maken. Je beenspieren heb je nodig om je te verplaatsen, bij het sporten om bijvoorbeeld de klappen op te vangen van het gewicht. Maar ook bij het hardlopen, of bij zoiets simpels als traplopen. Als je jouw beenspieren sterker maakt zijn je benen ook krachtiger en dan voorkom je al de kans op een blessure.

Ook de doorbloeding wordt beter. De banden en pezen maak je sterker omdat je jouw spiermassa aan het trainen bent. Veel mensen die een blessure krijgen hebben last van deze banden en pezen. Daardoor is het zo ontzettend belangrijk om ze sterker te maken.

Werken aan je spiermassa is dus een investering die veel kan opleveren. Je wordt niet alleen krachtiger maar je zult ook merken dat je lekkerder in je vel zit. Je zult er zelfs beter door in balans komen en geen probleem hebben met evenwicht. Geen enkel lichaam is natuurlijk hetzelfde en geen lichaam is symmetrisch. Maar als je aan jouw spiermassa gaat werken is het ontzettend belangrijk om de linkerkant en de rechterkant even zwaar te belasten voor de balans.

Wat zijn de meest voorkomende blessures bij het trainen van spiermassa?

Als je op een intensieve manier aan krachttraining doet ontstaan er kleine scheurtjes in je spiermassa. Na de training is er een periode van rust en tijdens die rust vult het lichaam die kleine scheurtjes op en daardoor worden de spieren sterker. Dit is een normaal proces. Maar soms heeft het lichaam last van echte schade. Bijvoorbeeld als je een verkeerde beweging maakt of een onjuiste houding hebt tijdens het trainen. Als dit het geval is kunnen er verschillende blessures ontstaan.

Aanhechtingsklachten

Je spieren zijn verbonden met je pezen en botten. Als tijdens het trainen een pees te zwaar wordt belast kunnen er hele kleine scheurtjes ontstaan. Dit zorgt voor een felle pijn op de plek waar de pees aan het bot vastzit. Dit kan dan zorgen voor aanhechtingsklachten.

Rugklachten

Rugklachten kunnen voor een hevige pijn zorgen. Ze kunnen paar dagen duren maar je kunt er ook jarenlang last van hebben. Soms kun je al bij het zitten pijn ervaren of als je een lichte bewegingen maakt. Maar je kunt natuurlijk ook een constante pijn voelen die maar niet weggaat. Rugklachten kunnen ontstaan door een verkeerde houding of doordat je je rug teveel belast. Bijvoorbeeld bij het tillen van iets of omdat je tijdens het verhuizen of het werken in de tuin te lang een verkeerde houding aanneemt. Ook kan je rug slijtage oplopen. Of er kunnen klachten ontstaan door een operatie of tijdens een zwangerschap.

Rugklachten kunnen heel vervelend zijn, als je gaat sporten kun je ook zeker last krijgen van rugklachten en al helemaal bij het trainen van je spiermassa. Tijdens het trainen kun je spieren verrekken of er kan zelfs een wervel klem komen te zitten. Dat kan gebeuren bij het tillen van een gewicht waarbij je dan een verkeerde houding aanneemt of het gewicht is veel te zwaar.

Blessures voorkomen tijdens het trainen van spiermassa?

Spierklachten

Bewegen is iets wat we de hele dag doen. Of je nu gewoon loopt, zit, of aan het trainen bent, er zijn altijd spieren die aan het werk zijn in je lichaam. Spierklachten zijn ook niet vreemd en komen vaak voor omdat onze spieren nou eenmaal vaak overbelast raken. Er ontstaan dan spierknopen en deze zijn erg pijnlijk. Vaak geven de spieren zelfs op een andere locatie pijn, dit noemen we ´referred pain´.

Er zijn heel wat redenen op te noemen waarbij je spierklachten kunt krijgen, denk bijvoorbeeld aan een verkeerde houding of overbelasting en stress kan ook een belangrijke oorzaak zijn van je klachten. Spierklachten gaan vaak vanzelf weer weg want elk lichaam heeft een uitstekend zelf genezend vermogen maar er zijn natuurlijk situaties waarbij de klachten niet weggaan.

Ook bij sport kunnen na een zware workout spierklachten ontstaan. Het lichaam gaat aan de slag om de spieren weer heel te maken, dat duurt gemiddeld zo’n twee a drie dagen en daarna verdwijnen de klachten weer.

Blessures voorkomen tijdens het trainen van spiermassa?

Gewrichten

In ieder lichaam zitten er zo’n 400 gewrichten die zorgen dat je je kunt bewegen en dat je een soepel lichaam hebt. Maar naarmate je ouder wordt, zal je merken dat je jouw gewrichten gaat voelen. De gewrichten zitten in verschillende delen van het lichaam en zijn met elkaar verbonden. Deze verbindingen zijn zeer complexe mechanismen die zijn opgebouwd uit meerdere elementen. Deze elementen zijn kraakbeen, ligamenten, membraan, vloeistoffen en weefsel. Daarom kan gewrichtspijn meerdere oorzaken hebben.

Gewrichtspijn heb je vaak bij de buigende onderdelen van het lichaam. Je kunt gewrichtspijn krijgen doordat er een ontsteking plaatsvindt, maar ook artrose komt voor. Dit is het gevolg van slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Gewrichtspijn kan op verschillende manieren voorkomen. De pijn kan heel verschillend voelen en het kan ook zomaar weer afnemen.

Ontstekingen

Bij een ontsteking moet je denken aan de overbelasting van jouw spieren, pezen en gewrichten. Er kunnen verschillende soorten ontstekingen ontstaan die vaak erg pijnlijk zijn. Vaak ontstaan deze ontstekingen door een combinatie van beknelling of slechte doorbloeding waardoor een lichaamsdeel niet vrij en normaal kan bewegen. Vaak zie je op de plek van de ontsteking dat het een rode gloed heeft en het kan vaak heet aanvoelen en wat dik zijn.

Blessures voorkomen tijdens het trainen van spiermassa?

Botbreuken

Botten zijn het hardste deel van ons lichaam. Ieder lichaam heeft zo rond de 200 botten, samen vormen zij het skelet van het lichaam. Een botbreuk, fractuur, scheur of versplintering ontstaan door een klap of val. Verder kan er een botbreuk ontstaan door zoiets simpel als springen. Als je na de sprong op je voeten terecht komt maar het onderbeen breekt, dan noemt men dat indirect geweld. Een botbreuk gebeurt makkelijker dan je denkt, bijvoorbeeld door het overbelasten van je spieren waardoor het zwaar kan zijn voor het lichaam om het vol te houden en er vervolgens botten breken. En als je ouder wordt zal je merken dat ook je botten ouder worden en daardoor makkelijker breken.

Hoe ontstaat een blessure tijdens het trainen?

Blessures tijdens het sporten of trainen kunnen ontstaan door onjuiste trainingsmethodes, slechte voorbereiding, slecht materiaal of verkeerde kledingkeuze, of het vergeten van de warming-up. Ook heb je natuurlijk nog acute blessures die kunnen veroorzaakt worden doordat je bent gevallen of een botsing hebt gemaakt of een verkeerde beweging.

Hoe kun je blessures voorkomen?

Een blessure tijdens het sporten of het trainen kun je het beste voorkomen door je aan een trainingsschema te houden die ervoor zorgt dat je het sporten geleidelijk opbouwt. Een goede warming-up is het halve werk wordt wel eens gezegd en dat klopt ook want met warme spieren heb je een stuk minder kans om iets op te lopen. Ook is het ontzettend belangrijk om te werken aan je spiermassa zodat de spieren in je lichaam sterker worden en je dus ook minder kans hebt op blessures. Na het sporten is het belangrijk om te rekken en te strekken, dat wordt ook wel cooling-down genoemd, en is consistentie ontzettend belangrijk. Doe dus liever één keer per week iets aan sport in plaats van in één week drie keer en dan weer een paar weken niet. Met regelmaat bewegen en sporten is voor het lichaam het allerbelangrijkst.

Train je spiermassa niet tijdens een blessure of ziekte

Tijdens het trainen is het belangrijk dat je uitgerust bent en je gezond voelt. Als je iets onder de leden hebt omdat je je niet zo lekker voelt of ziek bent of zelfs een blessure hebt, is het ontzettend belangrijk om jouw training op een laag pitje te zetten of er zelfs helemaal mee te stoppen. Tijdens de training is het ontzettend belangrijk om de controle te houden en als je niet zo lekker bent, is het daarom niet slim om zware gewichten te heffen. Je hebt jouw energie nodig om je weer fit te voelen. Het is goed om stil te staan en om te overwegen wat jij belangrijk vindt omdat je misschien wel even jouw training moet stoppen. Als je weer beter bent kun je weer vol aan de bak gaan.

Toch sporten met een blessure?

Als je toch een blessure hebt opgelopen en je beslist om toch te trainen, is het raadzaam om altijd een huisarts of een fysiotherapeut in te schakelen en te kijken hoe serieus je klachten zijn. Ook is het goed om in je achterhoofd te houden dat je liever een paar weken rust kan nemen en geen training te doen zodat je daarna weer vol aan de bak gaan, dan dat je weer iets overbelast waardoor de blessure langer blijft aanhouden.

Met een blessure kun je op zich gewoon verder met jouw krachttraining maar je zult je trainingsschema daaraan moet aanpassen om het belaste deel natuurlijk zoveel mogelijk te ontlasten. Je kunt natuurlijk andere spieren trainen of meer aan je conditie werken. Als je goed bent hersteld van je blessure, pak je je trainingsschema zo weer op, om te werken aan jouw spiermassa.

vrouw traint met gewichten.

Train jouw spiermassa goed

Als je besluit om aan krachttraining te doen zal je merken dat het in het begin heel snel gaat. Je zult ook merken dat er allerlei stofjes vrijkomen waardoor je steeds vaker wil gaan trainen. Werken aan jouw spiermassa kan zelfs wel verslavend werken omdat het geluk stofjes aanmaakt zoals endorfine. Maar het is ook goed om te beseffen dat jouw lichaam rust nodig heeft. Rusten tussen jouw trainingen door is ontzettend belangrijk om de spiermassa op te bouwen. Er wordt nog steeds veel door mensen overtraind en dat brengt weer meer kans op blessures waar je niet op zit te wachten. De kwaliteit van jouw training is belangrijker en de rustmomenten tussendoor dan overtraining.

Hieronder een aantal boeken die je misschien ook interessant vindt.

Het complete keto-dieet kookboek
Afvallen met gezond en vooral lekker eten.
Killerbody Dieet.
Intermittent Fasting

Droog Trainen Protocol voor mannen en vrouwen.

Hieronder twee super goede trainingen om je spiermassa te vergroten ongeacht wat je leeftijd is. Het is voor jong en oud.

Henry en Rinus van de droog trainen academie zullen jou daar bij begeleiden. Je krijgt veel waardevolle informatie over voeding en krachttraining met daarbij trainingsschema`s die je kan volgen.

Dus begin er vandaag nog mee, zodat jij ook een krachtig en gezond lichaam krijgt die je altijd al had willen hebben.

Droog trainen mannen.

Droog trainen protocol voor mannen.

Wil je heel graag afvallen en een strakker gespierd lichaam krijgen, start dan met de online training.

Ga direct naar de speciale kortingspagina!
Droog trainen vrouwen

Droog trainen protocol voor vrouwen.

Wil je heel graag afvallen en een strakker gespierd lichaam krijgen, start dan met de online training.

Ga direct naar de speciale kortingspagina!

Gerelateerde artikelen over spiermassa, die misschien ook interessant voor je zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *