Beïnvloedt alcohol de groei van de spiermassa? Veel mensen zullen de nadelen van alcohol tegenspreken. Men beweert vaak dat een glas wijn goed voor je kan zijn. Het zou goed moeten zijn voor het hart of de vaten in jouw lichaam. Maar meerdere onderzoeken laten zien dat alcohol niet gezond is. Zeker als je aan krachttraining doet en je wilt aan jouw spiermassa werken, dan is alcohol behoorlijk giftig en heeft deze stof veel nadelen. In mijn artikel ga ik jou hier alles over vertellen. Lees snel verder!
Inhoudsopgave
Beïnvloedt alcohol de groei van de spiermassa?
Veel mensen houden wel van een glaasje alcohol op zijn tijd. En wie droomt er niet van dat fantastische bounty eiland met een heerlijke cocktail in je hand? Maar wat zit er eigenlijk in zo’n glaasje alcohol? Wat krijg je binnen en hoe werkt dat allemaal in het lichaam? Daar ga ik in deze blog meer over vertellen. Ik hoop dat je meer inzichten te geven, zodat je een betere en bewuste keuze kunt maken bij het gebruiken van alcohol in combinatie met het trainen van jouw spiermassa.
Een standaard glas met alcohol bevat in Nederland ongeveer 10 gram alcohol. Dit is 12 mm en is genoeg voor een gemiddelde promillage van 0,2 bij mannen en 0,3 bij vrouwen. De meeste alcoholische dranken bevatten veel calorieën en al deze calorieën worden opgeslagen als vet. Alcohol maakt je dus dikker en dat komt omdat het de eiwitsynthese tegen gaat. Dit klinkt natuurlijk niet echt goed voor jouw spiermassa want die heeft juist deze eiwitten nodig. En er zijn een aantal onderzoeken die laten zien dat alcohol de testosteron verlaagd en oestrogeen laat toenemen.

Alcohol zorg dat vocht uit je lichaam onttrekt
Alcohol zorgt ervoor dat het vocht uit jouw lichaam drijft. Het remt het antidiuretisch hormoon, normaal zorgt dit hormoon ervoor dat het vocht in het lichaam wordt vastgehouden. Daardoor komt het ook dat je vaker naar de toilet moet. Voor iedereen is een gezond vochtbalans heel belangrijk. Maar als je veel aan sport doet en aan krachttraining, is dit nog wel belangrijker want je wilt natuurlijk presteren. Als jij voldoende vocht in je lichaam hebt dan zorgt dit er ook voor dat je bloed dunner is. Als je bloed dunner is hoeft jouw hart ook veel minder te pompen om het bloed rond te krijgen. Dus als jouw lichaam goed gehydrateerd is zijn ook je sportprestaties veel beter. En alcohol helpt daar dus niet bij.

Alcohol kan zorgen voor een slechte nachtrust
Als je gedronken hebt kan je meestal sneller in slaap vallen vanwege de dempende werking van alcohol. Er wordt vaak gedacht dat alcohol een goed slaapmutsje is. Maar tegelijkertijd is de slaap ook veel minder diep en kan soms wat onrustig zijn. Soms kun je ook eerder in de nacht wakker worden of maak je wel een goede nacht maar wordt je veel minder uitgerust wakker dan als je geen alcohol zou hebben gedronken. De kwaliteit van de slaap is namelijk een stuk minder goed dan de kwaliteit van een nacht slaap zonder alcohol. Daardoor ben je minder uitgerust en dus kun je wel zeggen dat alcohol zeker niet goed is voor je nachtrust.
Alcohol beïnvloedt de hersenen
Alcohol is een stof dat psychotrope of psychoactieve stof wordt genoemd. Deze stoffen werken op de neurotransmitter systemen in de hersenen en beïnvloeden zo de werking van de hersenen. Ze kunnen jouw emoties en beleving en waarnemingen beïnvloeden. Iedereen weet dat alcohol een verdovende werking heeft maar niet iedereen weet dat dit vooral gebeurt in de hersenen. Hoe hoger de concentratie van alcohol in de hersenen hoe groter het verdovende effect.

Alcohol remt het vrijkomen van groeihormonen
Alcohol verstoort de ontwikkeling en kan invloed hebben op het karakter van de mens maar zeker ook bij kinderen. Het groeihormoon is bij kinderen, en zeker in de puberteit, ontzettend belangrijk. Botten en spieren groeien in een rap tempo met het lichaam mee. Hormonen beïnvloeden deze processen en alcohol verstoort de balans hiervan. Alcohol verlaagt onder andere de hoeveelheid mannelijke hormonen en groeihormonen. Van jongens is bekend dat overmatig alcoholgebruik de botontwikkeling remt.
Alcohol beïnvloedt de glycogeenopslag
Kalium is ontzettend belangrijk voor het aanvullen van jouw glycogeenopslag. Bier bevat veel belangrijke stoffen waaronder ook kalium. Maar alcohol zorgt ervoor dat je lichaam deze niet kan opnemen omdat je lichaam moet herstellen van de alcohol.
Alcohol verhoogde uitstoot van jouw cortisol gehalte
Alcohol zorgt ervoor dat je lichaam zich tijdelijk ontspannen voelt. Op de lange termijn is dat nou juist het tegenovergestelde omdat alcohol vocht onttrekt aan je lichaam. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam dit ziet als een stresssituatie. Het gevolg hiervan is dat je cortisolspiegel, ook wel het stresshormoon genoemd, omhoog schiet. Juist dit stresshormoon zorgt ervoor dat de spieren minder snel herstellen na een intensieve training.

Alcohol verwijdt de bloedvaten
Als je soms een glaasje alcohol drinkt kan dat een beschermend effect hebben op hart en bloedvaten. Het dichtslibben van de bloedvaten door het cholesterol kan dit tegen gaan. Maar ook juist weer het drinken van af en toe een glas alcohol kan ervoor zorgen dat hart en vaatziekten hier een gevolg bij hebben, zoals hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen. Daarom zal alcohol ook nooit als medicijn gebruikt worden. Bewegen en gezond eten en niet roken zijn veel beter om hart en vaatziekten te voorkomen dan alcohol drinken.
Alcohol maakt je dik
Alcohol zorgt ervoor dat jouw vetafbraak vermindert in je lichaam. Het zorgt er dus voor dat er meer vetopslag ontstaat. Door alcohol te drinken moet de lever in actie komen omdat de giftige stof alcohol het lichaam herkent. Dit is natuurlijk ontzettend goed, alleen zullen andere ontgiftingsproces hierdoor stilstaan. Eén ervan kan bijvoorbeeld de afbraak van vetten en koolhydraten zijn.
Een gemiddeld glas alcohol bevat 10 gram aan alcohol. Dat komt neer dat een glas alcohol ongeveer 70 kcal per glas bevat. En dan heb ik het nog niet over alle toegevoegde suikers en likeuren die bij cocktails gebruikt worden. Eén glas alcohol bevat dus ontzettend veel loze calorieën waarbij het lichaam heel veel moeite moet doen om die te verbranden en die slaat dit dus op als vet.

Hoe gaat alcohol te werk?
Als je een glaasje alcohol tot je neemt belandt het als eerste in de slokdarm, de maag en de dunne darm en daarna komt het in het bloed terecht. Via deze bloedbaan wordt alcohol verspreid over het hele lichaam. Als de alcohol is aangekomen in de hersenen kan je daar een beetje een dronken gevoel bij voelen. Je wordt wat rozig en licht in het hoofd en meestal voel je dat je wat meer ontspannen bent en minder de rem voelt om te dingen te doen. Een uur of twee uur na de laatste slok wordt de werking van jouw lever duidelijk. De lever herkent de stof alcohol en ziet dat als een giftige stof en begint dan deze af te breken. Het effect van de alcohol neem dan af.
Even in het kort de werking van alcohol in je lichaam?
Alcohol stimuleert het brein om bepaalde endorfine af te geven. Dit geeft jou een ontspannen gevoel maar heeft een negatief effect op je testosteron synthese.
Als je dus alcohol tot je neemt kan dat voor oxidatieve schade zorgen, dat betekent dat het werkende testosteron moleculen kapot maakt. Dus als je veel alcohol drinkt kan dat zorgen voor meer oestrogeen en dat zorgt weer voor meer activiteit in een bepaald enzym.
Conclusie
Alcohol helpt dus niet echt met je spiermassa. Daar komt toch weer goede voeding om de hoek kijken, genoeg rust, een helder doel en gewoon lekker knallen. Vaak heeft jouw lichaam na dagen dat je alcohol hebt gedronken er nog steeds last van. Het kan de spieropbouw meerdere dagen negatief beïnvloeden. Sporters vertonen twee tot drie dagen na drinken van alcohol tot 50% minder sportprestaties. En hoe minder prestaties omdat je een slechte training aan het uitvoeren bent zul je ook veel minder plezier en motivatie beleven. alcohol en sport gaan niet samen. Alcoholvrije versnaperingen zijn dus het beste voor jouw lichaam en spiermassa. Er is tegenwoordig heel veel op de markt dus er is genoeg keuze. Als je toch wilt drinken is dat helemaal prima maar probeer intensieve trainingssessies te vermijden zeker twee dagen voor of twee dagen na jouw training. Hoe minder alcohol, hoe beter dat voor jou is want het beïnvloedt zeker jouw spiermassa en het herstel daarvan.
Droog Trainen Protocol voor mannen en vrouwen.
Hieronder twee super goede trainingen om je spiermassa te vergroten ongeacht wat je leeftijd is. Het is voor jong en oud.
Henry en Rinus van de droog trainen academie zullen jou daar bij begeleiden. Je krijgt veel waardevolle informatie over voeding en krachttraining met daarbij trainingsschema`s die je kan volgen.
Dus begin er vandaag nog mee, zodat jij ook een krachtig en gezond lichaam krijgt die je altijd al had willen hebben.

Droog trainen protocol voor mannen.
Wil je heel graag afvallen en een strakker gespierd lichaam krijgen, start dan met de online training.

Droog trainen protocol voor vrouwen.
Wil je heel graag afvallen en een strakker gespierd lichaam krijgen, start dan met de online training.
Gerelateerde artikelen over spiermassa, die misschien ook interessant voor je zijn.
- Blessures voorkomen tijdens het trainen van spiermassa?
- Spiermassa Zorgt Voor Jouw Immuunsysteem?
- Kun je spiermassa opbouwen met plantaardige eiwitten?
- Waarom is spiermassa belangrijk?
- Hoe onderhoud je spiermassa?
- 5 Klassieke Oefeningen om Spiermassa te Vergroten!
- Spiermassa Trainen na je 40ste. Waarom is dit zo belangrijk?
- Snel Spiermassa Opbouwen? Waar moet je op letten