Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

Apple Watch 5 Vs Apple Watch 4

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Apple Watch 5 Vs Apple Watch 4. De Apple Watch 5 is sinds kort beschikbaar. En net als met zoveel andere producten van Apple ben je dan meteen benieuwd naar het verschil met de daarvoor beschikbare optie. In dit geval gaat het dus om het verschil tussen de Apple Watch 5 en de Apple Watch 4. Wat is er allemaal verbeterd? En is het de moeite waard om de Apple Watch 5 aan te schaffen en te kiezen voor de upgrade? In dit artikel gaan we deze vergelijking maken en komen we aan het eind met een conclusie. Lees snel verder!

Apple Watch 5 Vs Apple Watch 4

De Apple Watch 5 is sinds kort beschikbaar. En net als met zoveel andere producten van Apple ben je dan meteen benieuwd naar het verschil met de daarvoor beschikbare optie. In dit geval gaat het dus om het verschil tussen de Apple Watch 5 en de Apple Watch 4. Wat is er allemaal verbeterd? En is het de moeite waard om de Apple Watch 5 aan te schaffen en te kiezen voor de upgrade? In dit Apple Watch 5 vs Apple Watch 4 artikel gaan we deze vergelijking maken en komen we aan het eind met een conclusie.

We kunnen alvast één ding verklappen; de Apple Watch 5 is één van de beste smartwatches die je op dit moment kunt kopen.

Er zijn veel goede deals voor de Apple Watch 4 nu er een nieuwere versie beschikbaar is. Dat is de reden dat veel mensen toch willen weten hoeveel beter de Apple Watch 5 nu is. Zijn de verbeteringen zodanig significant dat het de extra prijs waard is?

We gaan dieper in op de 5 verschillende zaken die de Apple Watch 5 wel heeft en die in de Apple Watch 4 nog niet aanwezig waren. Zo kun je voor jezelf bepalen of deze verbeteringen voldoende zijn.

Apple watch 5 vs apple watch 4.

1. Altijd ingeschakeld retina scherm

Het retina scherm van de Apple Watch 5 is altijd ingeschakeld. Dit betekent dus ook dat wanneer je niet kijkt en het scherm niet aanraakt, deze aan staat. Dit is een flink verschil met de Apple Watch 4. Bij die versie ging het scherm altijd uit wanneer je hand naar beneden hing en je verder geen aandacht aan de smartwatch besteedde.

De reden dat het retina scherm bij de Apple Watch 5 altijd ingeschakeld kan zijn, is het vernieuwde materiaal van het scherm in combinatie met een extreem energievriendelijke schermbron en een lichtsensor. Hierdoor ververst het scherm minder vaak en wordt er energie bespaard.

Aangezien het niet om een simpele software-update gaat, zal deze functie niet voor oudere Apple modellen beschikbaar zijn.

Heb je liever dat het scherm wel gewoon uitgaat? Bijvoorbeeld omdat er informatie zichtbaar is die niet continu getoond hoeft te worden? Dan kun je dit ook heel gemakkelijk instellen. Het is simpelweg een extra optie die je hebt om het scherm altijd aan te laten staan. Niks hoeft, alles kan.

2. Nieuwe uitvoering

Net als bij de Apple Watch 4 heb je nog steeds de keuze tussen een 40mm en 44mm grootte. De smartwatch heeft nog altijd dezelfde rechthoekige vorm, met een verbeterde hartslagsensor aan de achterkant. Al met al dus weinig verrassingen op dat gebied.

Echter zijn er nieuwe uitvoeringen toegevoegd voor de Apple Watch 5. Ze zien er dan wel precies hetzelfde uit als de Apple Watch 4, maar qua uitvoering wordt er toch onderscheid gemaakt. Zo heb je nu twee nieuwe opties:

  • Titanium
  • Keramiek

Echter moet erbij gezegd worden dat de keramieken uitvoering ook bij de Apple Watch 3 al beschikbaar was. Dus ten opzichte van de Apple Watch 4 zijn er dan wel 2 nieuwe uitvoeringen, maar helemaal nieuw is de ene ook weer niet.

De titanium uitvoering is wel volledig uniek en een zeer waardevolle toevoeging. Deze optie is ongekend populair en viel dan ook bij een groot aantal Apple liefhebbers in de smaak.

3. Ingebouwd kompas

De Apple Watch is altijd al een zeer goed sporthorloge geweest. Sporters hebben er altijd veel aan gehad om de Apple Watch te gebruiken bij sportieve activiteiten. Deze lijn wordt met de Apple Watch 5 verder doorgetrokken.

Evenals de Apple Watch 4 zijn er verregaande satellietmap ondersteuningen en een ingebouwde hoogtemeter. Je weet dan hoever je loopt en wat de verhoging is. Een extra functie die bij de Apple Watch 5 ten opzichte van de Apple Watch 4 is toegevoegd, is een ingebouwd kompas.

Een ingebouwd kompas geeft bijvoorbeeld toegang tot meer informatie in mappen, een betere tracking van je bewegingen en meer details omtrent hoogtes, hellingen, dalingen en richtingen. De kans is groot dat je dankzij deze functie betere apps tot je beschikking hebt.

Voor het gebruik van het kompas is het belangrijk dat je de juiste bandjes gebruikt. Bandjes met magnetische materialen beïnvloeden het functioneren van het kompas.

Apple watch 5 vs apple watch 4.

4. Meer ingebouwde opslagruimte

Opslagruimte is één van de eigenschappen waarop de Apple Watch 5 zich onderscheid van de Apple Watch 4. Opslagruimte is erg fijn, zeker wanneer je een fan bent van apps en muziek. Hoe meer opslagruimte, hoe meer onderdelen je kunt gebruiken.

De Apple Watch 5 is momenteel verkrijgbaar met 32gb aan opslagruimte. Ter vergelijking; de Apple Watch 4 had 16gb aan opslagruimte. Er is dus sprake van een verdubbeling. Dit is een significant verschil en maakt het zeker de moeite waard om voor de nieuwste versie te gaan.

Ben je iemand die graag veel apps en muziek op zijn of haar Apple Watch heeft staan? Dan is het wellicht geen gek idee om te kiezen voor een optie met 32gb aan opslagruimte.

5. Verbeterde noodoproepen

Een belangrijk verschil tussen de 4 en de 5 is de functie van internationale noodoproepen. Wanneer je met je Apple Watch kunt bellen, dan heb je ook de mogelijkheid om een noodoproep te doen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat dit met de Apple Watch 4 alleen mogelijk is in het land waarin je de smartwatch hebt gekocht.

Met de Apple Watch 5 is dit internationaal van toepassing. Wanneer de smartwatch bijvoorbeeld merkt dat er een harde val is geweest, gevolgd door een periode van geen beweging, dan kun je het zo instellen dat er automatisch een noodoproep plaatsvindt. Uiteraard kun je ook zelf deze noodoproep uitvoeren. Hiervoor is verder geen telefoon nodig.

Wanneer je vaak in het buitenland bent en graag optimaal beveiligd bent in noodsituaties, dan is deze functie zeker van toegevoegde waarde.

Apple Watch 5 vs Apple Watch 4 conclusie

Of je voor de Apple Watch 5 of de Apple Watch 4 moet kiezen, hangt grotendeels af van de waarde die je hecht aan de nieuwe functies. Denk je dat je het ingebouwde kompas, de extra opslagruimte, de verbeterde noodoproepen, het altijd ingeschakelde retina scherm of de nieuwe uitvoeringen belangrijk vindt? Dan is een Apple Watch 5 voor jou de beste keuze.

Ben je echter van mening dat de nieuwe functies voor jou niet echt van toepassing zijn, dan kun je wellicht wat geld besparen door voor de Apple Watch 4 te kiezen.

Al met al is er wel degelijke een verbetering zichtbaar. Puur objectief gekeken, is de Apple Watch 5 beter dan de Apple Watch 4. Maar aangezien het hier om minimale verbeteringen gaat, die niet altijd voor iedereen van toepassing zijn, komt het neer op een individuele mening.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Lees ook mijn andere artikels over smartwatches zie de links hiernaast. Garmin forerunner 245 Vs 945 en Review Samsung Galaxy Watch Active 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *