Energiefiteten.nl De website over energie fit eten!

7 onmisbare vitamines bij afvallen.

Welke zijn dat?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
mm

In dit artikel wil ik je graag meer vertellen over de 7 onmisbare vitamines bij afvallen. Welke vitamines zijn belangrijk voor je als je graag wil afvallen. Maar ook in welke voeding zitten de vitamines die je nodig heb voor een goede gezondheid. Lees snel verder!

7 onmisbare vitamines bij afvallen.

De beste manier om af te vallen en je metabolisme te verhogen is door een gezond dieet te volgen met voedingsrijke voedingsmiddelen. En de voedingsmiddel leveren ook nog andere voedingstoffen die belangrijk kunnen zijn voor je lichaam. De meeste mensen denken niet aan bewegen als ze willen afvallen. Maar door te bewegen en je metabolisme te verhogen, en nog belangrijker of je voldoende vitamines binnen krijgt gaat het afvallen vanzelf. Want als je niet de juiste vitamines binnen krijgt gaat het afvallen ook niet lukken en kun je je metabolisme ook niet verhogen. Maar welke vitamines heb je dan nodig en uit welke voeding kun je deze halen?

Hier onder de 7 onmisbare vitamines.

Als je denkt tijdens het afvallen ik krijg te weinig vitamines binnen, dan kan je er voor kiezen om een vitamine supplement te gebruiken om gezond af te vallen. Als je voor een vitamine supplement kiest is het belangrijk dat je de goede doses neemt en kijkt naar de kwaliteit van het supplement. In een goede multivitaminen zitten alle vitamine die je nodig hebt. Er zit ook een hogere dosering aan vitamine B 1 t/ 12 en vitamine C en D zodat je metabolisme omhoog gaat en je meer energie krijgt. Je voelt je dan minder moe en futloos en je heb genoeg energie om de dag door te gaan.

Vitamine D

Vitamine D is een belangrijke vitamine omdat het ons lichaam helpt calcium op te nemen uit voeding. Het helpt voor stevige botten en tanden en het help bij een goede werking van je spieren en immuunsysteem. Ook helpt het om een beter figuur te krijgen, wist je als je te kort aan vitamine D binnen krijgt het kan leiden tot vetopslag en dus overgewicht.

Wist je dat ons lichaam zelf vitamine D kan aanmaken? Dat kan door zonlicht, als de zon op je huid schijnt maakt het vitamine D aan. Als de zon dus geregeld schijnt nemen we genoeg vitamine D op via de huid. Maar de zon zit ook vaak achter de wolken en in de herfst of de winter kan je de zon soms hele dagen niet zien.

Je kan er dan voor kiezen om extra vitamine D in te nemen in die periode. Het is ook erg belangrijk dat je vitamine D uit je voeding kan halen. Daar voor is het belangrijk om te weten waar vitamine D dan in zit. Vitamine D zit voornamelijk in vette vis, maar het komt ook voor in eieren, vlees en in sommige producten van margarine zoals Becel.

Als je wilt afvallen en je gaat minder eten is het heel belangrijk dat je oplet of je wel genoeg vitamines binnen krijgt. Wie te kort aan vitamine D binnen krijgt kan zelfs wat aan komen. Het geld dan natuurlijk ook andersom, wie overgewicht heeft is er ook een kans op vitaminetekort. Uit onderzoek  blijkt ook dat een te kort aan vitamine D kan lijden tot een verhoogde kans op diabetes type 2.

Vis bevat goede vitaminen zoals vitamine B12 en vitamine D, behoord tot de 7 onmisbare vitamines bij afvallen.

Vitamine B1

Vitamine B1 maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex, vroeger dacht men dat er maar een vitamine B was. Ze kwamen er achter dat vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines bestaan. De B vitamines zijn wateroplosbaren vitamines. Vitamine B zorgt er ook voor dat we onze koolhydraten uit ons voedsel verbranden waardoor we meer energie krijgen. Het speelt ook een rol bij het zenuwstelsel en het werken van je hart.

Als je wil afvallen dan blijkt vaak dat je ook een te kort aan vitamine B binnen krijgt. Door een energie beperkt dieet is de kans groot op een te kort aan vitamine B. Als je wil afvallen let daar dan goed op. Vitamine B zit voornamelijk in varkensvlees en graanproducten. Andere voedingsmiddelen bevatten weinig van deze vitamines.

Vitamine B5

Vitamine B5 (pantotheenzuur)  maakt deel uit van de vitamine B-complex. Vitamine B5 is belangrijk voor de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Het is belangrijk omdat het bijdraagt aan voorziening van energie. Daarnaast helpt het bij het vormen van een aantal hormonen en zorgt het voor een goed functionerend zenuwstelsel.

Als je gaat afvallen is vitamine B5 hard nodig. Deze vitamine zorgt er voor dat vet uit het vetweefsel vrijkomt en dan word verbrand. Vitamine B5 help ook tegen een hongergevoel. Het zit vooral in dierlijke producten zoals eieren, melk, haring, en vlees. Aardappelen, groente en fruit hebben ook deze vitamine B5.

Vitamine B6

Vitamine B6 (Pyridoxine) maakt ook onderdeel van de vitamine B-complex. Vaak hebben mensen met obesitas een lagere vitamine B6 waarde. Je hebt deze vitamine vooral nodig bij bloed aan maak. Het zorgt voor een gezond afweersysteem, een goed werkend zenuwstelsel en voor je energievoorziening.

Vitamine B11

Vitamine B11 (foliumzuur) behoord ook tot de groep van de vitamine B-complex. Foliumzuur is van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Foliumzuur speelt ook een rol in de vorming van bloedcellen.

Het helpt ook bij erfelijk (DNA) en bij de gezonde groei tijdens de zwangerschap. Maar ook belangrijk voor de deling van cellen tijdens de groei. Foliumzuur verlaagt de kans op de geboorte van een kind met open ruggetje. Het verlaagt ook het homocysteïnegehalte van het bloed. Een te hoge homocysteïnegehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekte.

Mensen die last hebben van overgewicht en mensen die te weinig groente eten lopen het risico dat ze te kort aan foliumzuur binnen krijgen. Voor vrouwen na de overgang met overgewicht zouden een veel lagere foliumzuurspiegel hebben dan vrouwen met een normaal gewicht.

Foliumzuur zit vooral in groene groente, zoals spinazie, spruitjes, fruit en volkoren producten hebben een hoge gehalte aan deze vitamine.

Verschillende groenten en fruit bevatten veel goede vitamines en  behoord tot de 7 onmisbare vitamines bij afvallen.

Vitamine B12

Vitamine B12 (cobalimine) is onderdeel van vitamine B-complex. Vitamine B12 voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Het helpt ook bij een goede weerstand, ook bij de vorming van gezonde rode bloedcellen. Maar ook voor een goede werking van het zenuwstelsel en energievoorziening.

Bij mensen met overgewicht komt een vitamine B12 te kort vaker voor. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dit komt.

Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Zoals vis, vlees, en melk producten. Als je vegetariër bent of veganist moet je er extra op letten dat je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt. Als dat niet lukt neem dan supplement.

Vitamine C

Vitamine C (ascorbinezuur) is een wateroplosbaren vitamine. Het is belangrijk voor een goede weerstand. Het zorgt ook voor een goede huid, gezonden botten, tanden en bloedvaten. Het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en helpt bij een goede energie voorziening.

Vitamine C is een antioxidant en helpt het lichaam beschermen tegen vrije radicalen samen met de vitamine E. De vrijen radicalen hebben invloed op het verouderingsproces. Ook zorgt vitamine C er voor dat ijzer beter in het lichaam wordt opgenomen.

Het schijnt dat mensen die weinig vitamine C in hun bloed hebben een grotere middelomtrek hebben dan personen met genoeg vitamine C.

Vitamine C zit vooral in groente, fruit en aardappelen. Als je een extra dosis vitamine C neemt denken we vaak aan een sinaasappel. Het is zeker geen slechte keuze maar de kiwi en aardbei bevatten de meeste van deze vitamines maar de rode paprika is de absolute winnaar.

Een glas met sinaasappelsap die bevat vitamine C en  behoord tot de 7 onmisbare vitamines bij afvallen.

Te veel vitamine binnen krijgen.

Als je gezond en afwisselend eet kan je bijna niet te veel vitamines tot je nemen. Maar als je er voor kiest om hoog gedoseerde voedingssupplementen te nemen en deze bepaalde vitamines in je bloed circuleren, kun je gezondheid klachten krijgen. Zo kan een te veel aan vitamine B6 leiden tot gevoelloosheid, tintelingen of zelfs dat je ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kunt krijgen.

Dus denk na wat je doel is en wat jouw lifestyle is en wat je wil bereiken. De meningen zijn nog al verdeeld als het over vitamines gaat. Doe goed onderzoek voor dat je wat beslist en leef zo gezond mogelijk en verdiep in wat bij jou past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *